Ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo za žene održano u Francuskoj izazvalo je više medijske pozornosti nego ikad dosad. Osim po, što god muški stručnjaci govorili, izvrsnoj igri i potvrdi nadmoći američke reprezentacije, ovogodišnje prvenstvo ostat će zapamćeno po nikad većoj queer vidljivosti i istupu kapetanice američke ekipe Megan Rapinoe protiv Donalda Trumpa.

Iako je njezin prosvjed protiv Trumpa, a za jednakost plaća pohvalan, uzimajući u obzir širi kontekst, ne može se reći da je riječ o uistinu revolucionarnom činu.

Na status ženskog sporta izlišno je trošiti riječi – svaka, čak i prijateljska, utakmica slučajnih viceprvaka hrvatske nogometne reprezentacije popraćena je uvodnom emisijom i stručnom analizom, dok je Svjetsko nogometno prvenstvo za žene zavrijedilo samo tri televizijska prijenosa – dva polufinalna i finale.

Pobjeda koju je Amerika trebala

Izvrsna igra najboljih reprezentacija svijeta poput engleske i švedske, europskih prvakinja Nizozemki i svjetskih prvakinja Amerikanki malo je koga zainteresirala – uistinu; interes za prvenstvo zapalio se tek kad su društvenim mrežama počeli kružiti memeovi s lezbijskim sadržajem i kad je ponovno otkriven video u kojem kapetanica američke ekipe Megan Rapinoe izjavljuje da ako Amerikanke pobijede, odbija ići u "jebenu" Bijelu kuću.

Svi novopronađeni fanovi ženskog nogometa gromoglasno su pljeskali Rapinoe kad je na dočeku u New Yorku održala govor u kojem je američku ekipu nazvala najbadass ekipom i tražila jednake plaće. Američka ekipa, prema Rapinoe, najbolja je na svijetu jer je skoro pa utopijska zajednica u kojoj nalazimo i žene s ružičastom kosom i one s ljubičastom kosom, s tetovažama i dredloksima, bjelkinje, crnkinje, i one između, strejt žene i gej žene (nije spomenula ništa o onima između).

Novopečena američka zvijezda gostuje u talk showovima, gdje joj domaćini pjevaju hvalospjeve zbog pobjede koja je "bila potrebna Americi" i koja će ujediniti razjedinjenu zemlju, vjerojatno kao što je i lanjsko drugo mjesto učinilo Hrvatsku gospodarskim tigrom Europe. Sve zato što je, preventivno, odbila još neupućeni poziv Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Liberalno-republikanska fuzija

No, Rapinoe je zato objeručke prihvatila poziv u američki Kongres, gdje većinu od lani drže demokrati, ali u kojem se nalazi i mnoštvo republikanaca koji kritiziraju politiku američkog predsjednika.

Uistinu, svojim ispraznim diskursom o raznolikosti i vjeri u moć jedinke i jest daleko bliža Kongresu, mjestu gdje je jedina reakcija demokratske predsjednice Nancy Pelosi na ksenofobne Trumpove optužbe za povezanost s Al Quaidom i nedomoljublje četiriju članica podrijetlom iz onog što Trump smatra rupama od zemalja, te, zanimljivo, snažne lijeve orijentacije, bila jednako blijeda poruka protiv podjela, a za potragu za humanom imigracijskom politikom.

Slično tome, obrambena igračica Ali Krieger poručila je da ne prati Trumpove tvitove o reprezentaciji, ali je zato s oduševljenjem pričala o tvitu Baracka Obame. Iako je Rapinoe istaknula kako ne želi ići u Bijelu kuću da ne bude kooptirana od radikalnog desničara, na jednak je način kooptirana i od liberalno-republikanske fuzije koja želi Trumpa prikazati kao jedini izvor problema kako bi i dalje uživala svoje beneficije.

Anemične poruke

I kongresnici i Rapinoe kao jedini relikt svojih napuštenih lijevih pozicija još imaju argument "najugroženijih" koji su, u kapitalističkoj optici, pripadnici manjinskih identiteta. Pritom se njihova marginaliziranost nikad ne dovodi u vezu s ekstremnim siromaštvom i nejednakim šansama, već se samo šalju anemične poruke o pojedinačnoj odgovornosti i činjenju svijeta boljim mjestom.

Stoga koliko god dobro bilo što su Amerikanke skrenule pozornost na sebe i problem sistemske mizoginije u sportu, porazno je što se protiv tog problema također ne bori sistemski. Rapinoe i njezine kolegice ne pozivaju na klasnu svijest i otpor nesigurnoj egzistenciji koju olakšava upravo Kongres koji ocjenjuju mnogo boljim od Bijele kuće, već igraju na, realno, zdravorazumsku netrpeljivost prema Trumpu po kojoj se ionako u sportskom svijetu najviše proslavio pokret "take-a-kneel".

Čitavo igranje uloge superzvijezda i poziranje pred kamerama uz taktove jednako mizoginog DJ Khaleda, notornog po izjavi da mu je pružanje oralnog seksa ženama odbojno, potpuno je smiješno pristajanje na narative o snažnim ženama i uzorima koji trebaju nadahnuti mlade osobe da budu što žele, a svoj potencijal za pobuđivanje političkih akcija za dobrobit svih troše na kapitalizmu omiljene filantropske aktivnosti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.