CroL

Ponedjeljak 22 Pro

Događaji Kontra, Iskorak i Domine: 'Zagreb Pride odaslao je pogrešnu poruku'

Kontra, Iskorak i Domine: 'Zagreb Pride odaslao je pogrešnu poruku'

E-mail

Foto: DalmacijanewsPovodom objavljivanja, a zatim i povlačenja spota koji najavljuje temu jedanaeste zagrebačke Povorke ponosa, reagirali su i organizatori Split Pridea, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.


"Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina zalažu se za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova već više od 10 godina. Zajedno s udrugom Domine iz Splita organizirale/-i smo prvi i drugi Split Pride, koji su također imali zajedničku temu: uvažavanje različitosti i osiguravanje zakonskih zašita za sve obitelji. Slogan prvog splitskog pridea je bio "Različite obitelji, jednaka prava", dok nam je ovogodišnji slogan bio "Jednake/-i pred zakonom" (referenca na ustavnu odredbu iz čl. 14.).

Smatramo da je spotom koji je organizacija Zagreb Pride najavila svoj događaj odaslana pogrešna poruka i učinjena šteta LGBT zajednici i borbi za ljudska prava LGBT osoba, a osobito nastojanju naših organizacija da senzibiliziramo javnost za probleme s kojima se susreću istospolne obitelji.

Ljudska prava moraju biti osigurana jednako svim osobama i svim obiteljima. Jednako kao što tražimo uvažavanje i zakonske zaštite za svoje obitelji, zalažemo se i za uvažavanje svih obitelji.

Našim obiteljima nisu kroz Obiteljski zakon osigurana prava i obveze koja su dostupna i heteroseksualnim parovima i njihovim obiteljima.

Primjerice; istospolni par može živjeti zajedno 20 i više godina, ali ukoliko se jedna od partnerica razboli druga neće moći uzeti plaćeni dopust kako bi ju njegovala ili donositi odluke u hitnim slučajevima. Dijete koje odgaja istospolni par ne može imati zdravstveno osiguranje preko jedne od osoba koje se brinu za njega, ne može ju naslijediti, a ukoliko se zakonskoj skrbnici nešto dogodi, dijete će završiti u sustavu socijalne skrbi. Ovo su samo neki od primjera. Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u Hrvatskoj potakli su nas da ukažemo na diskriminaciju.

Europski sud za ljudska prava zauzeo je stav da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Tražimo od državnih institucija da usvoje izmjene Obiteljskog zakona, osiguraju istospolnim parovima prava iz braka i izvanbračne zajednice i na taj način osiguraju svim obiteljima u Republici Hrvatskoj jednaka prava", stoji u priopćenju koje potpisuju Sanja Juras, Mirjana Kučer i Edo Bulić.

Komentari (7)add comment

tara2 said:

0
...
kruno, potpisujem!
to bi trebalo, da, a ne ovo...
proslo je vrijeme prosvjeda i raznih parola.
kod hrvata pali ona 'kruha i igara' pa dajmo im to onda!
June 14, 2012

Jazzy said:

Jazzy
hmmm
Ja mislim da je ok što su povukle spot jer moje misljenje je da bi trebali pokazati da i nismo TOLIKO razliciti,nesto cime bi se mogli poistovjetiti.. Prvenstveno ja sam za ljubav..kao sto su bi rekle Lorice LJUBAV JE LJUBAV! I to je to..ne ovako grubo i nikako ne ISTOM mjerom! smilies/wink.gif
June 14, 2012

Kruno said:

0
pravi europski prajd
Ajmo više napraviti prajd nalik onima vani; velika povorka, kamioni, baloni, veselje, glazba, leci, parada, koncerti... ajmo se odmaknuti od političkog prajda tipa, protest, ha? Kroz zabavu i druženje ćemo senzibilizirati druge... Najesen pokrenimo udrugu koja će se zvati CSD Zagreb i radimo spektakl i udružit ćemo se s Barcelonom i Berlinom, Turističkom zajednicom i velikim tvrtkama sponzorima... Tko je za, neka pošalje mail na karloozg@net.hr :-) Ma zovemo i Gloriju Gaynor da dodje pjevat, ne zanima me. Cijelu zimu ćemo raditi na programu :-) Volim Vas sve!
June 14, 2012

Lizistrata1 said:

0
.
Sram vas može biti sve skupa. Čemu to? Čemu to provlačenje i segregiranje??? Spot nije uspio i dobro. ZG Pride ga je povukao poslušavši mišljenje većine. Zar je ovo zaista bilo potrebno? Takve količine bezobrazluka i licemjerja već dugo nije bilo, pogotovo u redovima nas LGBTIQ osoba. Ovo je toliko nisko i sramotno, da, kada bih mogla, osobno bi se odrekla svake veze s vama koji i mene predstavljate. Pride me znao iznervirati, ali niti približno koliko vi. Gnušam se.
June 13, 2012

GoranSt said:

0
...
Bravo Kontra, Iskorak i Domine! Bar netko predstavlja obične ljude. Ovakav film je sramota. Samo perverznjaku to može biti dobra ideja napraviti.
June 13, 2012

Haruka said:

0
...
Jurasica ekšuli??? daj odrasti više!
June 13, 2012

Ivan said:

0
...
Iskorak, Kontra i Domine može vas biti sram!
June 13, 2012

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy