Hoće li životno partnerstvo osoba istog spola biti izjednačeno s heteroseksualnim brakom, pitanje je o kojem je u srijedu raspravljao Odbor Narodne skupštine za rad, obitelj, društvene poslove i invalide Republike Slovenije.

Odbor je s 11 glasova "za" i dva "protiv" odlučio da je došlo vrijeme za izmjenu Zakona o braku i obiteljskih odnosa. Izmjenu zakona je predlagala Združena ljevica koja je stava da je "brak zajedništvo dviju osoba, neovisno o njihovom spolu". Nagovještaj je ovo još većih promjena u odnosu na one iz 2012., kad je Slovenija na referendumu odlučila da ne želi mijenjati postojeće zakone koji uređuju obitelj i brak.

"Predložili smo ovu izmjenu kako bismo uklonili diskriminaciju istospolnih parova, omogućili im ekonomska i socijalna prava koja sada ne uživaju, a po Ustavu bi ih morali imati", navode iz Združene ljevice. "Izjednačavamo istospolne i raznospolne parove i uređujemo ovo područje ljudskih prava kako bi ono bilo jednako za sve. O ovome raspravljamo već 18 godina i mislimo da je konačno došlo vrijeme za promjene", naglašava za RTV Slo Matej Tašner Vatovec.

"Izmjena definicije obitelji"

Među pobornicima najavljenih promjena je i SMC, čija članica Janja Sluga poručuje da je "došao trenutak da se Slovenija pokaže kao tolerantno i zrelo društvo u kojoj ima mjesta za svakoga". Predstavnica SDS-a sasvim je suprotnog stajališta. "Razna objašnjenja koja ovo pitanje svode na ukidanje diskriminacije i jednakosti pred zakonom su čista laž i služe manipulaciji. Radi se o redefiniciji braka", kaže Jelka Godec iz SDS-a.

LGBT udruge zadovoljne su odlukom Odbora i ukazuju na pravne promjene koje bi nastale ukoliko se zakon usvoji. "Nejednakost koju doživljavaju istospolni parovi prisutna je, kako sustavno, tako i na svakodnevnoj razini. Radi se o pitanju zdravstvenog osiguranja i ostalim pravima koje heteroseksualni parovi trenutačno imaju", kazao je Miha Lobnik iz udruge Legebitra. Organizacije civilnog društva koje se protive izmjenama zakona negoduju zbog "slabog i loše pripremljenog prijedloga zakona". Poručuju da se radi o "izmjeni definicije obitelji i općenito poimanja pojmova obitelj, ljudi, spola i ostalih kategorija".

Prijedlog novog zakona ima podršku vlade i većine parlamenta te se nagađa da bi ga mogla usvojiti početkom ožujka.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.