Image

U hrvatskoj književnosti došlo je do pravog presedana. Objavljen je prvi hrvatski roman za djecu koji se afirmativno bavi osobama istospolne seksualne orijentacije.

Riječ je o romanu "Zvijeri plišane" Zorana Krušvara, koji će u četvrtak, 19. ožujka u 19:00 sati biti predstavljen u prostoru knjižare "Profil Megastore" u Zagrebu. Izdavanje ovog romana su podržale udruge Kontra i Lori. Riječ je o knjizi za djecu koja kroz živote i odnose između plišanih igračaka zagovara pravo na različitost i prihvaćanje iste, i sve to kroz jednostavne i djeci razumljive primjere. Knjiga, kako navode u udruzi Kontra "odskače od poplave bajki i priča temeljenih na tradicionalnim rodnim ulogama i ukalupljenih u heteronormativne okvire".

Knjiga, naime, govori o životu dviju djevojaka - Doris i Ivane, koje su preselile u zajednički stan. Tu su i Medo Grga, Zec Mrkvoje, Vjeverica Verica, Majmun Maki, Uško Uhić, Sivka Uhić i Kornjača Kornelija.

Roman "Zvijeri plišane" namijenjen je prvenstveno djeci. Govori o skupini plišanih životinja koje, igrom prilika, mijenjaju vlasnika te se moraju snaći u za njih sasvim novoj i potencijalno opasnoj situaciji. Dok se životinje bore za opstanak i svoja prava, djecu se učio o humanim vrednotama kao što su tolerancija, prihvaćanje i pravo na različitost. U skladu s tim, u knjizi postoje i likovi homoseksualne orijentacije.

"Ovo je izvrsno napisan roman, ne bismo ga objavili da nije, a posebno mi se, kao čitatelju, a ne samo kao uredniku, sviđaju detalji kojima Krušvar maštovito gradi svoje svjetove. U `Zvjerima plišanim` to je kornjača koja si je umislila da je vjeverica te se tako i ponaša. Meni to nikad ne bi palo na pamet, i zato mi je veliki gušt čitati o tom liku, a sasvim sam siguran da će, jednako kao i mene, i taj lik i ovaj roman oduševiti i djecu", izjavio je urednik Darko Macan.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.