Nakon što se našao na udaru kritika, kako aktivista za gej prava, tako i državnog guvernera iz redova republikanaca, sudac iz američke države Utah promijenio je, barem privremeno, odluku kojom je odredio da se udomljena djevojčica treba oduzeti lezbijskom paru s obrazloženjem kako "nije u najboljem interesu djeteta da ga odgaja istospolni par".

Udomiteljice su dobile podršku i Službe za djecu i obitelj koja je u priopćenju navela kako će se boriti protiv odluke suca Scotta Johansena da se dijete izdvoji iz udomiteljske obitelji, jer je to u suprotnosti s njihovim preporukama da 9-mjesečna djevojčica treba ostati pod skrbi lezbijskog para, April Hoagland i Beckie Peirce, koje su u braku i već odgaja dvoje vlastite djece. Također su naveli kako u državi Utah postoje već deseci istospolnih udomiteljskih obitelji, piše BBC.

O slučaju pišu svi američki, kao i brojni svjetski mediji, a reagirao je i guverner države Utah, republikanac Gary R. Herbert koji je odluku suca ocijenio - pogrešnom, rekavši: "Zakon mu se ne mora sviđati, ali ga mora provoditi".

Iduće je saslušanje zakazano za 4. prosinac, a obitelj se nada kako će im biti odobreno posvojenje djeteta, koje su udomile u kolovozu ove godine, piše Pink News.

Podsjetimo, sudac Johansen je odluku o oduzimanju djeteta iz udomiteljske obitelji lezbijskog para temeljio na "brojnim istraživanjima koja kažu kako je za dijete bolje da odrasta u raznospolnoj obitelji", no udomiteljice smatraju kako se sudac skriva iza tih upitnih dokaza ne bi li progurao vlastita vjerska uvjerenja. LGBT aktivisti su oštro napali sudačku odluku i naveli niz istraživanja koja dokazuju kako nečija seksualnost nema negativnih utjecaja na roditeljske sposobnosti, te kako je istina često suprotna, jer gej roditelji provode više kvalitetnog vremena sa svojom djecom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.