Foto: arhivaVodeći svjetski rječnik engleskog jezika uveo je promjenu u definiciji „braka“ koja od sada uključuje i gej osobe.

U online izdanju rječnika Oxford English Dictionary (OED) brak se više ne definira isključivo kao zajednica žene i muškarca. Ovu promjenu uskoro će primijeniti i sva buduća tiskana izdanja rječnika.

Autori rječnika postojeću su definiciju, koja kaže da je „brak stanje u kojem je osoba ili suprug ili supruga“, proširili sa rečenicom da je„brak odnos između vjenčanih osoba“. Uz to je dodana i napomena da se „ovaj termin ponekad koristi kao opis dugogodišnjih veza veza izmeđa partnera istog spola“.

Gay Star News prenosi da je OED već u srpnju najavio izmjenu definicije braka, a glasnogovonica ove institucije izjavila je da „svakodnevno prate riječi u svom rječniku, posvećujući posebnu pažnju riječima koje mijenjaju svoje značenje“, pritom se referirajući na brak.

Osim 'Oxforda', i neki drugi britanski rječnici su učinili sličnu preinaku. Collins je definiciju braka proširio na „zakonski ugovor kojeg su sklopile dvije osobe koje žive zajedno“. Macmillan je brak definirao kao „odnos između dvije osobe koji su međusobno suprug i supruga“, a sada je dodao da „brak isto tako može značiti sličan takav odnos između dvije osobe istog spola“.

Podsjetimo da je kraljica Elizabeta II 17. srpnja ove godine dala pismenu suglasnost ozakonjenju istospolnih brakova u Engleskoj i Walesu, a prve svadbene svečanosti predviđene su za ljeto 2014.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.