Image

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u petak navečer proglašeni su pobjednici trećeg natječaja This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., koji je T-Hrvatski Telekom i ove godine organizirao u sklopu višegodišnjega partnerstva s MSU-om.

Prva otkupna novčana nagrada u iznosu od 75 tisuća kuna odlukom međunarodnog žirija dodijeljena je umjetniku Igoru Grubiću za rad East side story. 

Grubić je još lani za taj rad nagrađen na zagrebačkom salonu, a rad je uspješno izlagan diljem europskih gradova. Riječ je o dvokanalnoj 14-minutnoj videoinstalaciji u kojoj umjetnik sučeljava dokumentarne materijale s visoko stiliziranim umjetničkim radom, zalažući se za toleranciju i razumijevanje skupine ljudi koji zbog spolne orijentacije izazivaju otpor velikoga broja pojedinaca i društvenih skupina.

Umjetnik na jednome videokanalu reproducira autentične TV snimke demonstracija tih skupina koje su godine 2001. u Beogradu i 2002. u Zagrebu protestirale i onemogućavale nastupe aktivista na Gay prideu, dok drugi dio instalacije čini umjetnička intervencija u obliku plesne koreografije, i to upravo na mjestu demonstracija u Zagrebu.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.