marija_antoanetaNaša ovotjedna heroina poznata je kao Maria Antonia Josepha Johanna, Madame Deficit, a kasnije i kao kraljica Francuske. Istoimeni film snimila je 2006. godine Sofia Coppola, a glavnu ulogu odigrala je Kirsten Dunst. Ostala je upamćena kao zadnja, te zbog svog porijekla i običaja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske. Rođena je 2. studenoga 1755. godine i bila je najmlađa kći Franje Stjepana I. i Marije Terezije. Poznata po: Pogubljenju giljotinom od svog naroda na vrhuncu Francuske revolucije. Mnogi joj pripisuju izjavu "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače!", iako ona to zapravo nikad nije rekla. Prije okrunjenja nosila je titulu nadvojvotkinje Austrije i bila povezana sa tamošnjim političkim i kraljevskim vođama iako je Austrija bila jedan od većih neprijatelja Francuske. Zbog toga je optužena za izdaju svog naroda koji je započeo s pobunama protiv nje.

Neslavna zbog: Njezin suprug Luj XVI. nije ju previše doživljavao pa je naša heroina uzela stvari u svoje ruke i uživala u čarima Versaillesa na svoj način. Bila je vrlo rastrošna iako je narod gladovao, često organizirala zabave, kockala, a najveća strast bili su joj nakit i odjeća. Kako je njezina popularnost zbog navedenoga padala, među narodom su se pojavili brojne karikature sa njezinim likom u seksualnim pozama s muškarcima, ženama i konjima (ponekad sa svima istodobno).

Zašto je heroina: Iako nije bila lezbijka, njezin ekstravagantan život poslužio je kao inspiracija brojnim queer umjetnicima. Neko vrijeme kružile su glasine o aferama sa najboljom prijateljicom princezom od Laballe, iz dinastije Savoy, a priča je opisana u djelima Jean Genet "The Maids" i Radclyffe Hall "The Well of Loneliness".

Slavni prijatelji/ljubavnici: Družila se s aristokracijom i političkim vrhom na dvoru, ali je uglavnom uživala u svom privatnom dvorcu Trianonu s najbližim prijateljima.

Da je danas živa bila bi: Zbog ovisnosti o šopingu, razvratnim i učestalim zabavama, kontroverznom ponašanju i neomiljenosti u javnosti, vjerojatno bi bila Paris Hilton.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.