Sudionici i organizatori prvog Osijek Pridea imaju razloga za zadovoljstvo. Unatoč pozivima na prazan grad, to se nije dogodilo, a nisu se obistinile ni crne najave nekih desno orijentiranih medija koji su "neslužbeno saznali kako navijači Kohorte spremaju nerede". U povorci koja je okupila oko 300 sudionika od poznatijih su lica sudjelovali  ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, direktor Sportskih objekata u Osijeku Stjepan Čuraj, glasovita osječka kazališna glumica Anita Schmidt koja je vodila program te osječki laburist Jaroslav Pecnik.

Kako je kazao Dario Premec, glasnogovornik osječke policijske uprave, povorku je, uz zaštitare osiguravalo stotinjak policajaca. Sudionici su se mirno razišli oko 13:00, a druženje će nastaviti i tijekom dana. Organizatori, udruga LIBERos, na štandovima su prodavali majice s motivom poznatih "osječkih radijatora", odnosno spomenika braniteljima Domovinskog rata u duginim bojama te vizualom ovogodišnje Povorke, kako bi prikupili sredstva za beskućnike smještene u Domu Sv. Vinka. Prodali su ih 80-ak i prikupili oko 3000 kuna.

12:50 Okupljenima se obratio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazavši kako mu ovo nije prva Povorka ponosa. "Drago mi je da je jučer u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo, a ispada da to Osijek danas slavi. Budućnost je moguća jedno uz toleranciju i razumijevanje, a danas smo napravili prvi korak", rekao je i zaradio gromoglasan pljesak.

12:40 Mirna Zlatić ispred organizatora obratila se okupljenima: "Zajedno smo se borili u ratu, budimo zajedno i u miru. Ne tražimo dodatna nego jednaka prava, i ne želimo živjeti u strahu na svojim poslovima i u školama".

12:20 U povorci ima oko 200 ljudi, a čini se kako akcija "Prazan grad" na koju su pozivali protivnici Osijek Pridea nije uspjela. Zato su organizatori zahvalili svojim sugrađanima što nisu ispraznili grad. S velike terase hotela "Osijek" građani su pljeskom pozdravili povorku.

12:10 Povorka se uputila ulicama Osijeka, a manifestacija se odvija bez ikakvih izgreda. Osječka kazališna glumica Anita Schmidt koja vodi program, povela je i sudionike u povijesnu šetnju gradom. Među sudionicima je i Mirjana Lolić iz splitske udruge Rišpet koja se nada kako će Osijek Pride pokazati demokratsko opredjeljenje i uvažavanje prava na različitost. Među brojnim transparentima su i "Inati se Slavonijo", "Homofobi u svoja 4 zida", "Zbog čega se odručete vlastitog djeteta?",  "Nepokoreni grad", "Tražimo temeljna ljudska prava".

11:40 Prolaznici su imali i nekoliko komentara. Tako je jedan umirovljenik kazao kako "mu ne smetaju 'ovi', nego 'osječki pederi' koji bi popunili čitav trg". Sedmogodišnja djevojčica u šetnji s majkom pitala ju je "je li počelo ono 'dečko-dečko i cura-cura'. "To je gay pride", uputila je majka djevojčicu koja je kratkim pogledom na okupljene ustvrdila kako je manifestacija i službeno počela.

11:20 Organizatori, udruga LIBERos, na štandu prodaju vlastite majice s motivom poznatih "osječkih radijatora", odnosno spomenika braniteljima Domovinskog rata u duginim bojama, kako bi prikupili sredstva za beskućnike smještene u Domu Sv. Vinka. Jedan od prvih kupaca bio je Stjepan Čuraj, direktor Sportskih objekata u Osijeku.

Sanja Kastratović iz organizacijskog odbora Osijek Pridea za crol.hr izjavila je kako je zadovoljna atmosferom i odazivom. "Nadam se da će se skupiti više od 200 ljudi te da neće biti nikakvih incidenata", kazala je.
 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.