josephine_bakerPredstavljamo vam ovotjednu lezbijsku heroinu iz (davne) prošlosti: Josephine Baker (1906. - 1975.) Nazivali su je 'kreolskom božicom', 'crnim biserom' i 'brončanom Venerom', a plesala je i pjevala dvadesetih godina prošlog stoljeća u pariškim kabaretima. Poznata po: raskošnim i, za ono vrijeme kontroverznim, kostimima poput suknjice načinjene od banana, popularizaciji vodvilja i jazza u Europi te usponu od zborske pjevačice u New Yorku do pariške erotske plesačice i zabavljačice. Kad je umrla, na ulice Pariza slilo se dvadeset tisuća ljudi kako bi ispratili svoju voljenu ikonu.

Neomiljena zbog: ljubimice leopardice po imenu Chiquita s dijamantnom ogrlicom, jer je često bježala i plašila glazbenike iz orkestra. Imala je još i čimpanzu Ethel i zmiju Kiki.

Zašto je heroina: fatalna žena i borac za slobodu, Josephine Baker bila je prva žena afroameričkog porijekla koja je dobila glavnu ulogu u filmu. Osim što je čitavog života bila aktivistica za ljudska prava, posvojila je dvanaestoro djece iz različitih etničkih skupina. Nakon što je ubijen Martin Luther King, od nje su zatražili da napusti pokret.

Poznate prijateljice/ljubavnice: poznato je da je Josephine ljubovala s nekima od najslavnijih žena onog doba, između ostaloga s francuskom književnicom Colette i utjecajnom meksičkom slikaricom Fridom Kahlo. Udavala se tri puta. Samo nekoliko dana prije smrti nastupala je povodom pedeset godina u showbizu. Taj je spektakl organizirala i financirala Jackie Onassis, a nazočile su mu brojne slavne osobe poput Micka Jaggera, Shirley Bassey i Sophia Loren.

Da je danas živa bila bi: Angelina Jolie.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.