claudecahunClaude Cahun, pravim imenom Lucy Renee Mathilde Schwob, bila je francuska umjetnica, fotografkinja i spisateljica. Njezin rad bio je politički i privatno usmjeren, a često je obrađivala teme roda i spola.
Djelovala je u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća, a većinu vremena provodila je na obali Normandije na otoku Jerseyju, koji je tada bio pod nacističkom okupacijom. Save

Manje poznate činjenice
Bila je poznata po pisanju i fotografiranju na temu roda. Schwob je odabrala pseudonim Claude Cahun jer je spolno dvosmislen. Živjela je s partnericom Suzanne Malherbe (koja je također uzela pseudonim Marcel Moore). Njih dvije su često priređivale razne zabave u svom domu, a među gostima su bili najpoznatiji francuski umjetnici toga vremena.

Pisala je knjige na temu roda, kao na primjer Heroines - monologues based on female fairytale characters, dok su joj fotografije odražavale nadrealizam vremena. Isticala se po svom fokusu na politiku, seksualnost i ženski spol.

U vrijeme 2. svjetskog rata bila je i politički aktivna te je pokušala osnovati ljevičarsku stranku Contre-Attaque, kao odgovor na fašizam i Hitlera. Preselila je na Jersey 1937. godine sa svojom partnericom, ali je i to mjesto ubrzo palo u ruke nacista. Cahun i Moore opirale su se Nijemcima koristeći svoje političko i umjetničko znanje kojim su dizajnirale i distribuirale propagandne letke. Čak su se i obukle u vojnička odijela i prisustvovale nacističkim svečanostima na otoku kako bi mogle ubacivati letke u džepove vojnika, kao i u njihova vozila.Zašto je heroina
Cahun se borila sa spolnim/rodnim stereotipima svoga vremena kroz fotografiju i pisanje. Zajedno s Moore ustala je protiv Hitlera i nacističke okupacije, zbog čega je uhićena i osuđena na smrt. Smrtne kazne nisu izvršene, ali je naša heroina umrla 1950. godine zbog bolesti koja ju je zatekla uslijed zatočeništva i loših životnih uvjeta.

Da je danas živa bila bi…
Teško je naći nekoga tko bi mogao predstavljati današnju verziju Cahun. Ipak, najsličnija joj je JD Samson koja se na neki se način bori sa stereotipima kroz umjetnost, a primjer toga je njezin kalendar autoportreta za 2003. godinu.

(Foto: connectotel.com)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.