Nakon što su brojni glazbenici otkazali svoje nastupe u tim američkim državama zbog anti LGBT zakona, njihov primjer počeli su slijediti i turisti, zbog čega bi Sjeverna Karolina i Mississippi mogle pretrpjeti ogromne financijske gubitke koji se mjere u milijunima dolara.

Pjevač Bryan Adams otkazao je koncert u Mississippiju u znak protesta protiv zakona te države koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba temeljem religijskih uvjerenja, a glumica Sharon Stone je iz istog razloga odlučila kako tamo neće snimiti film. Bruce Springsteen, Ringo Starr, Pearl Jam i Ani DiFranco otkazali su nastupe u Sjevernoj Karolini zbog tamošnjeg diskriminirajućeg zakona prema trans* osobama kod korištenja javnog toaleta.

I dok ovi potezi slavnih privlače veliku pozornost, putničke agencije više zabrinjava trend posjetitelja koji ne pune naslovnice - turisti su već počeli otkazivati putovanja na te destinacije i planiraju svoj odmor provesti negdje drugdje, piše New York Times.

U obje države, koje godišnje od turizma zarade desetke milijardi dolara, već su zabilježena otkazivanja hotelskih rezervacija. Iako je još prerano za precizne procjene, lokalni hoteli, turističke zajednice i čitava industrija vezana uz njih, strahuju kako će im bojkot nanijeti veliku štetu. Britansko ministarstvo vanjskih poslova već je izdalo i savjete za LGBT putnike kojima ih upozoravaju na zakone koji su na snazi u tim američkim državama.

Sjeverna Karolina, u kojoj je prošlog mjeseca donesen diskriminirajući zakon po kojem trans* osobe moraju koristiti javni toalet u skladu s podacima s rodnog lista te su iz gradskih uredba uklonjene antidiskriminacijske stavke, već osjeća posljedice. Turizam je ključni pokretač gospodarstva u toj državi, koja je šesta najposjećenija u SAD-u, a 2014. zabilježen je rekordni prihod od domaćih turista u iznosu od 21,3 milijarde dolara, prema podacima državne turističke agencije Visit North Carolina.

Više od 20 konvencija koje su se trebale održati u Charlotteu već je otkazano čime je taj najveći grad u državi izgubio prihod od oko 2,5 milijuna dolara.

I Mississippi je suočen s negativnom reakcijom turista zbog tamošnjeg zakona koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba temeljem religijskih uvjerenja, pa tamošnje putničke agencije i hoteli također bilježe otkazivanja rezervacija.

Poput Sjeverne Karoline i ta država puni budžet u velikoj mjeri zahvaljujući turističkoj industriji, a brojka zaposlenih u tom sektoru iznosi 10,5 posto ukupno zaposlenih u Mississippiju.

Jedno od popularnijih turističkih odredišta, Oxford, također bilježi negativni trend, a ostaje vidjeti koliki će gubitak zbog diskriminacijskog zakona zabilježiti grad koji je u 2015. ostvario prihod od čak 134,8 milijuna dolara.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.