Igračice Seattle Reigna prvi su ženski profesionalni sportski tim koji se pridružio projektu "You Can Play", čiji je cilj iskorijeniti homofobiju iz sporta.

Ovog su tjedna objavile video u kojem apeliraju na stvaranje tolerantnijeg okruženja u svlačionicama, na terenu i tribinama. Akciji se, naravno, pridružila i nogometna zvijezda Megan Rapinoe, koja se autala prije Olimpijade u Londonu 2012. godine, kad je igrala za američku reprezentaciju.

"Ponižavajućem i homofobnom govoru nije mjesto na terenu, u svlačionicama ili u našim zajednicama. Zalažemo se da svlačionice budu otvorene za sve. Zalažemo se za stvaranje sigurnog i ugodnog okruženja na svim našim utakmicama. Vjerujemo da sportaše valja vrednovati prema njihovu karakteru, talentu i radnoj etici, a ne prema seksualnoj orijentaciji", poručuju nogometašice u videu, a za tu prigodu napravljen je i grb kluba u duginim bojama.

Važno je da se u borbu protiv homofobije u sportu uključila i ženska ekipa jer većina smatra da su žrtve homofobije uglavnom muškarci, piše portal Thinkprogress. No žene se u jednakoj mjeri suočavaju s homofobijom, jer još uvijek vlada mišljenje da su sportašice "muškobanjaste" i vjerojatnije lezbijke.

Homofobija je pridonijela i smanjenju broja trenerica koje su lezbijke, dok su sportašice poput košarkašice Brittney Griner, koja se autala neposredno prije izbora WNBA drafta 2013., često prisiljene ostati u ormaru ili šutjeti. "Budite heteroseksualni ili se barem tako ponašajte", napisali su Luke Cyphers i Kate Fagan sa sportskog kanala ESPN o stavu koji prevladava u ženskom sportu.

I Griner i Rapinoe uvelike su pomogle rušenju predrasuda, a njihovi su glasovi važni kako bi javnost shvatila da se lezbijke u sportu suočavaju s homofobijom jednako kao i njihovi muški kolege. Podsjetimo, Rapinoe se još prošle godine samoinicijativno uključila u borbu protiv homofobije, kad je u jednom od intervjua ustvrdila kako je sport "očito posljednja institucija voljna boriti se protiv tog problema". 

Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.