Svećenica Ujedinjene metodističke crkve odlučila je "izići iz ormara" usred propovijedi i otkriti svojoj vjerskoj zajednici da je lezbijka i to riječima "Gospodin me ovdje doveo kako bih s vama podijelila čitavu istinu".

Svećenica Cnythia Meyer i protekle je nedjelje držala propovijed tijekom mise, kao i svake nedjelje od kad je prošle godine preuzela župnu metodističku crkvu u Edgertonu u američkoj državi Kanzas. Međutim, njezina prva poruka u ovoj godini bila je ponešto drugačija od dosadašnjih: objavila je kako je u vezi s drugom ženom, usprkos tome što je takav odnos trenutno zabranjen za metodističke svećenike/ce.

Riječima "Vrijeme je!" Meyer je započela propovijed koja je bila sasvim osobna.

"Već sam 25 godina svećenica Ujedinjene metodističke crkve. Naposlijetku sam odabrala služiti kao vjerodostojna svećenica, koja je vjerna i samoj sebi, kao žena koja voli drugu ženu i s njome dijeli život", poručila je vjernicima.

Reakcija njezine vjerske zajednice bila je većinom pozitivna, rekla je Meyer za ThinkProgress.

"Moja je crkva u prilično ruralnom dijelu Kanzasa, a vjernici su lijepo reagirali na tu propovijed, govoreći kako se nadaju da ću ostati njihova svećenica. Grlili su me i davali mi podršku, pričali vlastite obiteljske priče, čini mi se kako je to otvorilo dijalog", kazala je.

No njezini nadređeni možda neće tako pozitivno prihvatiti njezino autanje, jer Ujedinjena metodistička crkva (UMC) trenutno zabranjuje zaređivanje LGBT osoba i blagoslov istospolnih brakova, te otpušta svećenike/ce koji prekrše tu crkvenu doktrinu.

Meyer je svjesna mogućih posljedica njezinog autanja, no kaže kako je osjećala da je "Sveti Duh poziva" da ispriča svoju priču: "Spremna sam prihvatiti moguće posljedice i želim razgovarati s biskupom", kazala je.

Metodisti razjedinjeni po pitanju istospolnih brakova i zaređivanja LGBT svećenika/ca

Metodisti koji se bore za LGBT prava smatraju kako se Isusova poruka odnosi i na LGBT osobe i bore se za potpuno prihvaćanje unutar UMC-a. Nakon što je 2013. metodistički svećenik Frank Schaefer otpušten zbog toga što je vjenčao istospolni par, 36 svećenika se udružilo i u znak protesta su zajednički vjenčavali istospolne parove. U međuvremenu su i progresivni biskupi Ujedinjene metodističke crkve jednostavno odbili otpuštati svećenike/ce koji bi vjenčavali istospolne parove.

Metodisti koji se zalažu za LGBT prava su putem organizacije Reconciling Ministries Network (RMN) pokrenuli kampanju "It's Time" (Vrijeme je) ususret središnje konvencije najavljene za svibanj, a koja se održava svake četiri godine. Potiču LGBT svećenike/ce i vjernike da i oni poput svećenice Meyer javno podijele svoje priče kako bi poslali poruku delegatima koji će glasovati o tome hoće li dopustiti zaređivanje LGBT osobama i istospolne brakove.

"Hrabra odluka svećenice Meyer koja je odlučila živjeti svoju istinu odjeknut će i izvan crkve i doprijeti do brojnih metodista koji se već dugo dive njezinom radu za UMC", rekao je izvršni direktor RMN-a Matt Berryman, te dodao:

"Iako je Vrhovni sud ozakonio bračnu jednakost u čitavoj zemlji, ona i dalje nije moguća svim vjerskim ljudima niti je LGBTQ osobama moguće da budu vjerodostojne i otvorene kao svećenici/ce". 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.