Foto: YouTubeAmerički Vrhovni sud privremeno je obustavio daljnja vjenčanja LGBT parova u državi Utah, nakon što je tjednima vršen pritisak na ovu instituciju.

Od 21. prosinca 2013. do danas, gotovo tisuću LGBT parova sklopilo je brak u Utah, zahvaljujući presudi saveznog suca Roberta J. Shelbyja o neustavnosti zabrane istospolnih brakova u ovoj državi. Po presudi su prošlog mjeseca reagirali državni odvjetnik i guverner žalbom Vrhovnom sudu da sklapanje istospolnih brakova odmah treba zaustaviti jer postoji velika mogućnost da ovaj slučaj stigne do devet sudaca koji bi mogli glasovati protiv ove odluke.

Njihovu je žalbu Vrhovni sud uvažio pa se od 6. siječnja ove godine istospolni brakovi ne smiju sklapati sve dok ne bude izrečena presuda Žalbenog suda, koja se očekuje krajem veljače. Nakon toga bi slučaj mogao stići na Vrhovni sud.

"Ovu odluku se može interpretirati kao indikaciju da Vrhovni sud želi čuti mišljenje nižih sudova o temeljnom ustavnom pitanju da država ograniči pravo sklapanje braka jedino između muškarca i žene. U slučaju da je Sud odbio zahtjev za obustavljanjem vjenčanja, to bi u najmanju ruku značilo da odobrava širenje bračne jednakosti u preostale 33 države do kojih ona zasad nije stigla", stoji u objašnjenju događaja na blogu Vrhovnog suda SAD-a.

Bit će zanimljivo pratiti ishod obustave sklapanja istospolnih brakova, naročito kad se u obzir uzme činjenica da prošlogodišnjim rušenjem ustavne zabrane istospolnih brakova (DOMA) savezna vlada mora priznati istospolne brakove sklopljene u državi u kojoj su ozakonjeni.

LGBT aktivisti kažu da rušenjem DOMA-e savezne države moraju priznati sklopljene istospolne brakove neovisno o tome jesu li isti ozakonjeni u njihovoj državi, a da je svaka daljnja zabrana neustavna.

Moguće ukidanje bračne jednakosti

Vodeća američka organizacija za LGBT prava, Human Rights Campaign, osvrnula se u svom priopćenju na tisuću vjenčanja istospolnih parova sklopljenih u Utah. "Građani i građanke države Utah, kao i svi Amerikanci i Amerikanke, svjedočili su sreći koju je proteklih tjedana brak donio stotinama parova. Razočaravajuće je što će snovi brojnih parova do daljnjeg ostati na čekanju, znamo da će na kraju pravda pobijediti i da nijedan par neće biti isključen iz ove dragocjene institucije", rekao je predsjednik organizacije Chad Griffin.

Obustava sklapanja istospolnih brakova postala je top tema u američkim medijima

Guverner Gary Hervert i odvjetnik države Utah, Sean Reyes, smatraju da je Vrhovni sud donio ispravnu odluku kada je obustavio vjenčanja istospolnih parova. "Očito je da je obustava trebala i ranije nastupiti, sukladno ranijoj odluci Okružnog suda, kako bi se izbjegle nejasne situacije nastale ovom presudom", kazao je Herbert.

Smatra da njegovi sugrađani i sugrađanke imaju pravo na rješavanje ovog pitanja putem pravednog i cjelovitog sudskog procesa.

Što se dosad sklopljenih brakova tiče, oni ostaju na snazi osim ako Žalbeni sud ili Vrhovni sud odbaci odluku suca Shelbyja i presudi u korist antigej amandmana. Tada se očekuje izdavanje pravne upute Suda državi Utah o valjanosti tih brakova i daljnjeg odnosa prema njima.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.