U Beogradu su proteklih tjedana zabilježena dva brutalna napada na transrodne osobe. Leona je u napadu petorice nasilnika zadobila teže tjelesne ozljede, a premda je zbog toga osumnjičen jedan maloljetnik, taj je slučaj obilježilo nekorektno postupanje policije. Lela je pretučena prije nekoliko dana, dok je s prijateljicama čekala red u pizzeriji.

Leona je napadnuta na povratku s noćnog izlaska, kad su je zaskočila dvojica napadača i zasuli uvredama, nakon čega su i fizički nasrnuli na nju. U premlaćivanju i prijetnjama umorstvom pridružila su im se još trojica kriminalaca.

U pokušaju bijega ispali su joj torbica i mobitel koji je jedan od napadača uzeo, ostavio nekoliko metara od nje i rekao da ga uzme. Kad je krenula po mobitel, napadači su uzeli betonske kocke od radova na putu u istoj ulici i počeli je njima gađati. Dala se u bijeg, a kad je uspjela doći do obližnjeg stajališta taksija, dočekao ju je novi šok: nijedan taksist je nije htio povesti, a jedan je čak dobacio, "Ne vozimo transvestite, pedere i krvave!”.

Priopćenja nisu dovoljna

Priča ide dalje, sve do policije u kojoj ju je dočekalo pitanje "što joj treba da se tako odijeva", a sve je to ispričala udruženju Egal.

Lela, žrtva drugog napada koji se dogodio prošlog vikenda, s prijateljicama je na Trgu Republike u Beogradu čekala pizzu, kad ju je nepoznati muškarac počeo vrijeđati i udarati tako da je pala, udarila glavom i izgubila svijest.

Udruženje Egal i tim je povodom izdalo priopćenje u kojem, između ostalog, kažu da su neefikasnim postupanjem državnih organa nasilnici dodatno ohrabreni u kaznenim djelima, ali i da će u suprotnome LGBT zajednica morati reagirati oštrijim mjerama od pukog upoznavanja javnosti priopćenjima.

Nereagiranje osoblja pizzerije na napad je istodobno i odobravanje nasilnog čina i to je nedopustivo. Ova slika je još jedan odraz čitavog društva koje zatvara oči pred nasiljem i fenomenu nasilja nad drugima i drugačijima

Tim smo povodom razgovarale s Helenom Vuković, koordinatoricom za rad sa zajednicom i njezinom kolegicom Anđelom Čeh, programskom koordinatoricom Egala koje su potvrdile kako je policija u Leoninom slučaju postupila neprofesionalno.

"To ne samo da je značilo dodatnu stigmatizaciju i viktimizaciju žrtve, već je i otežalo istragu. Ipak, kad smo reagirale, pokrenuti su potrebni koraci i očekujemo da se poveća efikasnost rada policije i da se počinitelji privedu pravdi. Kad je Lela prijavila napad, nije bilo problema s policijskim službenicima. Potrebno je da policija usuglasi procedure i bespogovorno ih primjenjuje, kako ne bi dolazilo do propusta", kažu nam.

Nereagiranje znači i odobravanje nasilja

Kad je napadnuta Lela, nitko u pizzeriji, konkretno osoblje, nije joj pomogao. Zbog toga je Egal pozvao na bojkot.

"To je moglo biti zbog straha za vlastitu sigurnost, na primjer, ali u svakom slučaju, njihovo nereagiranje je istodobno i odobravanje nasilnog čina i to je nedopustivo. Ova slika je još jedan odraz čitavog društva koje zatvara oči pred nasiljem i fenomenu nasilja nad drugima i drugačijima. To je ozbiljan problem za koji moramo zajedno pronaći rješenje", smatraju Helena I Anđela.

Postupanje policije ne samo da je značilo dodatnu stigmatizaciju i viktimizaciju žrtve, već je i otežalo istragu

Spomenuti napadi, nažalost, nisu izolirani slučajevi. Naše nam sugovornice vele da u posljednjih nekoliko godina slična kaznena djela nisu sankcionirana ili barem podaci o tomu nisu dostupni: "Postojalo je nekoliko slučajeva nasilja prema LGBTI osobama u kojima su počinitelji zaista privedeni pravdi, nakon nekoliko mjeseci".

Završno pojašnjavaju što podrazumijevaju pod "oštrijim mjerama".

"Svakako ćemo poduzeti konkretnije akcije – i preventivne, i one koje će 'gasiti požar'. Napominjemo da, kad je u pitanju nasilje nad osjetljivim društvenim skupinama, kao što je to LGBTI zajednica, neophodan je koordiniran, zajednički rad svih interesnih strana – i institucija i organizacija, kako bi se intenzitet nasilja smanjio, kazne za počinitelje bile strože i, prije svega, kako bi se razvio sustav prevencije".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.