Foto: smscs.comVjerovali ili ne, prošlo je ravno 10 godina od premijere serije The L Word. Osamnaestog siječnja 2004. godine televizijski program zauvijek se promijenio – na male ekrane stigla je prva lezbijska drama (da ne kažemo sapunica), s obiljem seksa.

Zahvaljujući autorici Ilene Chaiken i odličnim glumicama te unatoč mnogim kontroverzama i kopljima koja su se lomila oko prikaza lezbijki, stvari su se polako promijenile - danas su lezbijski i biseksualni likovi česti u mnogim serijama, a L Word je postao klasik… čak ga gleda i doktor House, ali bez tona. Portal Shewired iskoristio je ovu godišnjicu kako bi istražio što Bette, Tina, Jenny, Alice, Shane i ostatak ekipe rade danas.

Jennifer Beals (Bette Porter)
Da nije bilo L Worda, možda bi samo ostala lice iz osamdesetih. Serija joj je uskrsnula i zaokrenula karijeru, a ona ju je nosila sa stilom. Nakon što je objesila odijelo na vješalicu, gostovala je u poznatim serijama Laži mi (Lie to me) i Castle, glumila u web-seriji Lauren i nekoliko nezavisnih filmova (The Lord of Vinyl, The Cinemanovels i White Orchid koji je upravo u fazi postprodukcije). Objavila je The L Word Book, dnevnik fotografija sa seta L Worda. Kao pobornica prava LGBT zajednice dobila je nagradu Ally for Equality a bila je i grand marshall Gay pridea u San Franciscu 2006. godine.

Laurel Holloman (Tina Kennard)
Prije nego što je postala dio TiBette, Holloman je glumila u The Incredibly True Adventures of Two Girls in Love. Nakon L Worda i snimanja tinejdžerske serije Gigantic koja je imala samo jednu sezonu, posvetila se slikanju i obitelji. Godine 2012. izlagala je u Njemačkoj i Italiji, a 2013. ostvarila je najveći uspjeh – njezina slika Swell izložena je na Bijenalu u Veneciji.

Mia Kirshner (Jenny Schecter)
Nakon što je prvo mlada i zbunjena, a zatim nevjerojatno omražena Jenny napustila male ekrane, Kirshner se okrenula uglavnom nezavisnim produkcijama, kao što je bio SF triler Defiance u kojem je njezin lik u vezi sa ženom. Čini se da je privlači znanstvena fantastika – gostovala je u serijama Vampirski dnevnici (Vampire diaries) i Lost Girl.

Leisha Hailey (Alice Pieszecki)
Glumica koju je proslavila veza s k.d.lang od 2009. povremeno se pojavljuje u televizijskim serijama, kao što su CSI, Divino novo ruho (Drop Dead Diva), The New Normal i The American dad. Otad se uglavnom bavi glazbom – zaokupljaju ju turneje benda Uh Huh Her, kojeg čini s djevojkom Camilom.

Katherine Moennig (Shane McCutcheon)
Shane je imala najbolju frizuru i sve najbolje komade. Moenning u svom životopisu danas ima najpoznatije kolege – uz mnoge slavne glumce pojavila se u filmovima Everybody’s Fine, The Lincoln Lawyer i Gone. Što se serija tiče, nakon završetka snimanja Three Rivers, u Dexteru je flertala s Dexterovom sestrom a, trenutno u hitu Ray Donovan glumi outanu publicistkinju.

Pam Grier (Kit Porter)
Zvijezda 70-ih koju je od zaborava spasio Tarantino, Grier je iz uloge Tinine starije sestre odselila u Supermanov Smallville, pa snimila filmove Larry Crowne, The Man with the Iron Fists i Mafia. Njezin najnoviji film je triler Skinny Dipp.

Rachel Shelley (Helena Peabody)
Bettina rivalka Helena nakon rođenja kćeri 2009. godine prorijedila je nastupe sve dok se televiziji nije vratila u fantasyu Once upon a time i krimiću Rogue. U rodnoj Velikoj Britaniji u zadnje dvije godine glumila je u serijama Casualty i Toast of London.

