www.stream-xnxx-porn.com

U Beogradu su proteklih tjedana zabilježena dva brutalna napada na transrodne osobe. Leona je u napadu petorice nasilnika zadobila teže tjelesne ozljede, a premda je zbog toga osumnjičen jedan maloljetnik, taj je slučaj obilježilo nekorektno postupanje policije. Lela je pretučena prije nekoliko dana, dok je s prijateljicama čekala red u pizzeriji.

Leona je napadnuta na povratku s noćnog izlaska, kad su je zaskočila dvojica napadača i zasuli uvredama, nakon čega su i fizički nasrnuli na nju. U premlaćivanju i prijetnjama umorstvom pridružila su im se još trojica kriminalaca.

U pokušaju bijega ispali su joj torbica i mobitel koji je jedan od napadača uzeo, ostavio nekoliko metara od nje i rekao da ga uzme. Kad je krenula po mobitel, napadači su uzeli betonske kocke od radova na putu u istoj ulici i počeli je njima gađati. Dala se u bijeg, a kad je uspjela doći do obližnjeg stajališta taksija, dočekao ju je novi šok: nijedan taksist je nije htio povesti, a jedan je čak dobacio, "Ne vozimo transvestite, pedere i krvave!”.

Priopćenja nisu dovoljna

Priča ide dalje, sve do policije u kojoj ju je dočekalo pitanje "što joj treba da se tako odijeva", a sve je to ispričala udruženju Egal.

Lela, žrtva drugog napada koji se dogodio prošlog vikenda, s prijateljicama je na Trgu Republike u Beogradu čekala pizzu, kad ju je nepoznati muškarac počeo vrijeđati i udarati tako da je pala, udarila glavom i izgubila svijest.

Udruženje Egal i tim je povodom izdalo priopćenje u kojem, između ostalog, kažu da su neefikasnim postupanjem državnih organa nasilnici dodatno ohrabreni u kaznenim djelima, ali i da će u suprotnome LGBT zajednica morati reagirati oštrijim mjerama od pukog upoznavanja javnosti priopćenjima.

Nereagiranje osoblja pizzerije na napad je istodobno i odobravanje nasilnog čina i to je nedopustivo. Ova slika je još jedan odraz čitavog društva koje zatvara oči pred nasiljem i fenomenu nasilja nad drugima i drugačijima

Tim smo povodom razgovarale s Helenom Vuković, koordinatoricom za rad sa zajednicom i njezinom kolegicom Anđelom Čeh, programskom koordinatoricom Egala koje su potvrdile kako je policija u Leoninom slučaju postupila neprofesionalno.

"To ne samo da je značilo dodatnu stigmatizaciju i viktimizaciju žrtve, već je i otežalo istragu. Ipak, kad smo reagirale, pokrenuti su potrebni koraci i očekujemo da se poveća efikasnost rada policije i da se počinitelji privedu pravdi. Kad je Lela prijavila napad, nije bilo problema s policijskim službenicima. Potrebno je da policija usuglasi procedure i bespogovorno ih primjenjuje, kako ne bi dolazilo do propusta", kažu nam.

Nereagiranje znači i odobravanje nasilja

Kad je napadnuta Lela, nitko u pizzeriji, konkretno osoblje, nije joj pomogao. Zbog toga je Egal pozvao na bojkot.

"To je moglo biti zbog straha za vlastitu sigurnost, na primjer, ali u svakom slučaju, njihovo nereagiranje je istodobno i odobravanje nasilnog čina i to je nedopustivo. Ova slika je još jedan odraz čitavog društva koje zatvara oči pred nasiljem i fenomenu nasilja nad drugima i drugačijima. To je ozbiljan problem za koji moramo zajedno pronaći rješenje", smatraju Helena I Anđela.

Postupanje policije ne samo da je značilo dodatnu stigmatizaciju i viktimizaciju žrtve, već je i otežalo istragu

Spomenuti napadi, nažalost, nisu izolirani slučajevi. Naše nam sugovornice vele da u posljednjih nekoliko godina slična kaznena djela nisu sankcionirana ili barem podaci o tomu nisu dostupni: "Postojalo je nekoliko slučajeva nasilja prema LGBTI osobama u kojima su počinitelji zaista privedeni pravdi, nakon nekoliko mjeseci".

Završno pojašnjavaju što podrazumijevaju pod "oštrijim mjerama".

"Svakako ćemo poduzeti konkretnije akcije – i preventivne, i one koje će 'gasiti požar'. Napominjemo da, kad je u pitanju nasilje nad osjetljivim društvenim skupinama, kao što je to LGBTI zajednica, neophodan je koordiniran, zajednički rad svih interesnih strana – i institucija i organizacija, kako bi se intenzitet nasilja smanjio, kazne za počinitelje bile strože i, prije svega, kako bi se razvio sustav prevencije".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.