Drama u Varšavskoj

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

ow
necu se registrirati
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U braku
Kontakt:

Re: Drama u Varšavskoj

Post Postao/la ow » 21 srp 2010 15:45

ReaTM je napisao/la:Ako je to nastavak rasprave, sve sam već rekla.
Cheers. :)
Sve rekla jesi, al kazala nisi nista do toga da nemas pojma o tome kako u svim mogucim odnosima, pa tako i odnosima vlasti i gradjana, postoji uzrocno posljedicni niz koji definitivno iz poteza u potez mjenja situaciju, neka vrata zatvara a neka druga otvara.

Varsavska nije nikakva revolucija. To je samo jedan mali sitan korak u procesu evolucije u izgradnji demokracije u HR, u kojem bi se trebao, ako ga uspijemo napraviti, osjetiti skoro beznacajan pomak koji ce osigurati da politicari (u ovom slucaju Bandic) ne mogu i ne smiju ignoritati 55.000 potpisa gradjana, jer su oni ovdje da tim gradjanima sluze a ne da ih bahato ignoriraju.
I ne, vise uopce nisu vazna ta 4 stabla niti pjesacka zona. Ono sto je sada vazno je da netko konkretno odgovara za mutljaze i manipulacije vezano za izdavanje dozvola temeljem kojih je jedna ilegalna radnja postala legalna.

(usporedbu u kojoj spominjem rat naravno uopce nisi shvatila ali mi se sada ne da to pojasnjavati.)
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Gost

Post Postao/la Gost » 21 srp 2010 15:51

Kad bude referendum protiv vlasti u gradu, potpisat ću kao i referendum gore, ne mogu nas sve ignorirati i trebaju odgovarati za malverzacije.

Sve što govorim da termin revolucija treba i zaslužiti.

Za zelenu stranku koja je poštena i kompetentna bih glasala.

@ ow > Ne mislim pričati s tobom s tim tonom, jer nema potrebe.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 21 srp 2010 16:55

odiseya

Post Postao/la odiseya » 21 srp 2010 18:05

To sto urednica Dnevnika pije kavu sa Tomom ne mora zapravo nista znaciti.
Mozda jednostavno prikuplja informacije..., a i nije da su se nesto skrivali...sjeli su usred bijela dana na kavu u centru grada..."transparentno" jel' :D
Da je sjedila sa Uršom Raukar...da li bi to mijenjalo sto na stvari...ili bi pobudjivalo iste sumnje o pristranosti?
Naravno, uvijek postoji mogucnost da je na Tominoj platnoj listi, a i to ne bi bilo nikakvo iznenadjenje. :kava:

Ps: ow, ne shvacam zasto se toliko pjenis?
Ljudi ovdje izrazavaju razlicita misljenja, nitko nije u ratu :kolo:

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 21 srp 2010 18:52

odiseya je napisao/la:TPs: ow, ne shvacam zasto se toliko pjenis?
Uopce se ne pjenim - iznosim argumente koji pobijaju gore navedena misljenja i nista drigo.
ReaTM je napisao/la:Za zelenu stranku koja je poštena i kompetentna bih glasala.
Kompetentna i postena stranka ne postoji (niti ce se pojaviti sama od sebe bez izgradjenog sustava odgovornosti za politicare). Naime u ovim okolnostima kada o dobroj volji samih politicara i dragpog Boga ovisi da li ce i koliko ostati na vlasti, kada zastupnici sa djelomicnim mandatom imaju pravo na trajno zbrinjavanje debelim mirovinama, i kada politicka karijera podrazumjeva zbrinjavanje 10 generacija sire familije - na politicku karijeru se najvise i odlucuju muljare i lopine.

cak i da se skupi kriticna masa od 50-tak postenih ljudi koji ce osnovati postenu stanku pitanje je koliko bi dugo ona kao takva funkcionirala jer ljudi dolaze i odlaze, dobijaju i gube motiv za nesto i nitko ne moze garantirati da se u takvu stranka ne bi tijekom vremena opet infiltrirale lopine.
Racan je bio posten politicar, no u istoj stranci je u to vrijeme sjedio i Bandic - zar ne?

Pitate li se nekada zasto je u nasem politickom sustavu ostavka gotovo potpuno nepoznata pojava?
Zato jer ne postoji mehanizam kojim bi gradjani politicara prisilili na ostavku vec sve ovisi o DOBROJ VOLJI odredjenih ljudi u vlasti.
Dobra volja nije politicka kategorija i ukoliko se to ne promjeni necemo napraviti nista.

Ono sto moze garantirati razvitak demokracije i pravne drzave se sistem pomocu kojeg ce gradjani u pol mandata otjerati politicara s vlasti - ukoliko isti svoj posao ne obavlja dobro. Radnik koji svoj posao ne obavlja dobro dobije otkaz tako bi trebalo biti i sa politicarima.
Kada se to postigne, kada se uspostavi politicka, materijalna i moralna odgovornost politicara, kada samo dva tri politicara zbog malverzacija odlete s vlasti u pol mandata, oni ce shvatiti da HR politika vise nije Eldorado u kojem bez ikakve odgovornosti mogu grabiti koliko god im volja iz drzavnog proracuna.
Samim tim politika vise nece biti toliko interesantna samo muljarama i tek onda ce postojati mogucnost da se politikom pozele baviti i casni i posteni ljudi.

Nije smisao demokracije cekati do sudnjeg dana da se pojave posteni politicari, vec je smisao onemoguciti nepostene da zloupotrebljavaju polozaj bez ikakve odgovornosti.. U demokratski zrelim drustvima politicari odlaze s vlasti zbog krivo izgovorene recenice, kod nas ne odlaze ni kada je evidentno koliko su zaglibili u kriminal i korupciju.
Cinjenica je da sustav politicke, materijalne i moralne odgovornosti nece doci sam od sebe, niti ce ga uspostaviti politicari sami od sebe. Jer on njima uopce nije u interesu - on je u interesu nama i mi moramo pritiscima natjerati politicare da ga uspostave.

