Vojska časnih sestara spašava žrtve trgovine ljudima prerušavajući se u prostitutke kako bi se ubacile u bordele, a kupuju i djecu koja su prodana u roblje. U toj prikrivenoj mreži trenutno djeluje 1100 časnih sestara u 80 zemalja na svijetu.

John Studzinski, investicijski bankar i filantrop, koji predsjedava organizacijom Talitha Kum u kojoj djeluju časne sestre, kaže kako zahtjevi za podrškom u borbi protiv trgovine ljudima i ropstva rastu na globalnoj razini. Prema procjenama te organizacije oko jedan posto ukupne svjetske populacije ili 73 milijuna ljudi je dio nekog oblika trgovine ljudima, a 70 posto su žene od kojih je polovica mlađih od 16 godina.

"Ne pokušavam zvučati senzacionalistički već ukazati na činjenicu kako je to svijet koji je izgubio nevinost i u kojem djeuju mračne sile", rekao je Studzinski, podpredsjednik američke investicijske banke The Blackstone Group.

"To su problemi prouzročeni siromaštvom i nejednakošću ali sežu i izvan toga ", rekao je na konferenciji o ženskim pravima i trgovini ljudima u organizaciji Zaklade Thomson- Reuters, piše Huffington Post.

Zastrašujuća svjedočanstva

Studzinski je otkrio kako neke žrtve prolaze prave strahote, poput jedne žene koja je prodana i zatočena te prisiljena na prostituciju, a nakon što nije uspjela ostvariti cilj od 12 klijenata na dan bila je zatvorena tjedan dana bez hrane i prislijena jesti vlastiti izmet. U drugom ekstremnom slučaju žena je bila prisiljena na seksualni odnos s desetoricom muškaraca istovremeno.

Časne sestre su u akciji spašavanja žena spremne na razne akcije, često se oblače kao prostitutke i tako odjevene se na ulici pokušavaju ubaciti u bordele.

"Te časne sestre ne vjeruju nikome - ni vladama, ni korporacijama ni lokalnoj policiji, a u nekim slučajevima ne mogu vjerovati ni svećenicima", kaže i dodaje kako im je cilj spašavanje a ne samopromocija.

"One rade u bordelima i nitko ne zna da su tamo", ispričao je.

Aktivne su i u spašavanju djece koju roditelji prodaju u roblje i u tu su svrhu organizirale mrežu domova u Africi, na Filipinima, u Brazilu i Indiji gdje ta djeca pronalaze sklonište. Časne sestre organizacije Talitha Kum prikupljaju novac kako bi mogle kupiti tu djecu.

"To je nova mreža domova za djecu diljem svijeta koja bi u suprotnom bila prodana u roblje. To je šokantno, ali je istina", kaže Studzinski.

Kompanije daju sve veću podršku toj organizaciji, čije ime u prijevodu s aramejskog znači "ustani dijete", kako bi otkrili stanje s trgovinom ljudima na globalnoj razini, što nije jednostavno, jer kako kaže Studzinski to se ne može generalizirati jer "svaka je zemlja po tom pitanju drugačija".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.