Knjigu Matta Walsha “Što je žena?” nisam čitao, niti imam namjeru. Zašto? Iz istih razloga zbog kojih nisam čitao ni knjige “Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije” ili “Engleski pederski isprdak Toni Bler” Vojislava Šešelja, niti ću.

Siguran sam da izbjegavanjem čitanja navedenih knjiga nisam propustio ništa osim najsmrdljivije tekstualne dijareje, a svoju sigurnost temeljim na tome što sam se odlično upoznat s likom i (ne)djelom te dvojice autora. Već zbog toga se osjećam zatrovano, još više ne bih. 

Tko je osuđeni ratni zločinac i zloglasni četnički huškač Vojislav Šešelj znaju svi u Hrvatskoj, no Matt Walsh je, čini se, za mnoge nepoznanica, moguće i za hrvatskog izdavača njegove knjige, katoličku izdavačku kuću Salesiana. Njima ću se pozabaviti nakon što prikažem tko je zapravo Matt Walsh, te kakve stavove širi u javnosti.

Walsh je rođen 1986. godine, te je, kako ga predstavlja Wikipedia, “američki desničarski politički komentator i aktivist”. On sam sebe pak predstavlja kao “teokratskog fašista”, doduše ponekad tvrdeći da je ironičan. Inače, Walsh je i prakticirajući katolik. 

Lupetanja o gej svećenicima, tinejdžerskim trudnoćama... 

“Ja sam doslovno teokratski fašist. Doista vjerujem da bi vlada trebala ljudima nametnuti moja vjerska uvjerenja. I ne samo vlada, nego vlada na čijem sam čelu ja kao diktator”, izjavio je Walsh 2019. godine u videu za ekstremno desni portal The Daily Wire. Walsh ima i svoj podcast, u kojem beskrajno brblja o svojim omiljenim temama, tako da nije teško informirati se o njegovim stavovima. Sve je što je rekao lako je pronaći online, kao i slučaju Vojislava Šešelja.

Kako mu je posao da lupeta gluposti i gadosti, od čega odlično zarađuje, Walsh je detaljno opisao i kako bi izgledala ta fašistička teokracija o kojoj sanja. Otprilike kao svijet prikazan u “Sluškinjinoj priči” Margaret Atwood. Primjerice, on ne vidi nikakav problem u tinejdžerskim trudnoćama, već samo ako su izvan braka. 

“S otprilike 16 godina ti si odrasla osoba koja je zrela i može donositi odluke — ti si to sa 16 godina”, rekao je svojedobno Walsh, pa nastavio svoju raščlambu: “17-godišnjakinje i 18-godišnjakinje koje su još u srednjoj školi, tek ulaze na fakultet, mnoge od njih se žele, biološki i metafizički i sa svime u svom tijelu, skrasiti, žele zasnovati obitelj, i to će uvijek biti tako, bez obzira na sve.” 

Kad je pak riječ o seksualnim skandalima katoličkog svećenstva i masovnom zataškavanju istih koje je Katolička crkva desetljećima sustavno provodila, Walsh smatra da “problem nije pedofilija, već su problem gej svećenici”.

Inače je vrlo blagonaklon prema pedofilima kršćanske provenijencije, pa je 2015. u tekstu za ekstremno desni portal The Blaze branio Josha Duggara i njegove roditelje, zvijezde kršćanskog reality showa. Duggar je 2022. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog posjedovanja dječje pornografije.

Nije problem seksualno zlostavljanje, već kršenje "svetog sakramenta braka"

Josh Duggar je pak sam priznao da je kao tinejdžer seksualno zlostavljao više djevojčica, uključujući i svoje četiri sestre. Duggarovi roditelji su to znali i nisu prijavili policiji - Josh se pokajao! - tako mu omogućivši da nastavi svoju zločinačku rabotu još godinama. Walsh se pak naknadno odrekao teksta u kojem brani bizarnu, fundamentalističku obitelj Duggar, ali samo zato što se i otkrilo da je Duggar varao svoju suprugu.

Dakle, Walsh se odrekao teksta ne zbog Duggarove pedofilije i zlostavljanja djevojčica, već jer je Duggar prekršio “sveti sakrament braka”. 