Na nama je da odlucimo hocemo li krenuti sad od Varsavske, ili cemo poput mazohista cekati neki "vazniji" razlog svadjajuci se u medjuvremenu oko kostju koje politicari bacaju medju nas da bi zadrzali status quo.
Sto dulje cekamo - dublje tonemo.

Ja doista ne vidim razloga da se ne ustraje u referendumu za smjenu Bandica pa i zastupnika skupstine svih stranaka ako se ne osvijeste i nastave zajebavati dok ih mi placamo. A to je sada stvarni smisao ovih prosvjeda a ne vise 4 stabla.
Uostalom, bilo kakav mozebitni skriveni interes i Urshe i Kregara ne moze neutralizirati cinjenicu da je Bandic zloupotrijebio polozaj i da zbog toga barem mora otici sa funkcije ako nista drugo.
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Pi
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi

Post Postao/la Pi » 21 srp 2010 21:50

ow je napisao/la: Za razliku od njih, ti palamudas iza kompjutera na lezbijskom forumu troseci energiju kako bi obezvrijedila njihov trud, navodeci primjere bez ikakva dokaza (sigurno su znali pa zasto nisu?) i ne pada ti na pamet da se sama angaziras po onim pitanjima koja ti smatras vaznima.
Baš lijepo kako si uzimaš pravo pretpostaviti što ja radim i što poduzimam. Razlog zbog kojeg koristim primjere grešaka u argumentaciji jest zato što su standard. Bilo bi lijepo da najčešće greške naučiš prije nego ih pođeš ponavljati. Molim lijepo, zadržavam pravo da upozorim na njih kada ih prepoznam, kao što se trudim izbjeći ih u svojim... da ne kažem postovima, kada se odnosi i na svakodnevni život. Također, ako i to nisi sama primijetila, i ti si na lezbijskom forumu i pokušavaš uvredama obezvrijediti mišljenje drugih. Tebe, s druge strane, nitko nije vrijeđao. No, kultura nije urođena, time očito ovdje nije ni obvezna, odatle i učestali konverzacijski terorizam s tvoje strane.
ow je napisao/la: Jednostavno prodajes muda pod bubrege proizvoljnim nabrajanjem tvoga vidjenja povjesti zapadnih demokracija iz cega je jedino vidljivo tvoje enormno neznanje zacinjeno sa par latinskih izraza (u nedostatku validnih argumenata).
Tvrditi da je USA demokracija rezultat njihovog obrazovnog sustava (sic) stvarno moze samo potpuno neobavjestena osoba.
Googlaj malo - imas internet. Sramota je u danasnje vrijeme biti toliko neobavijesten.
Taj prvi dio posta se odnosi na tebe. Kao što vidiš, u svom postu si napravila isto što i ja. Pa ako meni uviđaš grešku, trebala bi i sebi. Ne koristim greške u logičkoj argumentaciji kao argumente, nego da tebi ukažem na nedostatke tvoje argumentacije i agresivnu i neplodnu retoriku.

Itekako ću tvrditi da je rezultat obrazovnog sustava. Jer jest. Nisu prosvjedovali farmeri s četiri razreda osnovne škole, niti su se bunili junkiji, bunili su se obrazovani ljudi koji su imali prave metode i znali prepoznati pravi problem i trenutak u kojem treba napraviti to što je trebalo napraviti. S razvojem komunikacije i znanosti, koja je, opet došla od visokoobrazovanih, razvijeni su i preduvijti za takvo što. Googlaj ti timeline događaja, pa usporedi rast udjela obrazovanih s tehničkim dostignućima i društvenim promjenama, peakovi se razlikuju za kojih godinu-dvije.

Mislim da uopće nije sramota biti neinformiran, sramota je koristiti se takvom retorikom. Međutim, ja niti sam neinformirana niti trebam te primitivne metode koristiti koje ti koristiš. Au revoir.
Whatever makes you happy
Whatever you want

detected

Post Postao/la detected » 21 srp 2010 22:38

Barem sam u ovoj temi očekivala da će svi imati isto/vrlo slično mišljenje.
Utopista po prirodi.

Dabogda se promijelo to s Varšavskom.
Baš sada.
Kada je "kasno" i kada se vode "krive" borbe.
Samo sada njima, ali i vama u inat.

Jebena pasiva.

Sve me strah šta ćemo ostaviti iza sebe tim nekim generacijama koje dolaze.

Syrinx, koja je zaboravila svoj pass.

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 22 srp 2010 09:33

sul. je napisao/la:Itekako ću tvrditi da je rezultat obrazovnog sustava. Jer jest. Nisu prosvjedovali farmeri s četiri razreda osnovne škole, niti su se bunili junkiji, bunili su se obrazovani ljudi koji su imali prave metode i znali prepoznati pravi problem i trenutak u kojem treba napraviti to što je trebalo napraviti.
Buduci se u SAD-u vecina demokratskih promjena bazirana na protestima rjesavala od kraja 19 stoljeca do pocetka 60-tih godina 20-tog stoljeca, onda ti valjda tvrdis kako je u Americi u tom razdoblju zastupljenost visokoobrazovanih ljudi unutar ukupne populacije bila veca nego je to danas u Hrvatskoj.
A borbu za prava crnaca s pocetka stoljeca pa tijekom i neposredno nakon II svjetskog rata su u stvari vodili bijeli sveucilisni profesori sa ona dva crnca koji su mozda u to vrijeme znali pisati. :sarkasticna: :sarkasticna:
Kao sto su i prve proteste tekstilnih radnica s kraja 19-tog stoljeca valjda vodile arhitektice, lijecnice, novinarke i sociologinje.
Prvi politicko-korupcijski skandal koji je procesuiran (i akteri osudjeni na kaznu zatvora i nadoknadu stete drzavi) u Americi se dogadjao pocetkom 20-tih godina proslog stoljeca. U Hrvatskoj jos nemamo takav slucaj (osim ako se Polancecu dokaze krivica i bude osudjen).
Ti dakle tvrdis da je u Americi 20-tih godina proslog stoljeca obrazovni sustav bio kvalitetniji nego je to u Hrvatskoj danas?

