Image

Predstavom 'Sumnja' rađenom prema tekstu oskarovca Johna Patricka Shanleya, Planet Art prvi put u hrvatsko kazalište uvodi temu pedofilije u crkvi.

Sumnjajući da iskorištava crnog učenika, časna sestra Alojzija suprotstavlja se mladom svećeniku Flynnu koji dolazi u župu. Autoritetom ravnateljice katoličke škole postavlja se na svećenika i profesora u školi doživljenog kao moralna vertikala zajednice u Bronxu 1964. godine. 

Gdje je istina i jesu li potvrđene sumnje u pedofilske sklonosti svećenika, drama ne otkriva. Ostavlja otvorenom, i pod sumnjom, temu koja je itekako aktualna u svijetu, a prvi put na daske hrvatskog kazališta dolazi u Shanleyevoj drami nagrađenoj 2005. Tonyjem i Pulitzerom.

Postoji jedan nelagodan period u životu kada se stara uvjerenja zaljuljaju, a još nije nastupilo licemjerje, kada je svijest uzdrmana, ali još nije promijenjena. To je najopasnije, najvažnije i konstantno iskustvo života. Početak promjene jest trenutak sumnje. To je onaj ključni trenutak kada vraćam svoju čovječnost ili postajem laž, zapisao je u predgovoru drame Shanley.

Drama 'Sumnja' na Broadwayu je odigrana više od 500 puta, a dobila je četiri Tonyja – Shanley za tekst, Dough Hughes za režiju, Cherry Jones za najbolju glumicu te Adriane Lenox za sporednu ulogu.

Snažan karakter časne sestre u domaćoj izvedbi igra Slavica Knežević, a svećenika mladi Robert Kurbaša koji se napuštanjem splitskog HNK pridružio ekipi Planet Arta. Uz njih još glume i Anastasija Jankovska, poznata po ulogama u dječjim predstavama, te mlada sarajevska glumica Nancy Abdel Sakhi koje se sjećamo iz filma Jasmina Durakovića 'Nafaka'.

Redatelj 'Sumnje' Marko Torjanac ističe da će biti zanimljivo usporediti hrvatsku i američku produkciju jer bi ujesen u kinima trebao zaigrati istoimeni film redatelja Johna Patricka Shanleya s Meryl Streep i Philipom Seymourom Hoffmanom u naslovnim ulogama. Shanley je ranije za scenarij 'Opčinjena mjesecom' dobio Oscara, a režirao je i film 'Joe protiv vulkana' s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Hrvatska premijera 'Sumnje' je 14. studenog u Gavelli, a reprizne izvedbe 20, 21, 22, 24 i 28. studenog u kazalištu Vidra.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam