khayelitsha_sudjDevetnaestogodišnja Zoliswa Nkonyana iz Khayelitshe, Cape Town, 4. je veljače 2006. kamenovana i izbodena do smrti na povratku kući nakon noćnog izlaska.

Živjela je otvoreno kao lezbijka, a lokalni aktivisti kažu da je to čist slučaj homofobnog zločina iz mržnje. Ubijena je svega nekoliko metara od svog doma.

Za taj stravični zločin podignuta je optužnica protiv devetorice huligana, a slučaj se povlačio po sudovima čitavih pet godina i nevjerojatnih 40 žalbi odvjetnika optuženih, jednog bijega iz zatvora i promjene branitelja, a neki od njih ostali su bez novca pa su morali zatražiti državne branitelje. Nakon svega, sud u Khayelitshi odlučio je dvojicu od njih pustiti na slobodu jer protiv njih "nije bilo dovoljno dokaza".

Preostaloj sedmorici će se suditi i dalje, a sudac Raadiyah Wathen povukao je optužnice za pokušaj umorstva za svu devetoricu, jer opet,  "nije bilo dovoljno dokaza da su napali i prijateljice ubijene djevojke".



Jedan od optuženih, Luyanda Londzi, u svome je svjedočenju kazao kako je u noći umorstva vidio žrtvu u lokalnom baru te da je znao da je lezbijka, ali navodno je nije napao. Kazao je kako mu je njezina krv "dospjela na cipelu kad je zastao pogledati njezino mrtvo tijelo".

Aktivisti iz organizacija Treatment Action Campaign, Triangle Project, Social Justice Coalition i Free Gender zajedno sa stanovnicima Khayelitshe prate suđenje od samog početka, a policiju optužuju za sramotnu neučinkovitost u vezi s ovim slučajem.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.