Konverzivne terapije, koje počivaju na uvjerenju da je biti gej tek stvar izbora što se pravodobnim tretmanima dade ispraviti, već su neko vrijeme u dubokoj krizi. Naravno, taj tip "terapija" denunciran je davno od strane znanstvenika koji tvrde da jedino opravdanje u postojanju konverzivnih praksi vide u ostvarivanju dobiti, no snažan potres ove se godine desio i unutar samog pokreta.

Objavljeno je tako pokajničko pismo nekadašnjih vođa konverzije u kojem nedvosmisleno tvrde: "Konverzivna terapija pojačava internaliziranu homofobiju, tjeskobu, osjećaj krivnje i depresiju. Uzrokuje emocionalnu i psihološku štetu kad se promjena ne dogodi. Ujedinjeni smo u našem uvjerenju da konverzivna terapija nije "terapija", već je štetna i neučinkovita".

Svježa afera koja potresa konverzivnu zajednicu tiče se pak njezine komunikacijske strategije. Suočeni s takvim padom ne samo popularnosti, već i kredibiliteta, vođe konverzivnih terapija zasigurno su zaključili da im je potreban novi i efikasan komunikacijski plan. Stoga je u državi Virginiji u SAD-u osvanuo plakat sljedećeg sadržaja "Nitko se ne rađa kao gej" (Nobody is born gay) iza kojeg stoji skupina PFOX (Partners and Friends of Ex-Gays & Gays).

Činjenice naspram uvjerenja

Na lijevoj strani plakata prikazan je mladić u odijelu, a na desnoj strani je isti mladić odjeven u bijelu majicu. Natpis je sljedeći: "Dva brata blizanca. Jedan je gej. Jedan nije". Poruka bi imala biti jasna: biti gej je, očito, stvar izbora. Jer kako je inače moguće da dva jednojajčana blizanaca nemaju isti spolni identitet?

No , kako izvještava televizijska postaja NBC, situacija nije ni približno toliko jednostavna. Naime, ispostavilo se da uopće nije riječ o blizancima već o jednoj osobi, točnije o manekenu Kyelu Rouxu koji živi u Južnoafričkoj Republici. A da situacija bude još nepovoljnija za autore oglasa, maneken je, kad je saznao u koje je svrhe upotrijebljena njegova fotografija, poručio da je "ponosan gej muškarac".

U njegovoj izjavi stoji da je "čitav život proveo kao gej i sretan muškarac" i da mu nije jasno kako danas još postoje organizacije koje smatraju da se radi o "devijantnom" životnom stilu. Kao i niz puta dosad, konverzivne organizacije nisu se dale smesti pred gotovim činjenicama. I dalje čvrsto stoje uz svoje uvjerenje o blizancima kao i uz stav da je biti gej zapravo fakultativna kategorija. A plakat će, prema novinskim izvještajima, ostati na uvid javnosti sve do 4. siječnja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.