Olimpijski odbor uveo je posebnu odredbu o suzbijanju diskriminacije koju moraju poštivati gradovi domaćini, nakon kontroverze oko antigej zakona u Rusiji prilikom ZOI-a u Sočiju ove godine.

U odredbi stoji da "bilo koja forma diskriminacije s obzirom na zemlju podrijetla, rasu, vjeru, spol ili na bilo kojoj drugoj osnovi nije u skladu s olimpijskom pokretom“,a  temelji se na šestom načelu Olimpijske povelje.

Iskorak Olimpijskog odbora uslijedio je nakon kontroverze u Sočiju. Naime, više od 50 aktualnih i bivših olimpijaca javno je prozvalo rusku vladu zbog zakona o zabrani "gej propagande“. Prozvali su i Olimpijski odbor i sponzore što nisu ništa napravili da se suzbije takav zakon. Među potpisnicima bili su Martina Navratilova, Andy Roddick, Greg Louganis…

Tri grada na popisu kandidata za ZOI u 2022. su Oslo u Norveškoj, Almaty u Kazahstanu te Peking. I Kina i Kazahstan redovito su prozivani zbog nepoštivanja ljudskih prava.

Očekuje se, piše Guardian, da će taj potez imati utjecaj i na FIFA-u da zauzme stajalište prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. te onog u Kataru 2022., gdje je homoseksualnost ilegalna.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.