I da, u Americi jesu prosvjedovali farmeri s 4 razreda, nepismeni crnci, zene u tekstilnoj industriji, metalski radnici, nekoliko desetaka trandzi, lezbi i pedera neutvrdjenog obrazovanja i slicni tako nevazni ljudi bez fakultetskih diploma. Oni su pokretali kljucna pocetna dogadjanja, kojima je gotovo uvijek prethodio dogadjaj koji im je prelio casu frustracija i stvorio kriticnu masu bijesa koja ih je pokrenula na akciju.

Inace, hajde mi molim te objasni kako to da je za donosenje zakona Matthew Shepard-a u drzavi koja ima tako savrsen obrazovni sustav, trebalo proci tricavih 10 godina od dogadjaja koji je izravan povod donosenju toga zakona?
Jesu valjda cekali da jos nekoliko generacija amera zavrsi fakultete kako bi se stvorila kriticna masa obrazovanih pravnika potrebna da se napise jedan takav zakon? :sarkasticna: :sarkasticna:
(ili ipak iza toga zakona stoji nepokolebivo zalaganje odredjenih konkretnih aktivista koji se nisu mogli pomiriti sa ubojstvima pocinjenim iz mrznje i nisu htjeli odustati od trajnog rjesavanja toga problema uspostavom zakonske regulative pa im je ipak trebalo 10 godina da se promjeni odnos snaga u senatu i da na vlast dodje predsjednik koji nece prijetiti vetom pri izglasavanju takvog zakona.
Vidi vraga, kod nas su odredbe o zločinu iz mržnje ugradjene u kazneni zakon u daleko kracem vremenu i bez prevelike pompe pa sam sad malo u cudu sto je krenulo krivo i kako da u taj primjer uklopim tvoju tvrdnju o nuznosti ulaganja u obraziovni sustav da bi se uopce stekli kakvi takvi uvjeti za pocetak izgradnje demokracije :-o ).
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

phos

Post Postao/la phos » 22 srp 2010 13:11

sul. je napisao/la:
Itekako ću tvrditi da je rezultat obrazovnog sustava. Jer jest. Nisu prosvjedovali farmeri s četiri razreda osnovne škole, niti su se bunili junkiji, bunili su se obrazovani ljudi koji su imali prave metode i znali prepoznati pravi problem i trenutak u kojem treba napraviti to što je trebalo napraviti. S razvojem komunikacije i znanosti, koja je, opet došla od visokoobrazovanih, razvijeni su i preduvijti za takvo što. Googlaj ti timeline događaja, pa usporedi rast udjela obrazovanih s tehničkim dostignućima i društvenim promjenama, peakovi se razlikuju za kojih godinu-dvije.
neda mi se pisati,ali brate mili-drobis gluposti!
kakve veze ima obrazovni sustav?!
i samo za tvoju info-farmeri i njima slicni su se bunili.
rast udjela obrazovanih,tehnicka dostignuca i promjene jesu povezane,ali nisu jedini faktori.
pusti sad statistiku i lajne po grafovima.
Ja nisam vegetarijanac zato sto volim zivotinje, nego zato sto mrzim biljke
Ružna, ali glupaslika
imas tako dobru sisu da ti druga ni ne treba :D - autor nepoznat

Popeye

Post Postao/la Popeye » 22 srp 2010 14:03

meni se isto cini da sul. previse istice formalno obrazovanje kao kljucni faktor drustvene promjene.
nije li tu odmah jedan paradoks: korumpirana politika treba stvoriti kvalitetno obrazovanje koje ce dovesti do nekorumpirane politike?

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 22 srp 2010 14:08

detected je napisao/la:Jebena pasiva.
ovo sto sul. radi cak nije ni jebena pasiva vec izravno podmetanje klipova pod noge onima koji imaju trenutno dovoljno motivacije da barem jednu stvar istjeraju na cistac.
To je klasicni sindrom koji je vec vidjen u milijun primjera bilo koje gradjanske inicijative kada netko nema ideja ni volje nesto napraviti ali se zato svesrdno trudi onemoguciti (koliko je to u njihovoj moci) one koji se trude. Pa makar to bilo da se dvije tri forumasice na lezbijskom forumu ubijedi u uzaludnost bilo kakve aktivnosti izokretanjem teza: zasto ovo a ne ono? oni su isto podmitljivi! imaju svoje interese! i tako dalje....
detected je napisao/la:Dabogda se promijelo to s Varšavskom.
Baš sada.
Kada je "kasno" i kada se vode "krive" borbe.
Samo sada njima, ali i vama u inat.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 17:30

1) Za prosvjede krajem 19. stolja uvjeti su nastali, opet, iz tehnološkog napretka. Wattsov parni stroj (skupa sa pedesetogodišnjim nastojanjem znanstvenika da ga prilagode) , koji je, gle, znanost, omogućio je stvaranje tvornica, pruga, koji su pak omogućili urbanizaciju. Od 90% ljudi u poljoprivredi i bez razreda osnovne škole, parni stroj nas vodi do 75% ljudi u gradovima i svi sa obvezom upisivanja osnovne škole. To je bilo do sredine 19. stoljeća. Osiguravanje egsitencije dovelo je do slanja sve djece u osnovnu školu. To je prva stvar. Druga stvar, nitko ne razimšlja o prosvjedovanju dok se bori za egzistenciju. Možda se možeš sjetiti gradiva iz srednje škole, možda ne, ali u udžbeniku iz sociologije ti je fino bilo opisano nekoliko znanstvenih radova i zaključak da do društvenih promjena rijetko dolazi dok se ljudima uvjeti POGORŠAVAJU - naprotiv - promjene dolaze kada se ljudima uvjeti poboljšavaju, pa narastu ambicije i želje. Sada, kada im je educirani čovjek omogućio da dođu skupa u gradove, dobiju posao i organiziraju se, tada su mogli prosvjedovati. Poboljšanje uvjeta + osiguranje egzistencije = želja za većim pravima.

