Foto: echrblog.blogspot.comEuropski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) u utorak je donio povijesnu odluku: partneri u istospolnoj bračnoj zajednici imaju pravo posvojiti dijete svojih partnera ako takva mogućnost vrijedi za heteroseksualnu zajednicu!


Naime, sudu u Strasbourgu obratili su se lezbijski par i biološki sin jedne od njih kojem je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe uskratilo je dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke.

Budući da austrijski zakon takvo pravo dopušta partnerima u heteroseksualnoj bračnoj zajednici, Austrijanke koje su se obratile ECHR-u smatraju sebe žrtvama diskriminacije po spolnoj orijentaciji. Austrijska se vlada pred sudom "branila" kazavši kako su tamošnji zakoni osmišljeni kako bi "štitili tradicionalnu obitelj".

Sud je takvu argumentaciju odbio.

"Ne postoji samo jedan način ili jedan izbor kad je posrijedi nečiji obiteljski ili privatan život. Austrijska vlada nije dokazala da je štetno za dijete da ga podiže istospolni par ili da je pravno štetno imati dvije majke ili dva oca", ocijenio je ECHR.

Šest zemalja-članica Vijeća Europe omogućavaju posvajanje djeteta od strane partnera u istospolnim i heteroseksualnim zajednicama (Belgija, Island, Nizozemska, Slovenija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo), a četiri samo u nevjenčanim heteroseksualnim zajednicama (Portugal, Rumunjska, Rusija, Ukrajina).

"Svi imaju pravo na brak i zasnivanje obitelji. Neke europske vlade moraju se napokon probuditi i shvatiti da lezbijke, gejevi te biseksualne, transrodne i interseksualne osobe ne bi smjele sprečavati u sklapanju brakova i posvajanju djece te da će europsko zakonodavstvo uvijek stati na stranu društvenog napretka", komentirao je presudu direktor Amnesty Internationala za Europu i Centralnu Aziju, John Dalhuisen.

Ta je odluka putokaz svim državama, čiji zakoni ne predviđaju mogućnost posvajanja djece u istospolnim zajednicama, da će izgubiti na Europskom sudu za ljudska prava odluče li se njihovi oštećeni građani na tužbe. Za očekivati je kako će ipak postupno mijenjati zakonodavstvo u korist djece u istospolnim zajednicama.

Kompletan tekst presude možete preuzeti ovdje.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.