eurovision_2012Tradicionalni europski trash party ove je godine okrunio euforičnu predstavnicu Švedske Loreen koja je Stockholmu donijela čak peto domaćinstvo ovog glazbenog natjecanja. Kontradiktorno je to što je pobjeda otišla u ruke zemlje politčki i društveno potpuno suprotne domaćinu.

Svima nam je već poznato da je Nina Badrić zapela u polufinalnoj večeri, a Srbija i Albanija iskazale visokim mjestima. No, nećemo prepričavati sinoćnju večer prepunu blještavila u koju su ulupani milijuni i milijuni eura, a gledatelja je, navodno, bilo više no ikad - 120 milijuna iz cijeloga svijeta.

Korisne i pozitivne informacije za naftom bogati Azerbajdžan koji pokušava prikriti režim predsjednika Alijeva.

Nekoliko dana uoči polufinalnih večeri policija se dobro pobrinula da nijedan (mirni) prosvjednik ne bude na ulici i remeti pomno isplaniran događaj godine u ‘savršenoj istočnoeuropskoj zemlji’. Rezultat toga je više od 70 uhićenih osoba, pet do šest dana zatvora za četiri osobe te uhićenja šest novinara.

Jedina osoba koja je unijela pomutnju u ovu savršenu blistavu večer bila je njemačka voditeljica Anke Engelke. U javljanju je izjavila kako "večeras nitko ne može glasovati za svoju zemlju. Ali je dobro imati izbor. Mnogo sreće na tvom putu, Azerbajdžan! Europa te promatra!".

Represija prema različitima
Poznato je da Eurosong ima veliku bazu vjernih obožavatelja među gej i lezbijskom publikom. Što je s njima bilo ove godine?

Jedan 19-godišnjak iz azerbajdžanske prijestolnice Bakua otvoreno je govorio o svom položaju u domovini i pravima koja imaju/nemaju LGBT osobe. “Prije godinu dana pretvarao sam se da imam djevojku jer bi me moji prijatelji proglasili bolesnim i odbacili. Kasnije sam odlučio reći im da sam gej i sada me više ni ne pozdravljaju kada se sretnemo.”

Azerbajdžanske vlasti na spomen gej osoba u svojoj zemlji i kršenja prava istih kažu da “s tim nemaju problema”.

“Mi nemamo takvih problema. Možda postoje dvije ili tri bolesne osobe u zemlji; ponekada neki populariziraju homoseksualnost. No, ovdje u Azerbajdžanu takvi problemi ne postoje”, izjavio je voditelj Odbora za socijalnu politiku u parlamentu Hadi Rajabli.

Uz teško premostivo nasljedstvo iz vremena SSSR-a, Azerbajdžan i danas živi na tradicionalnim temeljima patrijarhata čija je jedna od najvećih društvenih vrijednosti brak muškarca i žene s potomcima.

“Biti gej u Azerbajdžanu je kao da se skrivate od svih”, izjavio je 19-godišnjak s početka priče. On sada ima gej prijatelje, ali se i dalje skriva od svoje obitelji jer strahuje da će ga izbaciti iz kuće ili doživjeti srčani udar.

Stvari se pokreću puževim koracima
Vugar Adigozalov je deklarirani homoseksualac i voditelj LGBT grupe Azerbaijan Free LGBT. Cilj ove organizacije je sličan onima u cijelome svijetu - pokazati ostalim sugrađanima i sugrađankama da su gej osobe jednake i normalne kao i svi drugi.

“Mnogi ne znaju što znači biti gej. Većina građana smatra da gej muškarci nose haljine i žive od prostitucije”, objašnjava ovaj 21-godišnjak. “Ljudi ne žele izaći iz ormara jer ih je strah i zato većina smatra da uopće nema gejeva i lezbijki.”

Adigozalov je zaposlen u velikoj međunarodnoj kompaniji koja je sponzorirala Eurosong u Azerbajdžanu te je prisustvovao raznim događanjima kao predstavnik svoje organizacije.

Iako su stvari trenutno crne, on se nada da će domaćinstvo njegove zemlje pokrenuti pitanja važna za obranu ljudskih prava i prava seksualnih manjina i umanjiti homofobiju.

Aktivistički pionir osudio Baku
Britanski aktivist za gej prava Peter Tatchell izjavio je uoči Eurosonga da će se glazbeno natjecanje održati “u zemlji prepunoj društvenih predrasuda”.

Eurosong je poznat po svom kiču, zabavi i glamuru. Natjecanje ima ogromnu bazu gej obožavatelja, a Azerbajdžan često ne pozdravlja LGBT osobe.

“Stvarnost je takva da je Azerbajdžan nije visoko na ljestvici kada je u pitanju zaštita ljudskih prava. Država brani vjerske i medijske slobode, muči političke zatvorenike i zatvara mirne prosvjednike i novinare”, objasnio je Tatchell.

Zbog ovakvog postupanja prema građanima i građankama, Amnesty International, Human Rights Watch i Vijeće Europe javno su osudili vladajuće u Bakuu.

Očekivana pobjeda?
Vratimo se nakratko samom natjecanju. Hrvatska je po tko zna koji put ispala u polufinalnoj večeri i tako će ponovno sudjelovati u kvalifikacijama. Susjedi Srbi osvojili su visoko treće mjesto, Albanija 5., Makedonija 13., a Bosna i Hercegovina 18.

Najveću zabavu publici su priredile ruske babuške sa veselim pjesmuljkom “Party For Everybody“ i pozicionirale se tik uz pobjednicu.

Rekorder dosadašnjih Eurosonga definitivno je Irska, koja je pobijedila čak sedam puta. Najviše bodova ikad skupili su Norvežani 2009. kada su imali ukupno 387 bodova. No, Norvežani su rekorderi i po broju osvojenih posljednjih mjesta. Bili su zadnji osam puta.

Sljedeći Eurosong održat će se u prijestolnici države koja, za razliku od ovogodišnjeg domaćina, besprijekorno štiti ljudskih prava svih svojih građana i građanki. Riječ je o Švedskoj i njezinoj uspješnoj predstavnici Loreen.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.