Nekoliko se stvari redovito spominje kao uvjet društvenih promjena: razvoj edukacije, urbanizacija i tehnološki napredak (razvoj komunikacije, razvoj medicine, razvoj transporta itd.). Now, šire dostupan edukacijski sustav vodi do obrazovanih ljudi koji dolaze do inovacija, dakle, razvoja tehnološkog napretka, koji onda daje uvjete za socijalne promjene.

Reci mi, koliko je ljudi početkom 20. stoljeća razmišljalo o potrebitosti obveznosti srednje škole ili korupciji dok je crkavalo od bilo kakve infekcije, prije nego im je Samuel digao životni standard za duplo običnim učestalim pranjem ruku i Fleming za još duplo razvojem antibiotika (prvi antibiotik - 1928.!). Misliš da ti ljudi nisu rezultat obveznog osnovnoškolskog obrazovanja? Da baš. Vjerojatnost 101 - obvezna osnovna škola povećava šansu za veliku tehnološku inovaciju. Zakon velikih brojeva.

Ljudi, mi imamo obveznu srednju školu tek 3-4 godine, 30 godina nakon Zapada. Jesu li američka demokracija i njihovi uvjeti rezultat edukacijskog sustava? Jesu. Nije savršen, ali su omogućili inovacije koje su omogućili bolje uvjete života. Pa njihov edukacijski sustav je iznjedrio, u 50 godina, sve važnije inovacije, od telefona, televizora, izmjenične struje i produženja života s 40 na 80 godina do interneta. Je li im edukacija koja je iznjedrila tehnološki napredak omogućila da uopće imaju vremena razmišljati što ne valja u sustavu? Da.

Imaju oni uspone i padove, ali više-manje, i nakon tih padova, dođu sebi prije ostatka svijeta.

Opet se vraćamo na ono: Misliš da je 80% ljudi u Hrvatskoj, koji se bore za golu egzistenciju, briga za Varšavsku? Mislim da ne, jer se bore za golu egzistenciju i boli ih ćošak što se događa. Nemaju vremena za to. Daleko smo mi od Zapada. Da, imamo škole sa po 35 učenika u razredu dok je vani standard 15, kod nas tek 40% kućanstava ima neki (ne broadband!) pristup internetu, dok je vani broadband pristup internetu već ljudsko pravo itd., na Zapadu na edukaciju ide oko 3% bruto dohotka dok kod nas ide 1,7%. Honey-bunny, u SAD-u 27,7% ljudi su bakalari, a kod nas... manje od 5% ima neku diplomu iznad srednje škole. U SAD-u, 50ih godina je 50% imalo srednjoškolsku diplomu, danas ih ima 88%. Nije edukacijski sustav, ha?

Sve te revolucije koje ti, ow, navodiš, nisu uzrok, nego su posljedica. Misliš da bi zakon za Shepparda prošao u vrijeme kada je bilo 5% ljudi s diplomom? Nije stvar u 2-3 odvjetnika, stvar je u razini razvoja društva. Kada je društvo spremno, kada većina dođe u stanje da o tome razmišlja, onda se promjene mogu dogoditi.

2) Ne tvrdim da je 20-ih godina u Americi obrazovni sustav bio bolji nego kod nas. Danas je kod nas bolji nego tada kod njih, naravno. Ali se radi o različim problemima. U Varšavskoj se danas ne prosvjeduje protiv 16-satnih smjena niti se bori za osnovna ljudska prava. Ne miješaj kruške i jabuke.

3) Nemoj meni reductio ad apsurdum. Objasnih ti, nije problem u 3 pravnika, problem je u razini razvoja društva. Njihovo je društvo očito tek sada dovoljno razvijeno da napiše Sheppard zakon, jer ga većina može prihvatiti. zašto ga nisu prihvatili prije 50 godina? Jednostavno, prije 50 godina je bilo 50% srednjoškolski obrazovanih, danas ih je 88%. Misliš da nema veze? Ne mislim da mislite da nema veze, kao što tamara3 jednom reče kao papagaj "za SDP koji je liberalan glasaju obrazovani ljudi, dok za HDZ glasaju jebeni rvatići s tri zuba." I svi je podržaše. U ovom slučaju nema veze, ali u toj raspravi ima. Mislim stvarno.

4) Nije nama potrebno ulaganje u obzrazovni sustav da bismo dobili demokraciju, nego da bismo poboljšali način na koji funkcionira. Mi demokraciju imamo. Potrebno je ulaganje u edukaciju da bi ljudi osigurali egzistenciju pa da mogu razmišljati što nije dobro sa sustavom i kako ga poboljšati. Korupcija je sastavni dio demokracije, da bi se minimizirala, da, potrebno je još mnogo bilježnica ispisati.

@phos - neću pustiti statistiku i grafove, statistika i grafovi su objektivan pokazatelj. Smanjuju osobni utjecaj na tumačenje povijesti. Američki sustav obrazovanja nije savršen, ali je jedan od boljih u svijetu. Zapustili su malo osnovno i srednje obrazovanje, i sada rade na popravku štete, ali im je visoko obrazovanje najbolje i najproduktivnije na svijetu. Broj publikacija, ulaganja u njega i tehnologija koju daje su jednostavno trenutno nenadmašivi, dovlačili oni srednjoškolce izvana ili ne. Njihov je sustav taj koji daje najbolje rezultate.

@popaye - a čuj, možda ističem puno, ali ne previše. I tebi i meni je edukacija dala da ovdje možemo razmišljati o ovome. I drugi bi trebali imati takve uvjete. Nažalost, ima ih samo 6%.

@ow2 - ja se ne trudim nimalo onemogućiti nešto, niti imam utjecaj onemogućiti nešto, samo ističem da je, u ovakvim uvjetima, unaprijed osuđeno na propast. Ne mogu nigdje "podmetati klipove" - nemam utjecaj. Ali mogu itekako ukazati na greške i nemogućnost izvedbe, tko hoće čuti, čut će, tko ne želi, ići će džaba prosvjedovati.

