victorbarkerVictor Barker je poznata i kao Valerie Barker (djevojačko prezime); Valerie Arkell-Smith (prezime prvog supruga); John Hill i Geoffrey Norton.

Njezin život bio je sve samo ne dosadan. Prvo se kretala u vojnim krugovima, a kasnije je živjela kao majka i supruga u Surreyu. Poslije je počela živjeti kao muškarac u Brightonu, a završila je u cirkusu.

Zatvor zbog lažnog predstavljanja
Kao muškarac, živjela je iznad svojih mogućnosti i 1929. godine proglasila bankrot. Postala je poznata nakon hapšenja koje je uslijedilo zbog neodazivanja sudu, a na zdravstvenom pregledu u zatvoru otkriveno je da je žena. Njezin je brak s Elfridom Haward došao u pitanje i Barker je dobila zatvorsku kaznu od devet mjeseci zbog lažnoga predstavljanja na vjenčanom listu. Nakon puštanja na slobodu nastavila je živjeti kao muškarac.

Štovanje fašizma
Golema mrlja na njezinoj "karijeri" bilo je članstvo u fašističkom pokretu u kojemu je čak obučavala novake. Kasnije je svoju priču prodala tabloidima i postala cirkuskom atrakcijom u Blackpoolu. Lezbijska spisateljica Radclyffe Hall opravdavala ju je jer se "samo pretvarala" da je muškarac te je njezino ponašanje "udarilo temelje pokretu za LGBT prava".

Zašto je heroina
Usprkos dvojbenoj političkoj pripadnosti, Pukovnik je bila odlučna živjeti u skladu sa svojim identitetom te je čitavoj zemlji približila ideju nošenja odjeće suprotnog spola i trans-identiteta. Iako se predstavljala kao pukovnik, zapravo je bila pripadnica radničke klase.

Da je danas živa bila bi Chaz Bono, trans muškarac koji je silom prilika postao glasovit, ali se svejedno u svojoj koži osjeća ugodno.

(Foto: thedeckchair.org)

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.