Iako je među državama s najvećim porezima, dugim zimama i kratkim danima, Dankinjama i dalje zavidi čitav svijet, navodi se u novom izvještaju o najbolje rangiranim državama za život.  

Danska je najbolja zemlja na svijetu za žene, a na svijetu nema boljeg mjesta za umirovljenice od skandinavskih zemalja, rezultati su novog istraživanja o 60 najboljih država za život, piše Independent. Drugu poziciju je zauzela Švedska, a na trećem mjestu je Kanada, dok su se Alžir i Pakistan smjestili na dno ljestvice.

Istraživanje koje su proveli US News i World Report rezultat su mišljenja 7000 žena koje su ocjenjivale države na osnovu pet kriterija, uključujući rodnu ravnopravnost, ravnopravnost po pitanju osobnog dohotka, sigurnost i progresivnost.

Autori izvještaja sugeriraju kako je "darežljiva socijalna država" razlog zbog kojeg se Danska uvijek nalazi visoko na listi najboljih država na svijetu, a u zadnjem istraživanju osvojila je 10. mjesto. Osim gotovo besplatne zdravstvene skrbi i obrazovanja, Danska promovira i rodnu ravnopravnost, ima sustav brige o djeci zasnovan na primanjima, a "porodiljni dopust je među najfleksibilnijima u Europskoj uniji", navodi se u izvještaju.

Na listi zemalja po pitanju uvjeta za podizanje djece Danska je na drugom mjestu, a u 16. godišnjem izvještaju Mother’s Index, kojim organizacija Save the Children ocjenjuje blagostanje majki i djece u 179 zemalja, Danska je na četvrtom mjestu. Umirovljene Dankinje su najzadovoljnije u čitavoj Europi, u izvještaju se navodi istraživanje Eurostata.

Alžir i Pakistan su najgore države za žene

Švedska, kao druga najbolja zemlja na svijetu za žene, ima "progresivne stavove prema rodnoj jednakosti" na osnovu ankete koju provodi YouGov. Kanada, koja je druga na ukupnoj listi najboljih država na svijetu, nalazi se na trećem mjestu najboljih zemalja za žene, a u izvještaju se navodi kako je kanadska vlada zaštitu ženskih prava uvrstila u sastavni dio unutarnje i vanjske politike.

Nizozemska je na četvrtom mjestu, a slijede Novi Zeland, Njemačka, Velika Britanija, Luksemburg i Austrija. Na dnu liste su Alžir i Pakistan, koje su žestoko kritizirane zbog nepoštivanja ljudskih prava i odnosa prema ženama.

Lista od 60 najboljih država za život sastavljena je na osnovu kriterija kao što su poslovna politika, gospodarstvo i kvaliteta života, a na prvom mjestu se našla Njemačka, za kojom slijede Kanada na drugom, Ujedninjeno Kraljevstvo na trećem i SAD na četvrtom mjestu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.