Nadalje, Walsh je notorni rasist. Dokaza je pregršt. Primjerice, Walsh je zamjerio republikanskom senatoru i Afroamerikancu Timu Scottu zbog njegove izjave da “ropstvo nije imalo dobrih strana”. Prema Walshu, takva je izjava “apsolutno sramotna”. Zašto? “Svi bismo mi danas bili u gorem položaju da ropstvo uopće nije postojalo na cijeloj kugli zemaljskoj”, rekao je jednom Walsh.

Žalio se na “izumiranje anglosaksonske rase”, dodajući “kako Anglosaksonci, koji su bili izvorni Amerikanci, odumiru, naš identitet i naša kultura idu u nestanak.” Naravno, Anglosaksonci nisu bili izvorni Amerikanci, već su na domorocima počinili genocid i oteli im zemlju. Ovdje spomenuto je samo vrh sante leda Walshova rasizma, koji je također ekstenzivno dokumentiran.

Spomenimo i da je Walsh branio ugandski anti-LGBT zakon, koji predviđa i smrtnu kaznu za nešto što nazivaju “teška homoseksualnost”. Čovjek bi očekivao da će jedan katolik poput Walsha biti protiv smrtne kazne (navodno se o tome nešto govori u petoj božjoj zapovjedi), ali čovjek bi se prevario.

Otkazala ga čak i crkva

Povrh svega toga, profesionalni huškač Walsh je i žestoki transfob, koji je baš na širenju mržnje i laži o trans ljudima napravio karijeru i postao poznat. Nema potrebe to posebno dokazivati, kao što nema potrebe dokazivati ni agresivno velikosrpstvo profesionalnog huškača Šešelja. 

Zbog svojih ekstremnih, mrziteljskih stavova i huškačkih izjava Walsh nije dobrodošao i u neke katoličke institucije u SAD-u. Npr. Walsh je krajem 2021. godine trebao nastupiti na tribini protivnika prava na pobačaj u organizaciji Young America's Foundation i republikanskog studentskog udruženja na kampusu Sveučilišta Saint Louis, konkretno u crkvi St. Francis Xavier. No, ta je katolička crkva otkazala njegovo gostovanje.

"Nakon detaljnijeg ispitivanja Walshovih izjava, mirne mu savjesti ne možemo dati platformu za govor", naveli su u priopćenju, ističući da na temelju njegovih javnih izjava crkva St. Francis Xavier vjeruje da on "ima stavove koji su suprotni vrijednostima naše katoličke vjere."

"Njegovi provokativni stavovi o imigraciji, o zajednicama druge rase, o muslimanima i o članovima LGBTQ zajednice činili su se osmišljenima da izazovu bijes i ogorčenost, umjesto da potaknu promišljeni dijalog. Njegove su izjave u suprotnosti s Isusovom velikom zapovijedi ljubavi prema Bogu i ljubimo bližnjega svoga", istaknuli su u priopćenju.

I tako smo došli do hrvatsko-katoličke izdavačke kuće Salesiana, koja je objavila Walshovu knjigu. Neću se praviti grbav i napisati da izdavačka kuća Salesiana i njezin direktor don Mihovil Korkut možda nisu dobro upoznati sa stavovima i djelovanjem Matta Walsha. Na svojim službenim stranicama na internetu navode sljedeće: “Mi smo Salesiana i svoju ljubav ugrađujemo u različite odgojne i duhovne sadržaje za djecu, mlade, roditelje i ostale odgajatelje. Uzor nam je don Bosco i njegov odgojni sustav: s mladima i za mlade!”

"Naš junak"

Bilo bi stoga prilično nevjerojatno da je Salesiana - tako brižna prema djeci, mladima, roditeljima - odlučila objaviti i promovirati knjigu jednog ordinarnog rasista, pedofilskog apologeta i huškača, a da nisu znali da je takav. Baš suprotno, smatram da su je objavili jer su itekako dobro informirani o autoru. Uostalom, ovo nije prva njegova knjiga u njihovu izdanju. 

