Foto: VOXfeminae"Lezbični aktivizem po korakih" najnovija je knjiga memoara slovenske spisateljice i aktivistice Suzane Tratnik, koja se odnedavno nalazi na policama (zasad samo) slovenskih knjižara. Autorica u knjizi opisuje formiranje svog lezbijskog identiteta, u vremenu od rane adolescencije do kraja osamdesetih godina.

"Aktivistički su to memoari prokrvljeni humorom, osobnim zgodama, vježbanjem aktivizma, a čitajući ih možemo dobiti i autentičan uvid u slovensku supkulturu iz vremena bivše Jugoslavije," piše Nora Verde za VOXfeminae, koja je s autoricom razgovarala o periodu stvaranja lezbijske i queer kulture u Sloveniji.

Pisanje memoara dogodilo se sasvim slučajno, a sadržaj knjige namijenjen je svima kojima je zanimljivo razdoblje 80-ih u Ljubljani. "LGBTIQ osobama i drugim koje zanima lezbijski, gej i feministički aktivizam na prostorijama bivše Juge. Studentima i studenticama koji pišu tekstove o civilnim pokretima. Nadam se da će je čitati različiti ljudi, i oni koji možda ne znaju ništa o lezbijskom pokretu i egzistenciji", kazala je autorica.

Aktivistički koraci

Tratnik se uključila u aktivizam davne 1984., konkretnije u osnivanje ženske grupe Lilit. Nakon sudjelovanja na međunarodnoj lezbijskoj konferenciji u Ženevi, osjetila je da nešto "mora poduzeti, promijeniti sebe i druge".

Lilit je u sebi sadržavala sve ženske inicijative. "Onda se počela polako dijeliti ili cijepati na lezbijsku grupu koja je bila malo povezana i sa gej grupom Magnus, SOS telefon, ženske studije, Žensko svetovalnico i još puno njih. Na kraju grupa Lilit kao takva možda više nije bila ni potrebna, sve se nekako podijelilo na više grupa i djelatnosti", objasnila je Tratnik i usporedila LGBT aktivizam na Balkanu s onim u Europi.

"Svi smo mi počeli sa pokretom dosta 'kasno' ako se osvrnemo na Europu i Zapad. Nedostaje nam tradicija. Naravno, bile su neke niše gej i lezbijskog života ali malo se znalo o tome. Mislim da je današnja situacija na Balkanu prilično različita i treba uzeti u obzir da je rat teško pogodio neke zemlje, ljude, pokrete, sudbine i budućnosti. Da je netrpeljivost prema gej ljudima na nekim prostorijama stravična, agresija prema njima naprosto podsjeća na ratnu atmosferu. U takvim okolnostima lezbijskim i queer organizacijama jednostavno nedostaje zdrav zrak", smatra autorica.

Najvažnije je zadržati samostalnost i nezavisnost

Tratnik je ponudila svojevrsni savjet gej i lezbijskim grupama. "Inače, ja stalno govorim da lezbijske grupe moraju zadržati barem neku relativnu samostalnost i nezavisnost. Kad zaborave na to, odmah ih progutaju druge, veće, bolje organizirane ili 'simpatičnije' grupacije."

Kroz 25 godina lezbijskog aktivizma autorica se naučila prijateljstvu, solidarnosti i lezbijskom zajedništvu, iako priznaje da je bilo teško, uz konflikte, traume, emocionalne ispade i ratove. "Nekako smo naučile da su mnoge stvari koje nam se danas čine važne i presudne – ljubav, veza, uspjeh, raskid - ipak kratkog vijeka. I da je u pozadini uvijek važnija neka 'bigger picture', ono što će uvijek biti tu za nas i za druge. Lezbijska scena ipak je naš dom, a nema doma bez konflikta, teških emocija i stvaralaštva."

Cijeli intervju, kao i odlomak iz knjige "Lezbični aktivizem po korakih" možete pročitati ovdje.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.