Image

Predstavom 'Sumnja' rađenom prema tekstu oskarovca Johna Patricka Shanleya, Planet Art prvi put u hrvatsko kazalište uvodi temu pedofilije u crkvi.

Sumnjajući da iskorištava crnog učenika, časna sestra Alojzija suprotstavlja se mladom svećeniku Flynnu koji dolazi u župu. Autoritetom ravnateljice katoličke škole postavlja se na svećenika i profesora u školi doživljenog kao moralna vertikala zajednice u Bronxu 1964. godine. 

Gdje je istina i jesu li potvrđene sumnje u pedofilske sklonosti svećenika, drama ne otkriva. Ostavlja otvorenom, i pod sumnjom, temu koja je itekako aktualna u svijetu, a prvi put na daske hrvatskog kazališta dolazi u Shanleyevoj drami nagrađenoj 2005. Tonyjem i Pulitzerom.

Postoji jedan nelagodan period u životu kada se stara uvjerenja zaljuljaju, a još nije nastupilo licemjerje, kada je svijest uzdrmana, ali još nije promijenjena. To je najopasnije, najvažnije i konstantno iskustvo života. Početak promjene jest trenutak sumnje. To je onaj ključni trenutak kada vraćam svoju čovječnost ili postajem laž, zapisao je u predgovoru drame Shanley.

Drama 'Sumnja' na Broadwayu je odigrana više od 500 puta, a dobila je četiri Tonyja – Shanley za tekst, Dough Hughes za režiju, Cherry Jones za najbolju glumicu te Adriane Lenox za sporednu ulogu.

Snažan karakter časne sestre u domaćoj izvedbi igra Slavica Knežević, a svećenika mladi Robert Kurbaša koji se napuštanjem splitskog HNK pridružio ekipi Planet Arta. Uz njih još glume i Anastasija Jankovska, poznata po ulogama u dječjim predstavama, te mlada sarajevska glumica Nancy Abdel Sakhi koje se sjećamo iz filma Jasmina Durakovića 'Nafaka'.

Redatelj 'Sumnje' Marko Torjanac ističe da će biti zanimljivo usporediti hrvatsku i američku produkciju jer bi ujesen u kinima trebao zaigrati istoimeni film redatelja Johna Patricka Shanleya s Meryl Streep i Philipom Seymourom Hoffmanom u naslovnim ulogama. Shanley je ranije za scenarij 'Opčinjena mjesecom' dobio Oscara, a režirao je i film 'Joe protiv vulkana' s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Hrvatska premijera 'Sumnje' je 14. studenog u Gavelli, a reprizne izvedbe 20, 21, 22, 24 i 28. studenog u kazalištu Vidra.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.