Foto: bol.comCaroline Esmeralda van der Leeuw, ili samo Caro Emerald, nas je 2009. počastila svojim debitantskim albumom "Deleted scenes from the cutting room floor". Album je 30 tjedana zaredom bio na prvom mjestu albuma na nizozemskoj top-ljestvici i potukao rekord Jacksonova "Thrillera".

U Velikoj Britaniji je došao do četvrtog mjesta. Može li Caro s fuzijom, rocka, jazza, swinga i soula ponoviti sve to? Naime, na tržištu se otad pojavilo puno izvođača sličnog stila. "The shocking Miss Emerald" sličan je prvijencu. Puno jazz-swinga, lijepih baladica poput "Black Valentine" i "I belong to you", a da smo u 1940-ima, sigurno bi bio soundtrack nekom krimiću.

Produkcija je podjednako odlična u svim pjesmama. "Pack up the Louie" govori o tome kako Caro bježi od svega samo sa svojom kolekcijom Armstrongovih albuma i stvar je zarazna. "One day" sa supercool brass-sekcijom bi nakon "Tangled up" mogao biti drugi singl, a zatvaranje albuma nije moglo biti bolje nego s "The wonderful in you".

Zanimljivo je kako je redoslijed pjesama pažljivo posložen. "The shocking Miss Emerald" neće biti epski album, dobit će možda nešto novih obožavateljica i obožavatelja, ali Caro može biti više nego ponosna na nasljednika svog "prvog djeteta" koji je doslovno pomeo konkurenciju.

Album se odmah katapultirao na prvo mjesto u Velikoj Britaniji i s vrha srušio trenutačno superpopularnog Rudimentala. Iako njezina publika nije prevelika, rasprodala je Royal Albert Hall i očito je da je drugi album bio jedan od iščekivanijih. Tajna njezina uspjeha je jednostavna. Odlično pliva u stylish-retru i nostalgičnom jazzu, a 14 novih pjesama pravi su kraljevski tretman.

Njezin je početak bio kompliciran. Nizozemski producent Jan van Wieringen odabrao ju je da otpjeva "Back it up", u njoj prepoznao golem potencijal, izdavačima se dopala, ali nedovoljno da izdaju album. Pjesmu su stavili na Youtube i radijske postaje su za njom doslovno poludjele.

Emerald i van Wieringen osnovali su vlastitu izdavačku kuću i izdali singlicu "Back it up", pa za njom i "A night like this" i konačno prvi album "Deleted scenes from the cutting room floor". Svakako uspjeh iza kojeg stoji upornost. Za kraj, svakako obratite pažnju na "" – jednostavnu ali savršenu odu zaljubljivanju preko ušiju. Caro Emerald je zasigurno na "repeatu".

P.S. Marama oko njezina vrata na omotu je fancy... ako je vidite u nekom dućanu, svakako javite!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.