GayBibleKršćanstvo i homoseksualnost već odavno nisu na ‘ti’. No, moraju li ova dva svijeta biti dovijeka odvojena ili je kompromis moguć?

Ovaj članak nije pokušaj konverzije jedne od strana, već objektivno sagledavanje situacije.

Povijest homoseksualnosti
Kršćanstvo nije osuđivalo homoseksualnost sve donedavno. Najranije zabilježeni homoseksualni par živio je 2400 godina pr. Kr. u Egiptu. Mnogi egipatski i grčki bogovi bili su homoseksualni ili biseksualni. Riječ ‘lezbijka’ potječe od grčke pjesnikinje Sappho koja je rođena na otoku Lezbosu i čija je poezija opisivala ljubav i zaljubljenost između žena.

Mnogobošci su ljubav doživljavali kao svetinju neovisno o objektu požude. Antičke rimske skulpture i slike prikazuju muškarce u seksualnim pozama i odnosima s drugim muškarcima. Lezbijke su se, pak, doživljavale negativno, a u skladu s tim i umjetnost ih je tako prikazivala. Navodni razloga je taj što su ubijale svoje muževe kako bi mogle biti s voljenom ženom.

Sve donedavno, nakon više stoljeća tolerancije i spolne jednakosti, homoseksualnost se počela osuđivati od strane mnogih konzervativnih sljedbenika raznih religijskih pokreta.

Što kaže Biblija?
Kako bismo mogli donositi neke zaključke oko toga mogu li homoseksualci biti kršćani, najprije ćemo zaviriti u izvore. Pod ‘izvor’ ne mislimo na molitvu Bogu već svetu knjigu kršćana Bibliju. Velik broj ljudi danas prebrzo traži uzroke homofobiji u Bibliji.

U njoj na dva mjesta Bog očito osuđuje homoseksualnost; u Korinćanima: 1 i Timoteju: 1. Židovske riječi kojima se opisuje homoseksualnost su malakoi i arsenokoitai. Prva riječ bi u prijevodu značila: ženstven, muška prostitutka, pedofil, pokornik, kukavica, bolesnik, osoba s manjkom samokontrole i moralni slabić. Drugi pojam odnosi se na seksualnog agresora (silovatelja). Smatra se da su ove riječi originalno skovane u Bibliji.

Kad bi se riječ arsenokoitai raščlanila na svoje korijene, dobili bismo pojmove arsenos (muško) i koites (sobar). To se može odnositi na dva muškarca koja liježu zajedno u krevet. Oni koji vjeruju da se riječ arsenokoitai odnosi na homoseksualnost općenito smatraju da je Pavao sam iskovao riječ i pri tome mislio na dva muškarca koja imaju spolne odnose. Argument je nedvojbeno nejasan, ali izvori tako navode.

Varljiv prijevod
Kralj James I. financirao je 1611. godine izdavanje trećeg engleskoga prijevoda Biblije “King James Bible”. Ta ista osoba bila je deklarirani homoseksualac pa se smatra da bi, pri prevođenju, uočio da je kao homoseksualac grešnik i možda zbog reakcije javnosti ‘ostao u ormaru’.
Sve do 1946. riječ ‘homoseksualan’ nije se pojavljivala u Bibliji, a do tada su korišteni alternativni nazivi kao oni gore spomenuti.

Rimljani: 1
- “Bog nije stvorio čovjeka s homoseksualnim željama. Biblija nam kaže da osoba postaje homoseksualcem zbog grijeha.”
- “Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja.”

Riječ ‘naravno’ pomalo je dvosmislena. Ako je prevedemo kao “imati spolni odnos bez mogućnosti začeća”, onda da - svi idemo u pakao. No, ako je shvatimo kao “prirodno izazvanu privlačnost drugom osobom (neovisno o njezinu spolu)” i kao grijeh shvatimo ostanak u vezi s nekim tko nas ne privlači, onda je to ‘naravno’, a sve ostalo ‘nenaravno’, tj. neprirodno. Prisiljavanje sebe na spolni odnos s nekim tko nas ne privlači nije prirodno. Ako nas prirodno privlači rod osobe, onda je seks s tom osobom grijeh? Pomalo nejasno…

Homoseksualnost = grijeh?
No dobro, krenimo dalje u objašnjenje etiologije pojma ‘homoseksualnost’. Ako je uzeto iz konteksta, onda je poprilično jasno da je pojam, definiran kao grijeh, iskovan u haremu. Nije ni čudo što Bog nije bio ovime zadovoljan. Harem je sam po sebi grijeh, a možemo otprilike zamisliti kako je jedan rimski harem izgledao. 

