Image

U hrvatskoj književnosti došlo je do pravog presedana. Objavljen je prvi hrvatski roman za djecu koji se afirmativno bavi osobama istospolne seksualne orijentacije.

Riječ je o romanu "Zvijeri plišane" Zorana Krušvara, koji će u četvrtak, 19. ožujka u 19:00 sati biti predstavljen u prostoru knjižare "Profil Megastore" u Zagrebu. Izdavanje ovog romana su podržale udruge Kontra i Lori. Riječ je o knjizi za djecu koja kroz živote i odnose između plišanih igračaka zagovara pravo na različitost i prihvaćanje iste, i sve to kroz jednostavne i djeci razumljive primjere. Knjiga, kako navode u udruzi Kontra "odskače od poplave bajki i priča temeljenih na tradicionalnim rodnim ulogama i ukalupljenih u heteronormativne okvire".

Knjiga, naime, govori o životu dviju djevojaka - Doris i Ivane, koje su preselile u zajednički stan. Tu su i Medo Grga, Zec Mrkvoje, Vjeverica Verica, Majmun Maki, Uško Uhić, Sivka Uhić i Kornjača Kornelija.

Roman "Zvijeri plišane" namijenjen je prvenstveno djeci. Govori o skupini plišanih životinja koje, igrom prilika, mijenjaju vlasnika te se moraju snaći u za njih sasvim novoj i potencijalno opasnoj situaciji. Dok se životinje bore za opstanak i svoja prava, djecu se učio o humanim vrednotama kao što su tolerancija, prihvaćanje i pravo na različitost. U skladu s tim, u knjizi postoje i likovi homoseksualne orijentacije.

"Ovo je izvrsno napisan roman, ne bismo ga objavili da nije, a posebno mi se, kao čitatelju, a ne samo kao uredniku, sviđaju detalji kojima Krušvar maštovito gradi svoje svjetove. U `Zvjerima plišanim` to je kornjača koja si je umislila da je vjeverica te se tako i ponaša. Meni to nikad ne bi palo na pamet, i zato mi je veliki gušt čitati o tom liku, a sasvim sam siguran da će, jednako kao i mene, i taj lik i ovaj roman oduševiti i djecu", izjavio je urednik Darko Macan.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.