Tog i takvog Walsha Salesiana u opisu knjige na svojim stranicama naziva “naš junak”. Njihove riječi. A evo i Walshovih riječi, iz njegova filma koji nosi isti naziv kao Salesianino izdanje njegove knjige: u jednoj sceni on svojem malenom sinu poklanja plastični pištolj i kaže da je to “sva emocionalna podrška koja mu treba”. Što bi na to rekao don Bosco? 

Dakle, nije nevjerojatno što su salezijanci objavili Walshovu transfobnu splačinu, već je posve u skladu s njihovim pastoralnim djelovanjem u Hrvatskoj. Don Bosco mora da je ponosan. 

U javnosti je najpoznatiji salezijanac don Damir Stojić, koji je svojedobno kao studentski kapelan na tribinu za mlade pozvao osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića da govori na temu “Bog iza rešetaka”. Kordić se nikad nije pokajao za svoje zločine, već se ufurao da je mučenik i žrtva zapravo on, a ne 116 bošnjačkih civila iz sela Ahmići, među njima i tromjesečna beba, za čiji je pokolj osuđen na dugogodišnji zatvor. Doista, salezijanci su “s mladima i za mlade”, osim ako riječ o bebi smaknutoj u Ahmićima.

Ako već mladima kao uzor promoviraju osuđenog ratnog zločinca, zašto ne bi i Matta Walsha? Dosljedni su u širenju zla. S kim si, takav si.

"Prostori civiliziranog dijaloga"

 “Odlučili smo pružiti ovu knjigu čitateljima u Hrvatskoj kako bismo pokrenuli raspravu o temama koje se tiču svih nas. Ova će se knjiga svidjeti svima onima koji vole promišljati o društvenim temama te smatramo da ju trebaju pročitati i svi roditelji“, poručili su iz Salesiane u povodu objave Walshove knjige. 

Tako smo došli do dobrog starog katoličkog licemjerja. Salezijanci tvrde da je svrha objave Walshove knjige “pokretanje rasprave o temama koje se tiču svih nas”. Urednik u Salesiani Marin Periš je pak izjavio: “Nikad ne nastupamo grubo ni navijački i volimo otvarati prostore civiliziranog dijaloga.” Kakva bijedna laž! Pa čitav Walshov nastup u javnosti se temelji na tome da nastupa grubo i navijački, a Salesiana bi s njime otvarala “prostore civiliziranog dijaloga”. To ima smisla kao kad bi objavili neku Šešeljevu knjigu sa ciljem otvaranja prostora civiliziranog dijaloga. 

Uskoro su iz Salesiane demonstrirali kako oni zamišljaju to “otvaranje prostora civiliziranog dijaloga”. Tako su početkom mjeseca organizirali predstavljanje Walshove knjige u prostorijama crkve Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Ta katolička crkva, za razliku od one iz Saint Louisa, očito nije imala problem s Walshovim izjavama koje su “u suprotnosti s Isusovom velikom zapovijedi ljubavi prema Bogu i ljubimo bližnjega svoga". A to nisu imali ni oni koji su govorili na tribini: kao moderatorica je tamo bila urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju Diana Tikvić, dok su o knjizi govorili “kršćanski apologet” Petar Tomev Mitrikeski, psihoterapeutkinja i članica tima tečajeva za brak Zagrebačke nadbiskupije Nikolina Essert i Marijana Bijelić, koja se identificira kao ateistkinja i feministkinja.

Na Mitrikeskog i Essert neću trošiti slova, jer su slučajevi Tikvić i Bijelić mnogo zanimljiviji.

Katolički mediji koji se ne bave temama crkvene pedofilije 

Diana Tikvić je provjereni kadar Hrvatskog katoličkog radija, na kojem vodi dijalošku emisiju Argumenti. No, kao što svaki redovitiji slušatelj Argumenata zna, a ja sam nažalost među njima, u toj emisiji se rijetko do nikad mogu čuti glasovi ateista, agnostika, LGBT aktivista i bilo koga tko zapravo nije deklarirani katolik. Riječ je gotovo uvijek o dijalogu između istomišljenika, koji rijetko kad međusobno polemiziraju.

