gertrudesteinOvotjedna heroina je američka spisateljica i umjetnica Gertrude Stein, poznata i kao mentorica slavnog Ernesta Hemingwaya, autorica knjige ''Tender Buttons'' i strastvena kolekcionarka djela velikih umjetnika. Vrhunac njezina društvenog života odvijao se u Parizu i Americi tijekom 20-ih i 30-ih godina. Život su joj obilježile dvije značajne veze: poslovna, s bratom Leom Steinom, od 1874. do 1914., i ljubavna, s Alice B. Toklas, od 1907. pa sve do njezine smrti, 27. srpnja 1946.Poznata po: Jednoj od prvih kolekcija kubističkog i modernog slikarstva koju je u svom salonu izložila zajedno sa bratom Leom. Posjedovala je radove Picassa (koji joj je bio prijatelj i napravio njen portret), Matissea, Deraina, Braquea, Grisa i drugih mladih autora, a svi su se okupljali u njezinu salonu.

Neslavna zbog: Kontroverzne izjave za vrijeme II. svjetskog rata: ''Hitler bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir jer briše iz Njemačke sve elemente natjecanja i borbe. Ukidanjem svega lijevog i demokratskog te proganjanjem Židova, on uništava sve što potiče na aktivnost. To znači mir.'' Ovo je bio ironičan komentar jer je naša heroina bila Židovka.

Zašto je heroina: Gertrude je 1907. upoznala ljubav svoga života Alice B. Toklas s kojom je bila nerazdvojna 40 godina, sve do svoje smrti. Nikada nisu skrivale vezu, a Hemingway se često znao obraćati Alice kao Gertrudinoj ženi. Svako ljeto su provodile u francuskom gradiću Tangieru. Par je 1933. godine postao ozloglašen nakon što je Stein objavila knjigu ''The Autobiography of Alice B. Toklas'' te su otišle u SAD kako bi promovirale djelo. Gertrude je također poznata po objavljivanju prve 'coming out' priče o lezbijskom ljubavnom trokutu 1903., koja je objavljena tek 1950.

gertrude_alice
Alice (lijevo) i Gertrude s njihovim psom Basketom

Slavni prijatelji/ljubavnici: Gertrude je bila vrlo duhovita, vesela i elokventna te je imala veliki krug prijatelja i prijateljica. Bila je vrlo utjecajna u umjetničkim krugovima i njeno mišljenje je izuzetno uvažavano. Jako blizak prijatelj bio joj je Ernest Hemingway, čijem je sinu postala i kuma. U svom umjetničkom salonu, družila se i sa Picassom, Matisseom, Ezrom Poundom i Thorntonom Wilderom.

Da je danas živa bila bi: Sam Taylor-Wood

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.