Nakon jučerašnje konferencije za medije inicijativa nevladinih udruga i jednoglasnog stajališta o kontradiktornosti visokog pokroviteljstva 1. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije, kardinala Josipa Bozanića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstva sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, a u organizaciji interesnih udruga okupljenih oko Hrvatske udruge katoličkih liječnika, Ženska mreža Hrvatske održala je miran prosvjed.

Na samom otvaranju kongresa, aktivistkinje Mreže razvile su transparent s natpisom "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", upozorivši tako na diskriminatoran i ponižavajuć odnos Crkve i države prema ženama i njihovim reproduktivnim pravima.

Na otvaranje kongresa došli su zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri-Ibrišević iz redova HSS-a, stranke koja se koalicijskim potpisom možda premjestila ulijevo, no zapravo je ostala uz skute HDZ-a te biskup Vlado Košić.

Podsjetimo, upravo je on u božićnoj propovijedi na misi polnoćki poručio, između ostalog, sljedeće: "Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj i ništa se ne poduzima protiv toga, zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se dopušta u nekim slučajevima i posvajanje djece. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije".

Prihodi na račun Katoličkog sveučilišta

Oni su prilikom pokušaja ulaska aktivistkinja Ženske mreže negodovali dok im je osiguranje lječilišta Topusko zapriječilo ulazak u samu dvoranu. Aktivistkinje su zamoljene za razumijevanje od strane zaposlenika lječilišta uz riječi da im je "u prvom redu profit od kongresa".

Kongres se održava od 16. do 18. rujna, a sav prihod od kotizacija uplaćuje se na račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

hks

U četvrtak su iz udruge Roda pozvali na bojkot otvaranja kongresa, kazavši, među ostalim, da su kardinal Bozanić i biskup Košić "dva vrlo glasna protivnika prava na edukaciju i na dostupnost sveobuhvatne zaštite reproduktivnog zdravlja žena".

Odlazak aktivistkinja Ženske mreže u Topusko bio je vrlo simboličan. ali s jakom porukom da su žene tu i da će se boriti za svoja prava. Jasnije poruke odaslane su u četvrtak u Kući ljudskih prava gdje su sudionice upozorile javnost na štetnost i prijetnju daljnjeg klerikalizacije društva i ograničavanja ženskih reproduktivnih prava ,od kontracepcije pa sve do prekida trudnoće.

Podsjetimo i kako je u međuvremenu pokrenuta satirična stranica na Facebooku, "Biskupima na ginekološki pregled" čija je namjera na duhovit način skrenuti pozornost na apsurdnost čitave priče.

Posted by Biskupima na ginekološki pregled on Thursday, 15 September 2016

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.