Sada, nakon što vidjeh vrijeđanje jednog od prosvjednika prema nekome tko se ne slaže s tvojim mišljenjem (tebe), ne bih stala u Varšavsku ni za koji novac. Vrijeđanje i agresiva nije moj stil, štoviše, smatram to primitivnim.

No, mogu raspravljati još 15-ak sati, i raspravljam iz dosade jer backspace nema a svoj posao sam dovršila, sutra idem na dobro zasluženo ljetovanje :)

Pa, u međuvremenu, feel free postaviti još koje pitanje da ti objasnim uzroke i posljedice povijesnih događaja.
Whatever makes you happy
Whatever you want

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 22 srp 2010 18:47

Ti odgovaras ovako:
sul. je napisao/la:2) Ne tvrdim da je 20-ih godina u Americi obrazovni sustav bio bolji nego kod nas. Danas je kod nas bolji nego tada kod njih, naravno. Ali se radi o različim problemima. U Varšavskoj se danas ne prosvjeduje protiv 16-satnih smjena niti se bori za osnovna ljudska prava. Ne miješaj kruške i jabuke.
na moju argumentaciju koja glasi:
ow je napisao/la:Prvi politicko-korupcijski skandal koji je procesuiran (i akteri osudjeni na kaznu zatvora i nadoknadu stete drzavi) u Americi se dogadjao pocetkom 20-tih godina proslog stoljeca. U Hrvatskoj jos nemamo takav slucaj (osim ako se Polancecu dokaze krivica i bude osudjen).
Ti dakle tvrdis da je u Americi 20-tih godina proslog stoljeca obrazovni sustav bio kvalitetniji nego je to u Hrvatskoj danas?
Primjetit ces da se u mome postu uopce ne spominje niti Varsavska, niti 16 satno radno vrijeme vec se radi o potpuno istoj stvari - tj usporedbi prvih sudskih procesa zbog koripcije protiv clanova vlada. Prvi koji se dogodio u Americi 20-tih i prvi koji se ovih mjeseci dogadja u Hrvatskoj a ciji je ishod i dalje upitan. Toliko o mjesanju krusaka i jabuka.
Mozda bi diskusija i imala nekoga smisla kada bi se ti usredotocila da barem procitas i shvatis ono sto doista pise a ne da odgovaras na ono sto bi ti voljela da sam ja napisala.
Ovako, stvarno mi se ne da gubiti vrijeme objasnjavajuci nekome sto pise u vrlo jasno napisanoj prosto-prosirenoj recenici.
sul. je napisao/la:Pa, u međuvremenu, feel free postaviti još koje pitanje da ti objasnim uzroke i posljedice povijesnih događaja.
mozda bi svrsishodnije bilo da to vrijeme upotrijebis za savladavanje citanja s razumjevanjem ;)
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 19:07

@ow - bilo bi dobro da ti pođeš razmišljati. Ja čitam. Nije ni kod nas Varšavska prvi antikorupcijski proces, niti je prvi u 2010. Dakle, paralela stoji.

Dalje, odgovarala sam na dio o prosvjedima za radnička prava.

Ajde, još malo vrijeđaj, uživam :)
Imaš odgovoriti na još 3 točke, dala si parcijalan odgovor (samo jedan djelić jedne točke). Nepristojno je.
Whatever makes you happy
Whatever you want

Popeye

Post Postao/la Popeye » 22 srp 2010 19:09

@sul.: kod tebe neoliberalni kapitalizam zvuci kao divna bajka. fukuyama bi bio jako sretan tvojom argumentacijom. :D no, ima tu rupa. recimo, spominjes tih 2,7% bankara u americi. mislis dakle na one iste koji su svijet 2008. doveli na rub financijskog kolapsa, svi ivy league, harvard-educated ekipa?

takodjer, ne mogu se sloziti s tezom da ce ljudi kada dobiju super posao (a koji ce im omoguciti super edukacija) odmah poceti razmisljati kako da svijet ucine boljim mjestom i isprave nepravde. to je kapitalisticka varka. novac nije defualtni katalizator drustvenog angazmana. cesto zna biti i jak demotivator, jer sto vise imas, vise mozes izgubiti, pa ces manje poduzeti.

edit: no, sumnjam da cemo se sloziti oko bilo cega, jednostavno su nam polazne pozicije previse udaljene. takodjer oboje imamo formirane misljenja, ideologije i stavove (hvala obrazovanju, između ostaloga :D), da bismo revidirali pozicije.

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 19:13

@popeye - ne, ne spominjem apsolutno nigdje 2,7% bankara. Bakalara. Bečlor digri. Iliti tri godine visokog obrazovanja, i to njih skoro 28% :), i ne govorim ja o velikom novcu, govorim o osiguranoj egsitenciji. (edit - skoro 70% građana RH je na RUBU egzistencije).

@ow - kada još malo razmislim, pa mi smo čovječe fantastični. Amerikancima je trebalo 300 godina demokracije da dođu do prvog antikorupcijskog procesa, a nama ni 2-3 godine nakon završetka rata. Pa krasni smo.
Zadnja izmjena: Pi, dana/u 22 srp 2010 19:16, ukupno mijenjano 1 put.
Whatever makes you happy
Whatever you want

Popeye

Post Postao/la Popeye » 22 srp 2010 19:15

sul. je napisao/la:@popeye - ne, ne spominjem apsolutno nigdje 2,7% bankara. Bakalara. Bečlor digri. Iliti tri godine visokog obrazovanja, i to njih skoro 28% :), i ne govorim ja o novcu, govorim o osiguranoj egsitenciji.
ah, upravo sam pušio joint citajuci tvoj post. toliko o citanju s razumijevanjem. :predaja:

