1) Za prosvjede krajem 19. stolja uvjeti su nastali, opet, iz tehnološkog napretka. Wattsov parni stroj (skupa sa pedesetogodišnjim nastojanjem znanstvenika da ga prilagode) , koji je, gle, znanost, omogućio je stvaranje tvornica, pruga, koji su pak omogućili urbanizaciju. Od 90% ljudi u poljoprivredi i bez razreda osnovne škole, parni stroj nas vodi do 75% ljudi u gradovima i svi sa obvezom upisivanja osnovne škole. To je bilo do sredine 19. stoljeća. Osiguravanje egsitencije dovelo je do slanja sve djece u osnovnu školu. To je prva stvar. Druga stvar, nitko ne razimšlja o prosvjedovanju dok se bori za egzistenciju. Možda se možeš sjetiti gradiva iz srednje škole, možda ne, ali u udžbeniku iz sociologije ti je fino bilo opisano nekoliko znanstvenih radova i zaključak da do društvenih promjena rijetko dolazi dok se ljudima uvjeti POGORŠAVAJU - naprotiv - promjene dolaze kada se ljudima uvjeti poboljšavaju, pa narastu ambicije i želje. Sada, kada im je educirani čovjek omogućio da dođu skupa u gradove, dobiju posao i organiziraju se, tada su mogli prosvjedovati. Poboljšanje uvjeta + osiguranje egzistencije = želja za većim pravima.
Nekoliko se stvari redovito spominje kao uvjet društvenih promjena: razvoj edukacije, urbanizacija i tehnološki napredak (razvoj komunikacije, razvoj medicine, razvoj transporta itd.). Now, šire dostupan edukacijski sustav vodi do obrazovanih ljudi koji dolaze do inovacija, dakle, razvoja tehnološkog napretka, koji onda daje uvjete za socijalne promjene.
Reci mi, koliko je ljudi početkom 20. stoljeća razmišljalo o potrebitosti obveznosti srednje škole ili korupciji dok je crkavalo od bilo kakve infekcije, prije nego im je Samuel digao životni standard za duplo običnim učestalim pranjem ruku i Fleming za još duplo razvojem antibiotika (prvi antibiotik - 1928.!). Misliš da ti ljudi nisu rezultat obveznog osnovnoškolskog obrazovanja? Da baš. Vjerojatnost 101 - obvezna osnovna škola povećava šansu za veliku tehnološku inovaciju. Zakon velikih brojeva.
Ljudi, mi imamo obveznu srednju školu tek 3-4 godine, 30 godina nakon Zapada. Jesu li američka demokracija i njihovi uvjeti rezultat edukacijskog sustava? Jesu. Nije savršen, ali su omogućili inovacije koje su omogućili bolje uvjete života. Pa njihov edukacijski sustav je iznjedrio, u 50 godina, sve važnije inovacije, od telefona, televizora, izmjenične struje i produženja života s 40 na 80 godina do interneta. Je li im edukacija koja je iznjedrila tehnološki napredak omogućila da uopće imaju vremena razmišljati što ne valja u sustavu? Da.
Imaju oni uspone i padove, ali više-manje, i nakon tih padova, dođu sebi prije ostatka svijeta.
Opet se vraćamo na ono: Misliš da je 80% ljudi u Hrvatskoj, koji se bore za golu egzistenciju, briga za Varšavsku? Mislim da ne, jer se bore za golu egzistenciju i boli ih ćošak što se događa. Nemaju vremena za to. Daleko smo mi od Zapada. Da, imamo škole sa po 35 učenika u razredu dok je vani standard 15, kod nas tek 40% kućanstava ima neki (ne broadband!) pristup internetu, dok je vani broadband pristup internetu već ljudsko pravo itd., na Zapadu na edukaciju ide oko 3% bruto dohotka dok kod nas ide 1,7%. Honey-bunny, u SAD-u 27,7% ljudi su bakalari, a kod nas... manje od 5% ima neku diplomu iznad srednje škole. U SAD-u, 50ih godina je 50% imalo srednjoškolsku diplomu, danas ih ima 88%. Nije edukacijski sustav, ha?
