Svjetsko nogometno prvenstvo u ženskom nogometu u organizaciji FIFA-e ove godine nije samo okupljanje nogometne elite, već i prilika za isticanje napretka u promicanju inkluzivnosti i ljudskih prava. Naime, ovogodišnje prvenstvo koje se održava u Australiji i na Novom Zelandu od 20. srpnja do 20. kolovoza ugošćuje najveći broj queer nogometašica – čak 91.

Ta brojka obuhvaća nogometašice koje su svoj seksualni identitet odlučile podijeliti s javnosti, bilo to kroz medije ili otvorenim životom na društvenim mrežama. Stoga je lako moguće da je u stvarnosti broj queer nogometašica nešto veći kad se uzme u obzir homofobija zbog koje sportašice i sportaši ne žele ili ne mogu izaći iz ormara.

Zanimljivo je napomenuti i kako je na prethodnom prvenstvu 2019. godine bilo upola manje javno autanih queer nogometašica što govori o sve većem prihvaćanju različitih seksualnosti u sportu i društvu općenito.

Na ovogodišnjem prvenstvu natječu se 32 reprezentacije među kojima Australija broji čak deset autanih igračica, Brazil devet, Irska osam i Švedska sedam. Najmanje osam reprezentacija ima queer kapetanicu!

Prenosi li HRT žensko prvenstvo? Očekivano ne.

Znamo već kako je ženski sport uglavnom manje gledan i slabije medijski popraćen zbog predrasuda, manjih sponzorstava i marketinga te muške dominacije.

Ipak, prema riječima Europske radiodifuzijske unije (EBU), ove se godine očekuje najveća pokrivenost ženskog nogometnog prvenstva zbog veće zainteresiranosti za ženske sportove, odnosno nogomet. EBU tako na sebe preuzima veliku ulogu u promicanju sportskog duha, tolerancije i rodne ravnopravnosti. Navode i kako će pokriti ključne utakmice i to najmanje jednu dnevno.

Hrvatska radiotelevizija kao članica EBU-a dodala je žensko nogometno prvenstvo u svoj program na HTV 2, počevši s utakmicom Novog Zelanda protiv Norveške jutros u 8:50. No, neće prikazivati jednu utakmicu dnevno, već, čini se, samo jednu utakmicu tijekom cijelog prvenstva tijekom kojega će se odigrati 64 utakmice.

Kako na prvenstvu nema hrvatske ekipe, što nažalost ne čudi s obzirom na sramotni tretman ženskog nogometa u Hrvatskoj, tako diše i hrvatsko sportsko domoljublje pa HRT još jednom pokazuje sportsku rodnu neravnopravnost. I to tako što će samo dva dana nakon jednog jedinog prijenosa utakmice ženskog prvenstva prikazati snimku utakmice Hrvatske protiv Brazila s proteklog muškog prvenstva, zatim tri epizode dokumentarca o Kataru s velikim naglaskom na isto to muško prvenstvo te čak bezobrazno stavlja seriju Sportsko srce s opisom da "približava život i sportsku karijeru mladih sportaša čiji sportovi nisu toliko praćeni i poznati."

Žene su i dalje manje plaćene od muškaraca

Također će se ovih dana na programu uz "najvažniju sporednu stvar na svijetu" tri puta naći prijenos tenisa iz Umaga (Plava Laguna Croatia Open), a mnogo više od tri puta prikazat će se Svjetsko prvenstvo u plivanju i vaterpolu u Fukuoki. I kao novinarski šlag na kraju, na web portalu HRT Sport pod rubrikom Nogomet ne postoji nijedan članak na temu ženskog nogometnog prvenstva unazad tjedan dana, ali ima članak o preminuloj navijačici te o, pogađate, proteklom muškom nogometnom prvenstvu. Sramota.

Osim lošije popraćenosti, žensko nogometno prvenstvo diskriminirano je i u financijskom smislu. Pobjednička repka na ovogodišnjem prvenstvu osvaja nešto više od deset milijuna američkih dolara, dok su Argentinci na muškom nogometnom prvenstvu zaradili basnoslovnih 42 milijuna američkih dolara.

Predsjednika FIFA-e Giannija Infantina upitalo se o problematici razlike u plaćama između žena i muškaraca na što je samo rekao da se osjeća dobro (aludirajući na svoj prošlogodišnji gaf) te da će tijekom prvenstva biti fokusiran samo na pozitivne stvari, time transparentno i bahato ignorirajući problem potplaćenih ili barem manje plaćenih nogometašica.

Začudo, FIFA je udružila snage s Entitetom Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena (UN Women) pa će se prvenstvo iskoristiti kao platforma za napredak ženskih prava, promicanje jednakih plaća i borbu protiv rodnih stereotipa u svijetu. Entuzijastično se očekuje i rekordna posjećenost prvenstva što bi uistinu moglo imati pozitivan odjek u društvu.

Ali ne i u Hrvatskoj s krnjim nacionalnim TV programom.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.