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 19:18

Popeye je napisao/la:
sul. je napisao/la:@popeye - ne, ne spominjem apsolutno nigdje 2,7% bankara. Bakalara. Bečlor digri. Iliti tri godine visokog obrazovanja, i to njih skoro 28% :), i ne govorim ja o novcu, govorim o osiguranoj egsitenciji.
ah, upravo sam pušio joint citajuci tvoj post. toliko o citanju s razumijevanjem. :predaja:
it's ok :) :predaja:
Whatever makes you happy
Whatever you want

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 22 srp 2010 19:24

sul. je napisao/la:@ow - bilo bi dobro da ti pođeš razmišljati. Ja čitam. Nije ni kod nas Varšavska prvi antikorupcijski proces, niti je prvi u 2010. Dakle, paralela stoji.
ocito je da ne citas jer ja nigdje nisam rekla da je Varsavska proces (osim ako ne mislis da Polancec ima veze sa Varsavskom :sarkasticna: )
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 19:28

ow je napisao/la:
sul. je napisao/la:@ow - bilo bi dobro da ti pođeš razmišljati. Ja čitam. Nije ni kod nas Varšavska prvi antikorupcijski proces, niti je prvi u 2010. Dakle, paralela stoji.
ocito je da ne citas jer ja nigdje nisam rekla da je Varsavska proces (osim ako ne mislis da Polancec ima veze sa Varsavskom :sarkasticna: )
Nisi ni napomenula je li misliš na društveni proces pobudne protiv korupcije ili sudski proces. Toliko toga nadrobiš da ni sama više ne znaš gdje stojiš.

Polančec nije prvi :)
Whatever makes you happy
Whatever you want

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 22 srp 2010 20:29

sul. je napisao/la:Nisi ni napomenula je li misliš na društveni proces pobudne protiv korupcije ili sudski proces. Toliko toga nadrobiš da ni sama više ne znaš gdje stojiš.
Popaj je barem priznao da je citao tvoj post puseci joint usput. Na cemu si ti, majke ti, kad me opet pitas nesto sto nisam rekla? :-o

I da, vjerujem da ne zelis da seciram onaj tvoj veliki post, al evo sto mi je upalo u oci ovako na brzinu - jer ja nisam na godisnjem:
sul. je napisao/la:Sve te revolucije koje ti, ow, navodiš, nisu uzrok, nego su posljedica. Misliš da bi zakon za Shepparda prošao u vrijeme kada je bilo 5% ljudi s diplomom?

Pa kod nas je kako ti tvrdis 6% ljudi s diplomom a zlocin iz mrznje uvrsten u KZ 2 godine i nesto mjeseci prije nego kod amera.
Vjerojatno su oni zbog obrazovnog sustava toliko daleko odmakli da im je trebalo 10 godina da se vrate usvojiti zaboravljeni zakon? :sarkasticna:
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Pi

Post Postao/la Pi » 22 srp 2010 22:02

Zapravo, želim da seciraš moj veliki post. Zato sam ga napisala. Ako sam ja imala dovoljno poštovanja napisati taj post kako bismo mogli o ovome razgovarati, sigurno ne želim da ne odgovoriš na to. Zato samo naprijed.

Inače, te tvoje uvrede koje sasipaš su samo znak nemoći. Recimo, u većini stvari se slažem s Popeyem, na ono s čim se ne slažem reagiram i tada dolazi do rasprave, ali nismo imali potrebu međusobno se vrijeđati. Zapravo, mogu zaključiti iz toga da je čovjek s visokim obrazovanjem koji ima dovoljno iskustva da se kontrolira i vodi raspravu u smjeru dobivanja odgovora na pitanja, a ne zato da "pobijedi." Te tvoje uvrede samo tebe navode na mišljenje da nešto postižeš, vjeruj mi, nikoga drugoga ne diraju. Uvjerenje je lažno.

To mi je zapravo palo na pamet, pa da te upitam, ako nije tajna, jesi završila fakultet? Sad me jako zanima.

Edit: Još samo da odgovorim na tvoje pitanje o tom zločinu iz mržnje - samo zato što pronađeš jedan primjer gdje smo "napredniji" od Amerike, ne znači da je taj primjer potvrda pravila, nitko ne kaže da iznimke ne postoje. Jedna lasta ne čini proljeće, niti bih zbog jednog pronađenog primjera pomislila da smo "napredniji." Sigurno ih ima i više.
Whatever makes you happy
Whatever you want

phos

Post Postao/la phos » 22 srp 2010 22:33

sul. je napisao/la: @phos - neću pustiti statistiku i grafove, statistika i grafovi su objektivan pokazatelj. Smanjuju osobni utjecaj na tumačenje povijesti. Američki sustav obrazovanja nije savršen, ali je jedan od boljih u svijetu. Zapustili su malo osnovno i srednje obrazovanje, i sada rade na popravku štete, ali im je visoko obrazovanje najbolje i najproduktivnije na svijetu. Broj publikacija, ulaganja u njega i tehnologija koju daje su jednostavno trenutno nenadmašivi, dovlačili oni srednjoškolce izvana ili ne. Njihov je sustav taj koji daje najbolje rezultate.
da se ja sad ne natežem previše :
... Samo ispitivanje može biti sociološki izvedeno savršeno (ispitanici popunjavaju uputnik neometani i anonimno), matematička analiza je izvedena bez grešaka (zbroj svih izbora daje 100%, ne manje ili više, što se također može dogoditi), no rezultati ipak nemaju previše veze s realnošću....
a ostalo mi se ni neda komentirati jer si usla u skroz krive vode.
Ružna, ali glupaslika

odiseya

Post Postao/la odiseya » 23 srp 2010 02:52

Ako nista drugo, ova Varsavska je barem malo podigla tenzije i raspravu na inace...prilicno dosadnom forumu.

Na sami spomen tog imena u narod se uvlaci nemir :D
sul. je napisao/la:To mi je zapravo palo na pamet, pa da te upitam, ako nije tajna, jesi završila fakultet? Sad me jako zanima.
Znam da pitanje nije namjenjeno meni, ali zeljela bih reci da fakultet nije mjerilo.
Budale s diplomom, nisu nista manje budale od onih bez diplome, a primitivizam i ogranicenost takodjer ne biraju svoje podanike...pa lijepo zive i u glavama visoko obrazovanih ljudi.

