Noa Milivojev imala je 18 godina. Nestala je 17. lipnja. Potraga je trajala 20 dana. Pronađena je 6. srpnja. Ubio ju je njezin 33-godišnji partner Ognjen Dametić.

Dva mjeseca nakon što su regiju šokirali masovni pokolji bezdušnih ubojica Koste Kecmanovića i Uroša Blaževića, Srbija ponovno postaje država-slučaj, ovog puta zbog ubojstva tinejdžerice Noe Milivojev. U Srbiji je to dvadeset i drugi femicid ove godine.

Tamošnji mediji pišu kako je ubojstvo Noe vrlo vjerojatno uslijedilo nakon svađe s partnerom. Susjedi su, kažu, čuli da Noa viče i traži svoje stvari nazad, a nakon svađe vidjeli su ubojicu kako iznosi ženske stvari pretpostavljajući da se seli ili da ih nosi Noi. Monstrum se u stvarnosti rješavao dokaza, a prilikom uhićenja priznao je što je učinio.

Za njezina prekratkog života, Nou su vrijeđali, maltretirali, rugali joj se i mrzili je zato što je bila transrodna.

Životi transrodnih osoba završavaju najokrutnijim ubojstvima

U ovom je trenutku razlog ubojstva manje bitan kad vidimo koliko transrodnih osoba ne doživi zrelu dob, a kamoli starost. Razlog tomu su ubojstva uvelike motivirana transfobijom, mizoginijom, rasizmom i predrasudama.

Transrodne žene trpe najviše ponižavanja i nasilja, što vidimo i u slučaju Noe Milivojev, ali često takvi zločini ostaju nezabilježeni ili ih se pogrešno prikazuje što dovodi do podcjenjivanja stvarnih razmjera stradavanja transrodnih osoba.

Krivac za to su i antidiskriminacijski zakoni i politike koji postoje ili ne postoje te kojih se društvo drži ili ne drži. Srbija je zauzela vrlo neprijateljski stav prema LGBT+ osobama pa transrodne osobe često ne mogu ostvariti potpunu zdravstvenu zaštitu, pate u segmentu obrazovanja i zapošljavanja te su društveno šikanirane.

I zato su nakon tragičnog ishoda u slučaju Noe Milivojev civilne udruge u Srbiji još jednom ukazale na porast nasilja prema transrodnim ženama, kako one pripadaju u jedne od najmarginaliziranijih grupa u društvu te kako životi transrodnih osoba često okončavaju najgnjusnijim ubojstvima.

I srpski i hrvatski mediji potiču iživljavanje nad žrtvom

Apeliralo se i na medije da vijest o Noinoj smrti prenesu bez upadanja u senzacionalizam te izbjegavajući objavljivanje fotografija prije tranzicije i spominjanje starog imena kako bi se održalo dostojanstvo žrtve. No, kapitalistička glad za klikovima jača je od humanosti pa internetom i u tiskovinama vrište vrlo eksplicitni i skandalozni naslovi kakvih se ne bi postidio ni zloglasni National Inquirer.

Dehumanizacija ne staje na naslovima, već se nastavlja u komentarima ispod članaka i na društvenim mrežama. Toksičan, transfoban, mizogin, patrijarhalan vox populi tek tu dolazi do izražaja.

Ono što bi se trebalo učiniti i što bi u takvim slučajevima bilo jedino ispravno i moralno jest aktivno i u stvarnom vremenu ojačati moderacijske i filterske sustave ili u potpunosti isključiti mogućnost komentiranja na člancima vrlo osjetljivih tema kako bi se makar pasivno ušutkalo zlobnike tako sprječavajući širenje mržnje i poticanje daljnjeg nasilja i iživljavanja nad žrtvom.

Mediji bi na svojim web stranicama i društvenim mrežama trebali imati odgovornost stvarati i održavati sigurno okruženje za korisnike, no još jednom su u tome podbacili. A posljedice su se osjetile momentalno.

Huligani vandalizirali bdijenje za Nou

Naime, srpski je narod nakon masovnih ubojstava u svibnju krenuo u redovite građanske proteste pod nazivom "Srbija protiv nasilja". Njima se traži smjena ministra policije Bratislava Gašića, prvog čovjeka Obavještajno-informativne agencije Aleksandra Vulina, svih članova Vijeća za elektroničke medije te ukidanje reality programa koje krive za sumrak modernog društva.

Tragedije su bile poziv na buđenje, a Noa Milivojev simbol je ponovnog buđenja svijesti o nasilju nad transrodnim ženama – za nju je organizirano bdijenje na beogradskom Trgu Republike. U sjećanje na nju, okupljeni su donijeli cvijeće, zapalili svijeće i postavili zastavu duginih boja te nekoliko zastava transrodnih osoba.

Najgore od svega jest to što kraj života transrodne Noe nije bio kraj maltretiranja. Noino dostojanstvo višestruko se gazi i posthumno, direktno šaljući poruku da dio Srbije živi za nasilje. Naime, transfobi su ubrzo oskrnavili mjesto bdijenja što je zabilježeno videom. Potrgali su i ukrali zastave, razderali cvijeće i šutnuli svijeće.

Ubojstvo Noe Milivojev još jednom je ukazalo na toksičnost heteropatrijarhata

Srbija naprosto nema političku ambiciju baviti se ukidanjem transfobije i inih srodnih fobija jer društvom hodaju i njime vladaju izopačene muškarčine. Nažalost, čini se da je Noa nekako dospjela u takvo problematično društvo jer se na TikToku pojavljivala s još jednim problematičnim tipom, Lazarom Amidžićem Kengurom.

Tipična balkanska muškarčina s dosjeom u jednom je od svojih live prijenosa s Noom zauzela obrambeni stav tvrdeći da on "nije peder jer se druži s Noom". Fetišizacija, objektifikacija, seksualizacija i dehumanizacija transrodne Noe kulminirala je kad ju je seksualno maltretirao pred kamerom.

Nije prvi put da se muškarci koriste slatkorječivošću, poigravanjem osjećajima te metodama zastrašivanja i nasilja kako bi ostvarili i zadovoljili svoje društvene i seksualne potrebe. Toliko smo okruženi time da se takvo ponašanje smatra normalnim, čak štoviše – uzdiže se! Dokaz za to su stotine i tisuće komentara ispod Kengurovih videa, Noinih videa i slika te senzacionalističkih medijskih članaka.

Nažalost, jedva punoljetna Noa stradala je pod popucalim, oronulim i nestabilnim stupovima izopačenog patrijarhalnog društva, a na nama je da se u njezino ime nastavimo boriti.

Vjetrenjače će se kad-tad prestati okretati.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.