Od rujna prošle godine, kad je u Hrvatskoj sklopljeno prvo životno partnerstvo pa do 23. ožujka ove godine se u matičnim uredima od Zagreba do Dubrovnika, pa preko Opatije do Osijeka sklopilo okruglo 50 životnih partnerstava, doznajemo iz Ministarstva uprave.

Već je na prvi pogled, gledajući statističku tablicu, jasno kako je daleko najviše životnih partnerstava sklopljeno u Gradu Zagrebu – njih ukupno 32, među kojima je 18 muških i 14 ženskih parova.

Brojčano slijedi Rijeka sa četiri sklopljena životna partnerstva u zadnjih sedam mjeseci s time da su čak tri para ženska i tek jedan muški. Odmah za Rijekom tu je Split s tri sklopljena životna partnerstva, od kojih su sve bili muški parovi. Rovinj, Osijek i Kastav bilježe po dva sklopljena životna partnerstva. I dok su se u Osijeku vjenčala dva ženska para, u Kastavu su to bila dva muška, a u Rovinju po jedan ženski i jedan muški par.

Po jedno sklopljeno životno partnerstvo imaju Dubrovnik (muški par), Koprivnica (ženski par), Opatija (ženski par), Pazin (ženski par) i Pula (muški par).

Svakog mjeseca sklapa se oko sedam životnih partnerstava

Među ovih 50 sklopljenih životnih partnerstava ukupno je 27 muških i 23 ženska para, a u Hrvatskoj su se vjenčala i dva para stranih državljanki. Jedan je par odabrao Zagreb, a drugi Osijek.

Među parovima je najviše onih gdje su oba partnera/ice hrvatski državljani/ke , njih 26, parova među kojima je jedan od partnera/ica hrvatski državljanin/ka je neznatno manje, njih 22, te već spomenuta dva para stranih državljanki.

Trenutno je u najavi sklapanje još tri životna partnerstva u mjesecu travnju, doznajemo iz Ministarstva uprave. Je li to puno, malo ili uobičajeni prosjek prosudite sami, a kad bismo ugrubo procijenili ispada da je svakog mjeseca od rujna prošle godine dosad sklopljeno sedam životnih partnerstava.

Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride, koji je i sâm sudjelovao u izradi Zakona o životnom partnerstvu, kaže kako je zadovoljan brojkom parova koji su svoje veze odlučili ozakoniti.

Također je poručio da se, postoji li potreba za informacijom ili kako ostvariti određena prava iz Zakona svi zainteresirani mogu javiti Zagreb Prideu te im se zasad većinom javljaju parovi koji žele ostvariti pravo na spajanje obitelji, odnosno mogućnost zajedničkog boravka stranog i hrvatskog državljanina na području RH i/ili EU.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.