Lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe su žrtve "nasilnog zlostavljanja, uznemiravanja i diskriminacije" u svim regijama svijeta, navodi visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein u novom izvješću u kojemu navodi i stotine ubojstava počinjenih zbog mržnje prema LGBT osobama.

Ističe kako su od zadnjeg takvog izvješća iz 2011, koje je ujedno bilo i prvo takve vrste, nastojanja pojedinih zemalja da smanje nasilje i diskriminaciju temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta ostala u sjeni konstantnog kršenja ljudskih prava tih skupina, što često prolazi nekažnjeno, piše Guardian.

Ubojstva stotina LGBT osoba diljem svijeta

U izvješću Vijeća za ljudska prava tako se navodi ubojstvo trans* žene iz Urugvaja i crnkinje lezbijke iz južne Afrike, kao i ubojstvo gej muškarca iz Čilea od strane neonacista koji su mu urezali svastike u tijelo. U veljači ove godine u javnosti su se pojavile i fotografije nekoliko muškaraca iz Sirije, navodno optuženih za homoseksualnost, koje su sa zgrade u smrt bacili pripadnici islamske militantne skupine ISIS. Iako podaci variraju u izvješću se navodi kako se prema dostupnim informacijama može zaključiti kako je nasilje prema LGBT osobama alarmantno visoko.

Primjerice, Brazil je izvijestio o 310 ubojstava iz 2012."motiviranih homofobijom ili transfobijom". Projekt koji prati izvješća o ubojstvima trans* osoba navodi 1612 ubojstava u 62 zemlje u razdoblju od 2008. do 2014, dok američka komisija za ljudska prava izvještava o 594 ubojstava LGBT osoba motiviranih mržnjom u 25 država SAD-a u periodu od siječnja 2013. do ožujka 2014, navodi se u UN-ovom izvješću.

Nadalje se navode brojni primjeri nasilja poput uhićenja, premlaćivanja i zlostavljanja policije iz Zimbabvea nad 44 pripadnika jedne LGBT organizacije, pa žene koja je uhićena u Bangladešu zbog toga što je lezbijka nakon čega ju je policija silovala u pritvoru i primjera četvero osoba koje su uhićene u Egiptu zbog seksualne orijentacije, nakon čega su ih drugi zatvorenici seksualno zlostavljali. Prema zadnjim vladinim izvješćima iz SAD-a rasistički zločini iz mržnje prednjače nad onima koji su počinjeni zbog nečije seksualne orijentacije.

UN poziva na promjene diskriminacijskih zakona

Prema UN-ovom izvješću još u najmanje 76 zemalja postoje zakoni kojima se kriminaliziraju i šikaniraju ljudi temeljem njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, uključujući i zakone koji zabranjuju vezu između dvije odrasle osobe istog spola. U Iranu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, jemenu i dijelovima Nigerije i Somalije homoseksualno ponašanje može biti kažnjeno i smrću.

Visoki je povjerenik izrazio zabrinutost zbog zakona koji su doneseni ili predloženi u zadnje dvije godine kojima se ograničava javna rasprava o seksualnoj orijentaciji pod krinkom zaštite maloljetnika od informacija o netradicionalnim seksualnim odnosima. Tu je istaknuo primjere Kirgistana, Nigerije, Moldavije, Rusije, Ugande i Ukrajine. U izvješću se navodi i više od 20 preporuka kojima se, među ostalim, potiču sve zemlje na zabranu tzv."terapija za preobraćenje ” kojima se nastoji "izliječiti” homoseksualnost, kao i prisilna liječenja, prinudna sterilizacija, genitalni i analni pregledi.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein poziva na promjene zakona kako bi se ukinuli prekršaji zbog homoseksualizma, traži istrage i kažnjavanje zločina iz mržnje, te zabranjuje poticanje mržnje i nasilja na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.