Pi

Post Postao/la Pi » 23 srp 2010 04:22

phos je napisao/la: ... Samo ispitivanje može biti sociološki izvedeno savršeno (ispitanici popunjavaju upitnik neometani i anonimno), matematička analiza je izvedena bez grešaka (zbroj svih izbora daje 100%, ne manje ili više, što se također može dogoditi), no rezultati ipak nemaju previše veze s realnošću....
Tko je spominjao sociološka istraživanja i metodu anketnog upitnika? I kakve to točno veze ima s mjerilima produktivnosti sveučilišta, kao što je točan broj znanstvenih publikacija? Misliš da je broj znanstvenih publikacija sociološka studija, i uz to da se skuplja putem anketnog upitnika? Ovo što si ti navela, anketni upitnik iliti presječna studija je samo jedna od metoda istraživanja. Dalje, nitko nije spominjao uopće sociološka istraživanja. I to što netko kaže da nema "veze s realnošću" je notorna glupost. Nema veze ako je studija loše izvedena. Zato se dodjeljuje faktor jakosti studiji. No o tome nekom drugom prilikom. Uopće ne razumijem kako netko misli da se povijesni razvoj bilo čega može istraživati anketnim upitnikom, mrtvi ljudi teško da ga mogu popuniti. Opet kruške i jabuke.

Također, slobodno uđi u ostalo, nisam ušla ni u što što nema veze s temom, samo slijedim tok rasprave. Zapravo, molim te, uđi u ostalo. Htjela bih vidjeti podatke koji pobijaju gore navedene podatke koje sam dala :)
odiseya je napisao/la: Znam da pitanje nije namjenjeno meni, ali zeljela bih reci da fakultet nije mjerilo.
Budale s diplomom, nisu nista manje budale od onih bez diplome, a primitivizam i ogranicenost takodjer ne biraju svoje podanike...pa lijepo zive i u glavama visoko obrazovanih ljudi.
Naravno da nije mjerilo, ne pitam iz toga razloga :)
Nego me zanima dolazi li potcjenjivanje važnosti visokog školstva od nekoga tko je završio fakultet ili ne. Čisto psihološki.
Whatever makes you happy
Whatever you want

phos

Post Postao/la phos » 23 srp 2010 09:37

sul. je napisao/la:
phos je napisao/la: ... Samo ispitivanje može biti sociološki izvedeno savršeno (ispitanici popunjavaju upitnik neometani i anonimno), matematička analiza je izvedena bez grešaka (zbroj svih izbora daje 100%, ne manje ili više, što se također može dogoditi), no rezultati ipak nemaju previše veze s realnošću....
Tko je spominjao sociološka istraživanja i metodu anketnog upitnika? I kakve to točno veze ima s mjerilima produktivnosti sveučilišta, kao što je točan broj znanstvenih publikacija? Misliš da je broj znanstvenih publikacija sociološka studija, i uz to da se skuplja putem anketnog upitnika? Ovo što si ti navela, anketni upitnik iliti presječna studija je samo jedna od metoda istraživanja. Dalje, nitko nije spominjao uopće sociološka istraživanja. I to što netko kaže da nema "veze s realnošću" je notorna glupost. Nema veze ako je studija loše izvedena. Zato se dodjeljuje faktor jakosti studiji. No o tome nekom drugom prilikom. Uopće ne razumijem kako netko misli da se povijesni razvoj bilo čega može istraživati anketnim upitnikom, mrtvi ljudi teško da ga mogu popuniti. Opet kruške i jabuke.
ma ne govorim o upitniku.govorim o matematickoj analizi podataka.a u egzktnost necu ulaziti.
iskreno ,neda mi se s tobom natezati jer znam da to nema kraja.
ovo gore je definicija koja nije moja,nego nekoga ipak "malo" pametnijeg od tebe i mene,pa molim te imaj toliko postovanja parema strucnjacima i nemoj biti expert za sva podrucja.dopusti nekome da ima mozda malo vise znanja od tebe (mislim na tvorca definicije).
i ok,moja greska sto nisam maknula dio vezan za socioloska istrazivanja,to se ne tice ovoga ovdje,ali poanta moje price je da statistika ne moze biri mjerilo.
u ostalo se necu upustati jer nemam dovoljnu podlogu za raspravu,pa samo citam.i priznajem da se slazem s vecinom.
i na kraju krajeva-kako uopce mozes stavljati ameriku za usporedbu?!
to me muci!
ali oke-vjerujem da ces ti naci poveznicu.
Ružna, ali glupaslika

Pi

Post Postao/la Pi » 23 srp 2010 10:33

Nisam ja "porekla" definiciju, samo samo napomenula da se ne može primijeniti na moje podatke, s obzirom na to da nisam uopće nigdje spomenula podatke skupljene anketnim upitnikom.

Što se tiče osobe koja je napisala "definiciju" (btw. taj citat gore nije definicija), ne znam ni izvor ni autora, ali mogu odmah reći da je sigurno
a) izvučeno iz konteksta,
b) drugi dio rečenice nije primjenjiv na prvi dio rečenice.

Anketa je priznata metoda u nekim uvjetima, ali ako je kvalitetno izrađena da obuhvati dovoljan broj parametara i dovoljno veliki uzorak. Onda ima veze s realnosti. Autor citata očito se referirao na iznimke, odnosno na loše izrađene i obrađene ankete. I studijama temeljenim na anketama daje se ocjena pouzdanosti i procjena moguće statističke pogreške. Tako da definitivno nije istina da većina rezultata analize anketom nema veze s realnosti. Zapravo, kada bih vidjela u kontekstu citat, sigurna sam da bi se ispostavilo da se odnosi na loše izrađene ankete, ne na sve ankete kao metodu istraživanja :)

Što se tiče znanstvenih metoda... well, s obzirom na to da je moje područje, smatram se kompetentnom kritizirati.