Jane Lynch (Joyce Wishnia)
Najuspješnija nakon L Worda zasigurno je Lynch koja je u seriji tumačila opaku Tininu odvjetnicu. Zapamtili smo je kao psihijatricu u Dva i pol muškarca (Two and a half men), pa obožavali kao zlicu Sue Sylvester u Glee. Glumila je u filmu Julie&Julia, te posudila glas u crtićima Ledeno doba (Ice age) i Rio. Na Broadwayu je lani nastupila u mjuziklu Annie.

Daniela Sea (Max Sweeney)
Nakon uloge transseksualne Moire/Maxa, Sea tek povremeno glumi, više se bavi glazbom i aktivizmom. Ipak treba spomenuti seriju Zakon i red (Law and order) te filmove The Casserole Club, The Pyrex Glitch, The Dead and the Living.

Cybill Shepherd (Phyllis Kroll)
Nakon što je maestralno odglumila Tininu šeficu koja se outa u svojim 50-ima, Shepherd vrijedno radi pa spomenimo zato samo najdulje angažmane – serije Psych, The Client List i Eastwick. Nagrađena je kao National Ally for Equality 2009. godine.

Marlee Matlin (Jodi Lerner)
Gluhonijema oskarovka je ulogu vatrene umjetnice Jodi zamijenila nastupima u CSI, Family Guy i Switched at birth. Godine 2009. objavila je autobiografiju I'll Scream Later u kojoj je opisala probleme s drogom. Trenutno sa Salmom Hayek i Jessicom Albom snima dramu How to Make Love Like an Englishman, a ove godine pojavit će se i u seriji Glee.

Janina Gavankar (Papi)
Papi je spavala sa najviše žena u Los Angelesu ili tako bar tvrde. Gavankar možda najviše voli vampire - to zaključujemo po serijama Vampirski dnevnici i Okus krvi (True Blood). U pripremi je film White Orchid u kojem glumi uz Jennifer Beals.

Erin Daniels (Dana Fairbanks)
Tenisačica Dana koja je podlegla karcinomu dojke, nakon L Worda pojavila se u seriji CSI, prelijepom (i odličnom) filmu A single man te seriji Djevojke na zadatku (Rizzoli and Isles). Nakon toga nastupila je u filmovima The Sitter i Bling Ring redateljice Sofije Coppole.

Rose Rollins (Tasha Williams)
Bivša manekenka nakon uloge muževne vojne policajke Tashe glumila je u hvaljenoj seriji Southland, brzo otkazanoj Chase, te se pojavila u Nikiti, NCIS i CSI: NY. Njezin novi (kratki) film In 3 days je u trenutno u postprodukciji.

Sarah Shahi (Carmen de La Pica Morales)
Shanieina djevojka DJ-ica od L Worda vrijedno radi – najdulje je snimala serije Fairly legal, Chicago Fire, Person of Interest i Life. Glumila je i u filmu Ne znam kako joj uspijeva (I don't know how she does it).

Karina Lombard (Marina Ferrer)
Bivša manekenka u seriji je glumila samo 16 epizoda no zavela je Jenny i pokrenula lavinu. Nakon serije Vatreni dečki (Rescue me) rijetko je na ekranima -  pojavila se u CSI: NY i NCIS. Ove godine izlazi njezin novi film, francuska drama F2014.

Clementine Ford (Molly Kroll)
Nakon što ju je očarala Shane, Molly je otišla u sapunicu The young and the restless, a nakon toga je snimila još samo dva filma.

Lauren Lee Smith (Lara Perkins)
Kuharica Lara nakon prve sezone napustila je seriju i imala mnoge , uključujući CSI, Good Dog i The Listener. Od filmova spomenimo Hindneburg i Cinemanovels u kojem je glumila i Jennifer Beals.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.