Image

Dvije žene sjede pregledavajući fotografije koje dokumentiraju njihov zajednički život, te se prisjećaju noći kada su se upoznale i satima plesale. Tako počinje film Edie i Thea, nježan dvostruki portret dvije starije žene čiji je život istovremeno običan – ispunjen putovanjima, radom, obilježen prekretnicama poput zaruka i kupovanja svog prvog doma, a u isto vrijeme posve izvanredan – jer Edie i Thea su se upoznale u "klozetiranim" ranim šezdesetima i tijekom života svjedočile radikalnim kulturnim promjenama. 

16. i 17. veljače, 21:00
Queer MoMenti i kino Europa predstavljaju:
Samo ja?
Edie i Thea

Edie i Thea / Edie & Thea: A Very Long Engagement
Redateljice - Producentice: Susan Muska i Greta Olafsdottir
Država: USA
Fotografija: Susan Muska i Greta Olafsdottir
Žanr: Dokumentarni film
Trajanje: 61 min.

Uz režiju Grete Olafsdottir i Susan Muske (Brandon Teena Story, Frameline22), film se oslanja na obilje fotografija stvarajući mozaik od dva ženska života, dok Edie i Thea prepričavaju uspomene, oslikavajući kaleidoskopsku sliku gay života prije Stonewalla: barova i tuluma, kao i otuđenosti od obitelji i konstantnog straha od razotkrivanja. Kao i u bilo kojoj klasičnoj romansi, tu je i vjenčanje na kraju, kada Edie i Thea, koja je sada u invalidskim kolicima zbog multiple skleroze, lete u Kanadu da zaključe svoje duge zaruke.

Redateljice: Susan Muska i Greta Ólafsdottir producirale su i režirale nagrađivani dokumentarni film Brandon Teena Story, koji je između ostaloga osvojio nagrade Teddy za najbolji dokumentarni film i Siegel Säule Publika Award. Njihovi drugi dokumentarni filmovi su Through the Lens and Women i The Forgotten Face of War, koji je dobio nagradu žirija za najbolji dokumentarni film na Astra International Documentary festivalu i bio je dio dvogodišnje kampanje Amnesty Internationala protiv nasilja nad ženama.

Susan i Greta podučavaju na Parsons School of Design, a Greta je konzultant za dokumentarne i kratke filmove u islandskom filmskom centru.

Just me? / Samo ja?
Redateljica: Amy Neil
Država: USA
Žanr: Dokumentarni film
Trajanje: 22 min.

Kada jedina lezbijka u velikoj obitelji otkriva veliki foto album svoje prabake, počinje sumnjati da nije sama. U ovom kratkom šarmantnom dokumentarcu, redateljica otkriva zalihe starih fotografija koje otkrivaju skriveni život njezine prabake. Uz puno humora i nježnosti, Samo ja? istražuje značenje obitelji, prirodu pripadnosti, te trajnu moć ljubavi koristeći fotografije nastale u rasponu od više od 100 godina: 1904.-2006.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.