Nakon članka o HAK-ovom nepoštivanju životnog partnerstva kao obiteljske zajednice u njihovoj usluzi obiteljskog članstva koji smo danas objavili na portalu crol.hr stiže i oštra reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Pokrenut je antidiskriminacijski postupak, a HAK se mora očitovati o "autonomnoj" definiciji obiteljskih zajednica koje vode diskriminaciji i "nisu pravno prihvatljive".

Na priču koju smo istražili temeljem navoda naše čitateljice o diskriminaciji istospolnih parova u životnom partnerstvu koje HAK ne priznaje kao obiteljsku zajednicu za njihovu uslugu obiteljskog članstva, jer "supružnici moraju biti različitih spolova", stiže i reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, koju objavljujemo u cijelosti.

"Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je temeljem teksta objavljenog na vašem portalu pokrenula antidiskriminacijski postupak u kojem će ispitati praksu Hrvatskog autokluba u pogledu pristupa uslugama koje HAK pruža svojim članovima kroz tzv. 'obiteljske pakete'. 

Pravobraniteljica će od nadležnih tijela HAK-a zatražiti pismeno očitovanje o stvarnoj praksi koju HAK ima u pogledu pristupa uslugama koje pruža. HAK ima obvezu očitovati se o upitu Pravobraniteljice u roku od 30 dana od kada zaprimi njen dopis.

"Autonomne" definicije obiteljskih zajednica dovode do diskriminacije

Pravobraniteljica je posebno zainteresirana za tvrdnju kako navodno HAK ima svoju specifičnu 'definiciju obiteljske zajednice koja se razlikuje od pozitivnih zakonski propisa koji su na snazi'. U tom smislu Pravobraniteljica ukazuje kako sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova svi pružatelji usluga u Republici Hrvatskoj imaju obvezu poštivati zabranu diskriminacije temeljem spola, seksualne orijentacije i obiteljskog statusa u pogledu pristupa uslugama koje pružaju na hrvatskom tržištu.

S obzirom na kontekst konkretnog slučaja, Pravobraniteljica naglašava kako se poštivanje zabrane diskriminacije s posebnom pažnjom očekuje od državnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima. U tom smislu 'autonomne' definicije obiteljskih zajednica koje su drugačije od onih propisanih hrvatskim zakonima i koje dovode do diskriminacije nisu pravno prihvatljive i temelj su za pravne postupke radi utvrđivanja odgovornosti takvih tijela", poručuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić za crol.hr.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.