Sve te revolucije koje ti, ow, navodiš, nisu uzrok, nego su posljedica. Misliš da bi zakon za Shepparda prošao u vrijeme kada je bilo 5% ljudi s diplomom? Nije stvar u 2-3 odvjetnika, stvar je u razini razvoja društva. Kada je društvo spremno, kada većina dođe u stanje da o tome razmišlja, onda se promjene mogu dogoditi.
2) Ne tvrdim da je 20-ih godina u Americi obrazovni sustav bio bolji nego kod nas. Danas je kod nas bolji nego tada kod njih, naravno. Ali se radi o različim problemima. U Varšavskoj se danas ne prosvjeduje protiv 16-satnih smjena niti se bori za osnovna ljudska prava. Ne miješaj kruške i jabuke.
3) Nemoj meni reductio ad apsurdum. Objasnih ti, nije problem u 3 pravnika, problem je u razini razvoja društva. Njihovo je društvo očito tek sada dovoljno razvijeno da napiše Sheppard zakon, jer ga većina može prihvatiti. zašto ga nisu prihvatili prije 50 godina? Jednostavno, prije 50 godina je bilo 50% srednjoškolski obrazovanih, danas ih je 88%. Misliš da nema veze? Ne mislim da mislite da nema veze, kao što tamara3 jednom reče kao papagaj "za SDP koji je liberalan glasaju obrazovani ljudi, dok za HDZ glasaju jebeni rvatići s tri zuba." I svi je podržaše. U ovom slučaju nema veze, ali u toj raspravi ima. Mislim stvarno.
4) Nije nama potrebno ulaganje u obzrazovni sustav da bismo dobili demokraciju, nego da bismo poboljšali način na koji funkcionira. Mi demokraciju imamo. Potrebno je ulaganje u edukaciju da bi ljudi osigurali egzistenciju pa da mogu razmišljati što nije dobro sa sustavom i kako ga poboljšati. Korupcija je sastavni dio demokracije, da bi se minimizirala, da, potrebno je još mnogo bilježnica ispisati.
@phos - neću pustiti statistiku i grafove, statistika i grafovi su objektivan pokazatelj. Smanjuju osobni utjecaj na tumačenje povijesti. Američki sustav obrazovanja nije savršen, ali je jedan od boljih u svijetu. Zapustili su malo osnovno i srednje obrazovanje, i sada rade na popravku štete, ali im je visoko obrazovanje najbolje i najproduktivnije na svijetu. Broj publikacija, ulaganja u njega i tehnologija koju daje su jednostavno trenutno nenadmašivi, dovlačili oni srednjoškolce izvana ili ne. Njihov je sustav taj koji daje najbolje rezultate.
@popaye - a čuj, možda ističem puno, ali ne previše. I tebi i meni je edukacija dala da ovdje možemo razmišljati o ovome. I drugi bi trebali imati takve uvjete. Nažalost, ima ih samo 6%.
@ow2 - ja se ne trudim nimalo onemogućiti nešto, niti imam utjecaj onemogućiti nešto, samo ističem da je, u ovakvim uvjetima, unaprijed osuđeno na propast. Ne mogu nigdje "podmetati klipove" - nemam utjecaj. Ali mogu itekako ukazati na greške i nemogućnost izvedbe, tko hoće čuti, čut će, tko ne želi, ići će džaba prosvjedovati.
Sada, nakon što vidjeh vrijeđanje jednog od prosvjednika prema nekome tko se ne slaže s tvojim mišljenjem (tebe), ne bih stala u Varšavsku ni za koji novac. Vrijeđanje i agresiva nije moj stil, štoviše, smatram to primitivnim.
No, mogu raspravljati još 15-ak sati, i raspravljam iz dosade jer backspace nema a svoj posao sam dovršila, sutra idem na dobro zasluženo ljetovanje
Pa, u međuvremenu, feel free postaviti još koje pitanje da ti objasnim uzroke i posljedice povijesnih događaja.