Tikvić mi je kao novinaru zanimljiva i po tome što u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije otkrila niti jedan jedini slučaj svećeničkog zlostavljanja djece i mladeži u Katoličkoj crkvi. Riječ je o možda i najvažnijoj temi kojom se RKC u svijetu, a sve više i u Hrvatskoj, bavi proteklih 15 godina, ali eto, nikad se nijedna žrtva svećeničkog silovanja nije odlučila obratiti kolegici Tikvić i povjeriti joj svoje strašno iskustvo i traume. Dapače, žrtve to uvijek čine novinarima iz svjetovnih medija, baš nikad iz onih hrvatsko-katoličkih. Kako to?

Molim vas, neka me netko podsjeti na taj pedofilski skandal u Katoličkoj crkvi u Hrvata koji je otkrio Hrvatski katolički radio ili bilo koji drugi hrvatsko-katolički medij, jer ja ga se ne mogu sjetiti. Morao bi biti bar jedan, ako tamo rade ljudi koji se smatraju novinarima.

Kako to da nijedan katolički vjernik ili vjernica nisu osjetili da bi istaknuta urednica na Hrvatskom katoličkom radiju bila prava adresa za to da s njom podijele svoju priču? Što nam to govori o Tikvić i njezinu novinarskom radu? Je li Tikvić ikad napravila intervju s nekom žrtvom svećeničkog zlostavljanja, je li ikad ijednu osobu koja je prošla taj pakao u režiji Katoličke crkve pozvala u svoje Argumente?

Kako se "nositi" s trans ljudima (?!)

Naime, dijalog u režiji urednice i voditeljice Tikvić zapravo je monolog izrečen kroz nekoliko glasova. Tako je bilo i na tribini u prostorijama crkve Sveta Mati Slobode koju je Tikvić moderirala. Njoj uopće nije palo na pamet da bi na tribini koja se prvenstveno tiče života i prava trans ljudi bilo logično, moralno i, ako hoćete, pristojno uključiti i - trans ljude. Ili barem nekoga tko bi bio zagovornik prava trans ljudi.

A kad su predstavljači/ce Walshove knjige završili svoje monologe, Tikvić je brže-bolje tribinu proglasila završenom, ne ostavivši prostora ni za pitanja iz publike. Tako izgleda salezijansko “otvaranje prostora civiliziranog dijaloga”: trans ljudi i njihovi saveznici, kuš!

Tribinu su inače pratili benigni i nenasilni pokušaji protesta nekolicine trans aktivista i saveznika, što je onda u katoličkim medijima pretvoreno u, da citiram portal Željke Markić, “agresiju šačice aktivista”.

Ubrzo nakon jarunske monološke antitrans tribine je uslijedilo 8. studenog novo izdanje Argumenata. Šok i nevjerica, Tikvić je u goste pozvala troje katolika i to da odgovore na pitanja poput: “Širi li se kultura otkazivanja i u Hrvatskoj? Mogu li se još uvijek u demokratičnom društvu iznositi mišljenja koja su u suprotnosti s onima koja 'gura' mainstream?”

Gosti su bili salezijanac Korkut, Essert i zvijezda hrvatsko-katoličke intelektualne scene Matija Štahan, koji je za Vojislava Šešelja, pardon, Matta Walsha imao samo riječi hvale.

Odmah se može primijetiti i da su okupljeni u Argumentima centrirali sebe u odnosu na trans ljude. Nisu u stanju, niti su zainteresirani išta vidjeti iz drugačije perspektive od svoje, već se bave, kako reče Štahan, “o nošenju s ljudima koji imaju problema s osjećajem nepripadnosti biološkome spolu”. Ah, muka cis ljudi, ma Golgota! Postoje tamo neki trans ljudi, kako se s njima “nositi”?! Moj odgovor je: ljudski. No, i oni su kroz promoviranje Walsha dali svoj odgovor na to pitanje: trans ljudi bi trebali nestati i tako prestati mučiti svojim postojanjem one koji ih mrze.

