Američki državni tužitelj Eric Holder najavio je da će se u Zakon o građanskim pravima iz 1964. uključiti i stavka o zaštiti od diskriminacije na temelju rodnog identiteta.

U priopćenju za medije navodi se da dosad Ministarstvo pravosuđa nije imalo praksu nadziranja diskriminacije na temelju rodnog identiteta. Novom odlukom, zakonska federalna zaštita će se konačno proširiti i na transrodne osobe koje dosad nisu bile spomenute u zakonu. Prema zakonu, izglasanom prije pedeset godina, poslodavci odsad neće moći odbiti zaposlenike zbog njihova rodnog identiteta.

Najavu su pohvalile organizacije za ljudska prava. Iz organizacije Human Rights Campaign poručili su da će bitna odluka Erica Holdera doprinijeti jednakosti za transrodnu zajednicu. Naime, upravo su transrodne osobe bile izložene snažnoj diskriminaciji na radnim mjestima, upozoravaju u svom priopćenju.

Proces tranzicije uključiti u standardni zdravstveni plan

Odluka je uslijedila slijedom sudskih slučaja u Floridi i Michiganu u kojima je postalo očito da su poslodavci diskriminirali transrodne osobe.

Potez Ministarstva pravosuđa SAD-a jedan je u nizu recentnih zakonodavnih poteza američke administracije u proširenju zaštite od diskriminacije. Predsjednik Barack Obama tako je u srpnju potpisao izvršnu naredbu kojom se poslodavcima zabranjuje diskriminacija na temelju spolnog i rodnog identiteta na federalnoj razini.

A Ministarstvo obrazovanja izdalo je upute da transrodni studenti mogu pohađati sve aktivnosti u skladu sa svojim rodnim identitetom u svim ustanovama koje primaju federalne subvencije. Također je postignut i izvjesni napredak u pogledu zdravstvene skrbi da se proces tranzicije uključi u standardni zdravstveni plan.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.