Policija je uhitila 21-godišnjeg homofoba zbog brutalnog ubojstva poznatog ruskog novinara Dmitrya Tsilikina koji je početkom mjeseca pronađen mrtav u svom stanu. Prema saznanjima aktivista Human Rights Watcha ubojica je planirao ucijeniti Tsilikina zbog toga što je gej, o čemu se pokojnik nikad nije javno izjašnjavao.

Dmitry Tsilikin, poznati ruski novinar koji je pratio kulturu i pisao kazališne kritike za brojne medije, među kojima su Kommersant, Moscow News, Vogue i Elle, pronađen je početkom ovog mjeseca mrtav u svom domu u Sankt Peterburgu gdje je podlegao ozljedama nakon višestrukih uboda nožem.

Iako se Tsilikin nikada nije javno izjašnjavao o svojoj seksualnoj orijentaciji, autali su ga brojni ruski mediji nakon što je zbog njegova ubojstva uhićen 21-godišnji Sergei Kosyreva. U vijestima su također naveli kako je to zadnje "u nizu ubojstava gej muškaraca" te kako je na profilnim stranicama koje je uhićeni Kosyreva imao na društvenim mrežama vidljiva njegova opsesija Hitlerovim likom i djelom, piše Pink News.

Istražitelj organizacije Human Rights Watch (HRW) koji prati slučaj otkrio je pozadinu ovog brutalnog ubojstva:

"Ubojica je rekao policiji kako je Tsilikina upoznao putem interneta i kako ga je planirao ucjenjivati zbog toga što je gej, no ubio ga je nakon jedne svađe. Na profilnim stranicama koje je ubojica imao na društvenim mrežama ističu se fotografije svastike i Adolfa Hitlera".

Sve dok ruska vlast ne zaštiti LGBT osobe i obuzda govor mržnje ljudi će plaćati svojim životom

Istražitelj HRW-a ističe kako je u ovom slučaju izuzetno bitno "da policija ne ignorira dokaze svih mogućih motiva ovog jezivog ubojstva uključujući i Tsilikinovu seksualnu orijentaciju".

Napominje kako se u ovom slučaju može primijeniti postojeći ruski zakoni o zločinima motiviranih mržnjom, no navodi kako je prilično skeptičan po tom pitanju:

"S razlogom sam skeptičan. Iako sam zadnjih godina dokumentirao nekoliko desetaka slučajeva napada na LGBT osobe niti jedan od njih nije istraživan ili procesuiran kao zločin iz mržnje, čak ni u slučajevima kad je mržnja bila očigledan motiv.

Napadi će se nastaviti sve dok ruske vlasti ne obuzdaju vlastitu retoriku koja je puna mržnje i sve dok ne prepoznaju kako su dužni štititi sve koji se izjašnjavaju kao LGBT, kao i one koji ih podržavaju. Zbog toga će neki, poput Dmitrya Tsilikina, to platiti vlastitim životom".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.