Iz Australije stiže tragična i potresna priča o tome zašto je bračna jednakost izuzetno bitna. Žena iz Sydneya je javno progovorila o užasavajućem iskustvu i diskriminaciji koju je doživjela nakon što joj je partnerica poginula u nesreći i to ubrzo nakon rođenja njihovog drugog djeteta.

 

Lara i Elise Ryan vjenčale su se 2010. u Novom Južnom Walesu, iako Australija i dalje ne priznaje istospolni brak. Imaju dvoje djece, od kojih se mlađa ćerkica Skylar rodila u siječnju. No, sreća ove obitelji tragično je prekinuta kad je, manje od mjesec dana nakon njezina rođenja, Elis poginula u automobilskoj nesreći, a Lara se u prevelikoj tuzi za voljenom osobom našla usred bitke s državnom diskriminacijom.

U emotivnoj objavi na Facebooku Lara je opisala sve strašne prepreke kroz koje je nakon toga morala proći.

"Nakon što sam u užasnoj nesreći izgubila partnericu morala sam pitati pitati policajca 'smijem li' se potpisati kao supruga u izvještaju o nesreći. Istog dana sam morala prekrižiti rubriku za supruga na smrtovnici i onu za oca u rodnom listu za našu djevojčicu. U prepunoj Hitnoj pomoći sam morala vikati 'Ona je moja supruga, znam da to nije zakonski priznato, ali ona je moja žena!", napisala je Lara.

 

This is why.Because having lost my partner in a horrible pedestrian accident this month I had to ask policemen if I was...

Posted by Lara Ryan on Monday, 29 February 2016

 

"Nikad nas nije zanimala politika, živjele smo naš život onako kako smo htjele i vlastitim primjerom smo se trudile promijeniti način na koji ljudi gledaju istospolni brak. No, nevjerojatna količina dokumentacije koju moram ispuniti kako bih osigurala vlastitu i budućnost moje djece je jednostavno smiješna kad je umjesto toga dovoljan samo jedan vjenčani list.

Sve zbog toga što je volim i što je bila dio mog života zadnjih deset godina, ona je majka naših dviju djevojčica, budućnost o kojoj sam sanjala i moja sigurnost. Ljubav je ljubav i trebali bismo je slaviti i poticati svakodnevno, jer svijet je ionako već dovoljno surov".

Njezina je objava do sada podijeljena više od 60.000 puta, a aktivističke udruge su pozvale vladu da prestane s odugovlačenjem i pokrenu glasovanje o bračnoj jednakosti u parlamentu.

 

Lara planira posuti pepeo svoje supruge na plaži na kojoj su se vjenčale u Novom Južnom Walesu, a ni sama nije očekivala tako veliku podršku.

"Elise bi me 'ubila', jer se nikad nismo bavile politikom", napisala je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.