Ipak, ni ovo ne bi bio razlog da se homoseksualnost tako oštro osuđuje jer je riječ o haremu, a tamo je sve bilo dopušteno. Stih 22 Jamesove Biblije kaže: “Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.” Ovo se konkretno ne odnosi na lezbijke, ali razlog ovome vjerojatno leži u obespravljenosti žena u tadašnje vrijeme, kao i činjenici da oni koji su pisali Bibliju nisu doživljavali lezbijski seks kao seks u pravom smislu riječi. Sve se lezbijke mogu složiti da to nije istina.

Ako se ovaj stih odnosi samo na muškarce, kao što je većina tekstova u Bibliji, onda logički možemo zaključiti da se osuđuje samo seks između dva muškarca. Neki proturječe ovome argumentom da je cijela rasprava oko homosekualnosti i osuđivanja iste kontekstualna te se odnosi na perverzne aktivnosti u paganskom (mnogobožačkom) hramu.

Seks i brak
Negdje u Bibliji spominje se da “Ako muškarac liježe s drugim muškarcem, kao što liježe sa svojom ženom, obojica će počiniti grozotu i sigurno će ih se osuditi na smrt. Umrijet će u vlastitoj krvi.”

Američki nacionalni pentekostalni gej savez (NGPA) interpretira ovaj stih nešto drugačije. Smatraju da bi bolji prijevod glasio: “Ako muškarac liježe s drugim muškarcem u krevetu svoje žene, oboje su počinili grijeh. Treba ih se osuditi na smrt; njihova krv teći će niz njihove glave.” Ovakav prijevod ne brani gej seks već samo mjesto na kojemu se odvija. Nijedan kršćanin nije prihvatio ovaj argument (iako ima smisla), smatrajući ga nerealnim.

Prema Bibliji, seks prije braka je grijeh. Ipak, istospolni brak ne spada u religijsku ceremoniju. Znači li to da lezbijke i gejevi mogu ili griješiti zbog seksa izvan braka, ili uopće ne prakticirati seksualne odnose? Ako su to jedine dvije opcije koje Biblija nudi gejevima, onda bi na svijetu bilo vrlo malo gej kršćana.

U jednom dijelu Biblije ipak se odobrava istospolni brak.  Ako bi se doslovno prevodio hebrejski tekst Prve knjige o Samuelu, onda se može uočiti da je zajednica Davida i Jonatana bila zapravo bračna zajednica. Ovo je vrlo moguća interpretacija jer, iako se eksplicitno ne govori o braku, Stari zavjet na brak gleda kao na muškarčevo posjedovanje žene. Ovaj (seksistički) aspekt braka nikako se ne može primijeniti na Davida i Jonatana jer je riječ o dvojici muškaraca. Je li se onda, u skladu s navedenim, odnos ova dva muškarca mogao smatrati brakom ili civilnim partnerstvom (ili nečim trećim)?

Problemi kod interpretacije Biblije nastaju u prijevodu. Oni koji homoseksualnost smatraju grijehom, čitat će Bibliju na jedan način, a oni koji ne smatraju na drugi način. Isto vrijedi i za prevođenje knjige.

Isusov stav prema homoseksualnosti (ili nedostatak istog)
Isus nikad nije govorio o homoseksualnosti. Ni riječi. Ipak, ako se osvrnemo na njegov stav prema ljudima općenito i načine na koji ih je tretirao, shvatit ćemo da je prihvaćao svako ljudsko biće neovisno o njegovom porijeklu.

Biblija se može sažeti u nekoliko glavnih točaka. Prva je bezuvjetna ljubav - primamo je, a od nas se očekuje da je i uzvratimo. Homofobni kršćani, segregirajući lezbijke i gejeve, ne uzvraćaju bezuvjetnu ljubav.

Još jedna poruka Biblije jest ta da nas je Bog sve stvorio. Stvorio nas je na svoju sliku i znao sve o nama i prije našeg rođenja. Kakav bi to Bog onda stvorio nekoga lezbijkom koja bi išla u pakao zbog svojih grijeha, odnosno zbog sebe same? On to ne bi napravio jer je htio (i još uvijek želi) da volimo koga god želimo i živimo život bez grijeha, kao što su ubojstvo i krađa.

Namjerno zaboravljeni grijesi
Osim što brani homoseksualnost, Biblija je još u ono vrijeme zabranila stvari koje su i danas nedopuštene. Poliester i ostali tvornički proizvodi su zabranjeni jer su napravljeni od mješavine više materijala.

Ženama je zabranjeno da od kose izrađuju pletenice ili da nekoga drugog podučavaju toj vještini. Ovo je zapisano u Timoteju: 1 i Levitskom zakoniku: 1, u kojima se spominje da muškarci ne smiju dirati svoju bradu ni zulufe. Grijeh je čak i jesti morske školjke.

Sve dok kršćani ne počnu primjenjivati ove zakone, nemaju pravo govoriti da je homoseksualnost nedvojbeno grijeh i da zbog toga idemo u pakao. To je, u najmanju ruku, licemjerno i nekršćanski.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.