Na 21. Liburnia Film Festivalu koji će se održati od 22. do 26. kolovoza u Opatiji u konkurenciji za nagrade bit će i film "Espi" mladog redatelja Ivana Grgura koji prati trans iskustvo Espi Tomičića.

Zanimljiva je geneza filma "Espi". Prvotno nazvan "250 ml" (referenca na injekcije testosterona), film je snimljen u sklopu HRT-ova (vjerovali ili ne) dokumentarnog serijala "Kolaži o laži" iz 2021. autora Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin koji se bavio preispitivanjem manipulacije informacijama u javnom prostoru.

U sklopu treće epizode preispitivala se pretenzija dokumentarnog filma na istinitost. Različiti stručnjaci pojasnili su kako je dokumentarni film uvijek već fikcionalan jer montažom i redateljskim izborom nužno izolira stvarnost i daje joj perspektivu. Kako bi se preispitala ta hipoteza, troje redatelja zamoljeni su da snime film o istoj osobi – Espi Tomičiću.

Književnica Sana Perić snimila je opservacijski dokumentarac koji se fokusira na Espi  kao studenta s tri posla i jednom strasti, a studentica Sara Simić poetsku meditaciju o Espi kroz njegove dramske tekstove, dok je Grgur odlučio prikazati Espijevo trans iskustvo.

espi

Koliko je poznato, samo je Grgurov film postao punokrvni kratkometražni film. Premda se Espi u ovom ili onom smislu vidio u sva tri filma, činio se sebi najsličnijim upravo u Grgurevu.

Istaknuo je da je njegova osobita vrlina to što iskustvo transrodnosti prikazuje na poletan, zaigran način, kao nešto normalno, a ne traumatsko. Upravo je i nama film bio izvrstan zbog kombinacije Espijeve naracije prepune žargonskih izraza i šala te često urnebesnih montaža i kadrova koji podcrtavaju bitna narativna mjesta. Iste kvalitete prepoznao je i umjetnički direktor Liburnia Film Festivala Oliver Sertić.

Pa ako ste u Opatiji, dajte podršku ovom izvrsnom filmskom doprinosu i rijetko viđenoj trans reprezentaciji na domaćim platnima 22. kolovoza u 22:30.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.