mercedesNaša ovotjedna heroina poznata je po 15-godišnjoj strastvenoj vezi s holivudskom zvijezdom nijemog filma Gretom Garbo koja je, kako je sama rekla, bila ljubav njezina života.

Ta pjesnikinja, dramaturginja i dizajnerica kostima vrhunac popularnosti dosegla je u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća. Veze s poznatim ženama tog doba opisala je u kontroverznoj autobiografiji Here lies the heart.

Poznata po: Ljubavnim pismima i pjesmama Greti, turbulentnoj aferi s kontroverznom američkom glumicom Tallulah Bankhead. U svojoj knjizi Here Lies the Heart iznijela je detalje o brojnim lezbijskim vezama s nekim najpoznatijim holivudskim glumicama, spisateljicama i bogatašicama.

Neslavna zbog: Objavila je roman, tri poezije i napisala četiri kazališna komada. Imala je reputaciju elitistice, a često je boravila po umjetničkim salonima. Putovala je u Indiju kako bi upoznala duhovnog vođu Mehera Babu koji joj je rekao da su ona i Garbo u prošlom životu bile u braku.

Zašto je heroina: Mercedes ni u jednom trenutku nije skrivala svoju seksualnost pa su je lezbijske veze s holivudskim ljepoticama proslavile. Objavila je memoare kako bi prikupila novac za liječenje tumora na mozgu, ali osobe čija su imena navedena u knjizi nisu htjele otkriti svoju seksualnost što je rezultiralo slabom prodajom. Ubrzo je naša heroina umrla i pala u zaborav. Iako su neke njezine bivše ljubavnice porekle da su imale s njom aferu, Mercedes je to dokazala brojnim ljubavnim pismima.

Slavne ljubavnice: Marlene Dietrich, Greta Garbo, Alla Nazimova, Tamara Karsavina, Eva Le Gallienne, Isadora Duncan, Katharine Cornell, Ona Munson, Adele Astaire, Tallulah Bankhead i Edith Wharton.

Da je danas živa bila bi: Jenny Shimizu.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.