Nakon mjeseci čekanja stigli su najava i datum premijere filma Freeheld u kojem Julianne Moore i Ellen Page tumače par, Laurel Hester i Stacie Andree, koji se borio za izmjenu zakona o civilnom partnerstvu u New Jerseyu.

Podsjetimo, Laurel Hester bila je policajka koja je privukla pozornost javnosti kad je na samrti apelirala da se mirovinska prava prošire i na istospolne partnere. Nakon što je Hester 2006. godine preminula od raka, njezina partnerica nije imala pravo na njezinu mirovinu, premda su njihovi heteroseksualni sugrađani zaposleni u državnim službama to pravo uživali.

Režiju potpisuje Peter Sollett (Raising Victor Vargas, Nick and Norah’s Infinite Playlist), a scenarij Ron Nyswaner (nominiran za Oscara, za film Philadelphia).

Freeheld pripovijeda dvije isprepletene priče – onu ljubavnu, o upoznavanju Laurel i Stacie te priču o njihovoj borbi za ravnopravan tretman.

"Politička i osobna priča za mene su jedno. Kad se zaljubljujemo, na površinu isplivaju naši problemi, no povrh toga te su se dvije žene morale boriti i s predrasudama te preprekama koje su za njih postavile lokalne vlasti. No za mene je to jedno i jednako: osobno jest političko", kazao je Sollett za BuzzFeed.

Rekao je i kako ga je scenarij za taj film privukao "jer je bio najljepši koji je ikad pročitao". "Veoma je rijetko pronaći materijal koji tako precizno ocrtava nečije poglede na svijet", dodao je.

Freeheld u američka kina stiže 2. listopada ove godine, a europsku će premijeru gledatelji dočekati u Francuskoj, 3. veljače 2016.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.