frida_kahloPravo ime ove heroine je Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon. Tek nakon udaje za meksičkoga slikara Diega Riveru ostavlja ime koje ju je proslavilo Frida Kahlo de Rivera. U filmu “Frida” njezin lik utjelovila je odlična Salma Hayek i prikazala bogat život ove slikarice realizma, kubizma i nadrealizma. Meksičkom društvenom scenom vladala je 1930-ih i 40-ih godina. Poznata po: Šarenim slikama, autoportretima i miješanjem meksičke narodne umjetnosti i mitologije sa simboličnim slikama njezine vlastite psihičke patnje i boli. Kao osamnestogodišnjakinja preživjela je stravičnu prometnu nesreću u kojoj je slomila desnu nogu, zdjelicu, rebra i ključnu kost te pretrpjela oštećenje kralježnice, a kao posljedica nesreće javila se neplodnost jer šipka autobusa probila joj je zdjelicu.

Unatoč 30 operacija i psihičkoj boli, Frida je nastavila slikati i ubrzo postala slavna. Nekoliko dana prije smrti, 13, srpnja 1954. napisala je: 'Nadam se da će izlaz  biti radostan i nadam se da se više nikad neću vratiti'. Kao službeni uzrok smrti navedena je plućna embolija, premda su neki smatrali kako je posrijedi bila prevelika doza lijekova koja možda jest, a možda i nije bila slučajna. Njezinu umjetnost počeli su cijeniti tek nekoliko desetljeća nakon smrti, a dotad je bila najpoznatija samo kao supruga Diega Rivere.

kahlo24

Neslavna zbog: Strastvenog pušenja, pošalica na račun drugih i razvratnih kućnih zabava. Godinu dana prije smrti imala je izložbu u Meksiku, ali je liječnik insistirao na mirovanju zbog lošeg zdravstvenog stanja.

No Frida je bila uporna i otišla na izložbu, kao i na after party i to tako da su je u krevetu odvezli na stražnjem kraju kamiona, a na izložbu su je unijela četiri muškarca.

Zašto je heroina: Otvoreno je priznala da je biseksualna, voljela je zavoditi žene. Još je kao tinejdžerka voljela oblačiti muževnu odjeću i izgledala androgino, a mnogi su je smatrali feminističkom ikonom i slavili kao simbol ženske emancipacije.

kahlo25

Poznati ljubavnici/e: Khalo i njezin suprug imali su otvoren brak i mnogo ljubavnika/ica. Njezine najpoznatije veze bile su sa Josephine Baker i Georgiom O’Keeffe. Također je imala aferu s ruskim revolucionarom Leonom Trotskyjem.

Da je danas živa bila bi: Tracey Emin.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.