katepiersonNovu 2011. godinu nastavljamo listom najutjecajnijih queer glazbenica.

Danas je na redu pet vrlo raznolikih žena koje su ostavile traga u glazbi zbog svog specifičnog stila, izgleda i značajnih uradaka kao što je glazbena produkcija za gej serije "Queer as Folk" i "The L Word".

40 Fergie


Stacy Ferguson proslavila se pjevajući u jednom od najpopularnijih svjetskih hip-hop/pop bendova današnjice Black Eyed Peas. Fergie je deklarirana biseksualka koja otvoreno govori o svojim prošlim vezama sa ženama. Osvojila je nekoliko nagrada u solo karijeri i kao članica BEP-a, među kojima su American Music Awards, Billboard Music Awards, Grammyji i mnoge druge.


39 Kate Pierson

Frontmenica benda The B-52s nije poznata samo po klasičnim hitovima "Love Shack" i "Rock Lobster" već je svojim glasom uveličala još jedan megahit R.E.M.-a "Shiny Happy People". Svaki izdani album našao se na Billboardovoj listi 100 najboljih. Osim R.E.M.-a, Kate je surađivala s Ramonesima, Debbie Harry i Davidom Byrneom. Outala se 2008. godine, kad je upoznala svoju partnericu s kojom je i danas u vezi.

38 Rosie Lopez
rosie_lopez
Kao podpredsjednica diskografske kuće Tommy Boy Entertainment, Rosie je otkrila nekoliko gej umjetnika, među kojima su The Cliks and Hunter Valentine. Sudjelovala je i kao producentica na glazbi za slavne gej serije "Queer as Folk" i "The L Word" te filma "Goldfish Memory".

37 Jenny Hoyston

Bend Erase Errata uzdrmao je indie rock scenu 1999., na samom izdahu Riot Grrrl ere. Bend je ponudio novu i uzbudljivu političku, queer glazbu novog vala Riot Grrrl scene. Kritika je voljela njihova tri albuma, a kad su se raspale Hoyston je nastavila solo karijeru pod pseudonimom Paradise Island i novim lezbijskim triom. Prošle je godine osnovala Fabulosa Fest, glazbeni i umjetnički festival za žene, queer osobe i 'alternativu'.

36 Sophie B. Hawkins

Svjetski poznati hit "Damn Wish I Was Your Lover" iz 1992. našao se na visokom petom mjestu Billboardove ljestvice najboljih. Tri godine kasnije Sophie je otpjevala "As I Lay Me Down" za šesto mjesto iste ljestvice. Ova biseksualna glazbenica imala je u svojoj karijeri uspjeha i s nekoliko drugih singlova, a 1998. snimljen je i dokumentarac prema njezinu životu "The Cream Will Rise". Hit "Lover" prilagodila je kampanji Hillary Clinton u 2009. godini i zapjevala "Damn We Wish You Were President".

(Foto: afterellen.com)

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.