Avioprijevoznička kompanija Royal Brunei Airlines ušla je u povijest nakon što je prva u potpunosti ženska posada iz Bruneja sletjela Boeingom 787 Dreamlinerom u grad Jeddah u Saudijskoj Arabiji, zemlju u kojoj ženama nije dozvoljeno voziti ni automobil.

Tim letom je ujedno obilježen i dan državnosti Bruneja, 23. veljače, a posada je bila u sastavu kapetanica Sharifah Czarena, te kopilotkinje Sariana Nordin i Nadiah Khashiem. Tri godine ranije kapetanica Czarena postala je prva žena na toj poziciji na području Jugoistočne Azije, a za pilotkinju se školovala u Velikoj Britanij. 

"Ljudi obično smatraju kako je pilotiranje muška profesija. Za jednu ženu i Brunejku, to je veliko postignuće. Mladima, osobito djevojkama ono pokazuje kako se svi snovi mogu ostvariti", izjavila je tada za Brunei Times.

Avioprijevoznička kompanija Royal Brunei Airlines odlučna je u daljnjem zapošljavanju što više žena u toj industriji i nedavno su objavili program za pripravnike inženjere oba spola. No, ovaj je povijesni let još jednom ukazao na ograničenja s kojima su suočene žene u Saudijskoj Arabiji, jedinoj zemlji na svijetu u kojoj ženama nije dozvoljeno voziti automobil, a glasovanje na izborima im je dozvoljeno tek prošle godine.

Na Facebooku je 2011. pokrenuta i kampanja Saudi women to drive, koju je do sada podržalo gotovo 36.000 ljudi. U prosincu 2014., Loujain al-Hathloul je pritvorena nakon što se pokušala dovesti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Saudijsku Arabiju, a s njom je u zatvoru završila i prijateljica koja joj je pružila podršku, Maysa al-Amoudi. Puštene su tek nakon 70 dana, piše Independent.

Sarah Leah Whitson, direktorica Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku tom je prilikom rekla: "Nakon godina lažnih obećanja kako će ukinuti tu apsurdnu zabranu za žene saudijske vlasti i dalje zatvaraju žene za volanom, što je doista sramotno za tu zemlju".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.