"Ugrožena" većina

Posebno je suludo što su se okupljeni manje-više složili kako su oni ugroženi i onemogućeni javno iznositi svoje stavove. To su zaključili dok su - javno iznosili svoje stavove na radiju koji de facto financira hrvatska država. Zar Hrvatski katolički radio za sebe misli da nije mainstream? Emitiraju li iz katakombi?

Da ne spominjem kako se Walshova odiozna knjiga može naći u knjižarama diljem Hrvatske. Osobno sam je primijetio na istaknutom mjestu u knjižari Školske knjige prije nekoliko dana, što je - uz činjenicu da prodavačice nikad nisu čule za Wernera Herzoga, čiju sam novu knjigu tražio - ponukalo da se što brže udaljim s te lokacije. Eto Walshove knjige na elitnoj lokaciji na Trgu bana Jelačića, očito se širi ta kultura otkazivanja. Ili ni Školska knjiga više nije mainstream?

Nadalje, Štahan je pak dio redovite postave emisije "Peti dan" na HTV-u, gdje je novcem poreznih obveznika plaćen da na tjednoj bazi - javno iznosi svoje stavove. Doista, kako bi to formulirala Tikvić, “mogu li se još uvijek u demokratičnom društvu iznositi mišljenja koja su u suprotnosti s onima koja „gura” mainstream”?

Ja bih pitanje formulirao drugačije: koliko besraman, licemjeran ili deluzionalan moraš biti da se proglašavaš ugroženim ili ušutkavanim ili “otkazanim” dok svoje stavove protiv sreće i slobode trans ljudi slobodno širiš na javnoj televiziji i radiju s nacionalnom frekvencijom?

Ali dosta o Diani Tikvić. Jasno je s kim ona tikve sadi.

Otkud ljevičarka i feministkinja na promociji knjige samozvanog teokratskog fašista? 

Prelazim na slučaj Bijelić, ali uz malu pomoć Štahana, s kojim sam 2019. polemizirao kroz nekoliko tekstova. U jednom odgovoru Štahanu na njegove tekstove objavljene na desničarskom portalu Direktno.hr napisao sam da jedva čekam pojavu neke hrvatske lezbijke i radikalne feministkinje na TradFestu, gdje će s Bartulicom i Batarelom zborski pjevati protiv trans ljudi. Veliki sam fan Johna Watersa, a to bi bilo hrvatsko otjelotvorenje votersovskog treša.

Zato sad moram zahvaliti Marijani Bijelić što je četiri godine kasnije, 3. studenog 2023. u prostorijama crkve na Jarunu, ostvarila tu moju davnu želju. Okej, nije bilo ni Bartulice ni Batarela, a Bijelić nije lezbijka koliko znam, ali je definitivno bilo hrvatskog otjelotvorenja votersovskog treša i to najviše zahvaljujući njoj. Doista se raspjevala i okupljenima držala tercu. Savršena harmonija!

Radikalna feministkinja Bijelić očito toliko ne podnosi trans ljude da je spremna biti ikebana najgorim mračnjacima i licemjerima, koji bi joj sutra poništili sva prava koja ima kao žena i smjestili je u poziciju “drugotne”. I to još, kao navodna ljevičarka, sudjelujući u promoviranju knjige samozvanog teokratskog fašista. Ako to nije treš, onda ne znam što jest. 

Nota bene, i Bijelić redovito palamudi u "Petom danu".

Sve dosad pobrojano u ovom tekstu ilustrira da su protivnici prava i postojanja trans ljudi u Hrvatskoj toliko fanatični da su spremni pregaziti sve moralne obzire, bili oni katolički ili feministički. Promoviranje samozvanog predstavnika teokratskog fašizma? Može! Legitimiranje njegovog rasizma? Nema problema! Ignoriranje opravdavanja pedofilije? Dapače! Slavljenje ropstva? Naravno! Ništa im nije sveto (ili “sveto”) u želji da zgaze trans ljude, nema tu nikakve zadrške niti civiliziranosti, koliko god je pokušavaju fingirati. 

Baš zbog toga tu i nema nikakvog “prostora za civilizirani dijalog”, jer nema smisla dijalogizirati s promotorima Matta Walsha, kao ni s promotorima Vojislava Šešelja. Protiv njih se treba boriti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.