Zastupnici Sejma, Donjeg doma poljskoga parlamenta, ponovno su odbili raspravu o zakonu kojim bi se regulirala civilna partnerstva gej i heteroseksualnih parova.

Zakon je predložio Demokratski lijevi savez, a predviđa mogućnost zajedničkih prijava poreza, pravo na nasljeđivanje te povlastice iz mirovinskog osiguranja u slučaju smrti partnera/ice.

Kako javlja Radio Poland, predloženi će zakon nakon ovoga vjerojatno biti stavljen na čekanje jer samo 146 zastupnika/ca bilo je za raspravu, njih je 215 glasovalo protiv, uz 24 suzdržanih i 75 koji uopće nisu glasovali. Očekivano, većina protivnika dolazi iz konzervativnih stranaka poput Građanske platforme, Prava i pravde, Poljske narodne stranke i Ujedinjene desnice.

"Političari nam lažu, pogotovo oni konzervativni"

Ipak, Wincenty Elsner iz Demokratskog lijevog saveza kazao je kako će njegova stranka podnijeti zahtjev za ponovom raspravom novom sazivu parlamenta nakon izbora u listopadu ove godine.

Odbijanje prijedloga izazvalo je negodovanje organizacija koje se bave zaštitom gej prava, pogotovo nakon prošlotjednog rezultata irskoga narodnog referenduma kojim je ozakonjena bračna jednakost. "Političari nam lažu, pogotovo oni konzervativni, kad kažu da Poljska nije spremna za civilna partnerstva, kamoli bračnu jednakost", kazala je voditeljica Kampanje protiv homofobije, Agata Chaber i dodala kako "Poljska jest spremna".

Sejm je istu raspravu odbio u prosincu 2013. i tri puta prije toga. Poljska, kao i Hrvatska, u ustavu izglasanom 1997. Člankom 18 definira brak kao zajednicu žene i muškarca.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.