Kako mogu stavljati Ameriku kao usporedbu? Zašto ne. Navedoh podatke. Mogu izvući i za Francusku i Britaniju ili Švicarsku, ako ti je toliko stalo. Osim toga, navedoh dosta razloga :)

All righty, I'm done, moram na put... pozdrav svima :)
Whatever makes you happy
Whatever you want

phos

Post Postao/la phos » 23 srp 2010 11:18

a ja ti kazem da zajebes anketni upitnik!
rekla sam ti u proslom postu da sam trebala staviti kracu definiciju ako zbog niceg,da izbjegnem rasparvu oko gluposti iducih 20 postova. pusti taj upitnik.radi se o statistici koje se drzis i da-porices definiciju.
vrati se par postova iza.

sretan put
Ružna, ali glupaslika

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 23 srp 2010 19:25

sul. je napisao/la:To mi je zapravo palo na pamet, pa da te upitam, ako nije tajna, jesi završila fakultet? Sad me jako zanima.
Ne, nemam fakultet ako te to toliko veseli, i citajuci tebe cini mi se da bas i nisam puno s tim izgubila. Naprotiv....
Inace uopce ne potcjenjujem obrazovanje a osobito ne visoko, ono sto potcjenjujem to su tvoji losi argumenti, proizvoljne tvrdnje i izvrtanje teza.

Ono što ti u svojim opservacijama uporno ignoriraš je činjenica da su se demokratski standardi u Americi gradili paralelno sa razvojem surovog kapitalizma ali i rastom građanske / radničke / crnačke (i.t.d.) svijesti o nužnosti borbe za ljudska, građanska, radnička i ina prava. Paralelno sa institucijama drzave i kapitalizmom razvijalo se i civilno društvo (sindikati, organizacije koje su se borile za crnačka prava, organizacije koje su se borile za ženska prava i.t.d.)

Za to vrijeme, mi smo praktički iz feudalizma uskočili u socijalizam u kojem su široke narodne mase vrlo brzo, ali na umjetan način (jer je Tito tako odlucio), ostvarile egzistencijalnu sigurnost što je rezultiralo potpunim umrtvljenjem (da ne kažem lobotomijom) bilo kakve građanske / sindikalne / civilne inicijative. Ono nešto malo što se pokrenuilo 71-ve vrlo brzo je ugušeno dijelom zahvaljujuci i konformizmu vecine stanovnistva koje je živjelo dobro i nije htjelo ugrozavati taj i takav zivot. Za sigurnost i egzistenciju prodali su i Boga i nacionalnost i uživali u svojim stanovima, kućama, vikendicama, ljetovanju, zimovanju i svim onim stvarima koje malog čovjeka mogu zadovoljiti.

Amerika i Hrvatska bi se mogle usporediti sa dvije osobe koje su odrastale u različitim uvjetima od kojih se jedna (Amerika) od malih nogu morala zaradjivati za zivot i brinuti se sama o sebi, dok je druga (Hrvatska) do 45-te godine života zivjela u sigurnoj financijskoj i emocionalnoj zavjetrini roditeljskog doma gdje je tata zaradjivao a mama kuhala, prala ves, placala rezije i sve ostalo sto je potrebno napraviti da bi zivot tekao normalno (nemojte me sad hvatati za hetero obrazac - ovo je samo primjer).

I onda iznenada roditelji riknu - a nase hrvatsko gradjanstvo se nadje u cudu jer ne zna "ni ispec jaje ni oprat ves a da ne govorim o tezim problemima zaradjivanja novca i slicno".

Nasa gradjanska svijest je potpuno zakrzljala tijekom 50-godisnjeg zivota u socijalizmu. Mi u tom razdoblju uopce nismo morali razmisljati o izborima, izrabljivanju, mobingu, zlopotrebama, nerijesenim socijalnim i zdravstvenim statusima jer je o tome naprosto brinuo netko drugi. Mi se ne znamo boriti za ono sto nam je bitno vec ocekujemo da to odradi netko drugi. (Hint - zasto se Ursha bori za Varsavsku kad ima daleko vecih sranja ili cekat cemo postenu zelenu stranku oa cemo onda za nju glasati.) Nove generacije koje nemaju vlastito iskustvo zivota u socijalizmu su preuzele taj i takav obrazac od roditelja i ne pada im na pamet pokrenuti se u društvenom, gradjanskom ili bilo kojem drugom smislu. Naprotiv, kao i u zlatno doba socijalizma, spremni su "svoje" (HDZ, SDP i sl. gledati kroz ruzicaste naocale potpuno ignorirajuci sve one informacije koje tim "njihovima" dokazuju bilo kakvu materijalnu ili politicku krivicu ili moralnu nakaznost.
Malo je onih kojima pada na pamet da se sada i ovdje mi gradjani moramo izboriti i za pravnu drzavu, i za posteno i transparentno funkcioniranje vlasti i za politicku, materijalnu i moralnu odgovornost politicara ukoliko uopce zelimo zivjeti u normalnoj drzavi.

U ovom trenutku mi se nalazimo u raskoraku u kojem se prema standardu i obrazovanju nalazimo daleko iznad Amerike s početka prošlog stoljeća a prema razvoju društvene i građanske svijesti smo još na 1900-toj.

Poput naseg 45-to godisnjeg sirotog pubertetlije (iz primjera) koji u jednoj ruci drži jaje, u drugoj tavu ali nema pojma što s tim sada treba napraviti da bi se nahranio.
Popeye je napisao/la:takodjer, ne mogu se sloziti s tezom da ce ljudi kada dobiju super posao (a koji ce im omoguciti super edukacija) odmah poceti razmisljati kako da svijet ucine boljim mjestom i isprave nepravde.
Praktican primjer za ovo je upravo proteklih 50 godina socijalizma u kojima je glavni moto gradjanske svijesti bio - suti dok nam je dobro ne treba se s rogatima bosti.
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 31 srp 2010 13:19

Odgovorite